3voor12 Gelderland

#4df22: Cassandra Onck laat zien waar de kracht van haar muziek ligt

Er zijn hier levenslessen te leren over het loslaten van controle

Cassandra Onck is een protégé en gastdocent van het conservatorium Arnhem en staat vandaag met band op de stage van het Nijmeegse platform Schuum (Poort). Bijna was ze neurowetenschapper geworden en dat echoot door in haar passie voor muziek. Doordenkend en doorbrekend, men wil bij de teksten van Onck niet te vast zitten in eigen gewoontes.

Technologie en hedendaagse filosofie spelen namelijk een grote rol in haar muziek. Echter, daar zit hem nu, op het Valkhof Festival, de crux. Een gefrituurde laptop leidt ertoe dat Cassandra Onck een nieuwe connectie met haar muziek moet vinden. De filosofie erachter herontdekken, on the spot. En dat lukt alleraardigst, ze neemt ons mee door haar leven en langs problemen die velen zullen en hebben ervaren.

Energie in synthpop zit hem voor de luisteraars vaak niet in de electronica. De extra soundscapes, de chorussen en andere hooks die ons helaas ontnomen zijn in de 37 graden, zijn bij Onck vaak subtiel doch sfeerzettend. Echter, met de zon zakkend achter het houtwerk en de harde kern van de fanbasis die vanaf de eerste track de vocale lijnen mee dropt is het goed vertoeven. Dat komt door Oncks uitstraling en passie voor haar verhaal. Die hebben iets onbeweegbaars, onverwoestbaars.

Dit komt ook naar voren in haar stemgebruik dat een stuk dynamischer en geanimeerder is dan op plaat. ‘Adem’ en ‘Evenwicht’ zijn uitschieters die dat nog wel even zullen blijven. De spontaniteit om zo met de situatie om te gaan, kan men niet acteren. Hulde aan Cassandra en band (Bauke Moerman en Mauro Casarini) om het gevoel te brengen in wat toch een beetje een uitzichtloze situatie lijkt te zijn. Vandaag zijn er vooral antwoorden gevonden.

HET MOMENT
De hitte heeft vandaag impact op alles. Het feit dat de Apple-laptop andere plannen heeft, geeft ruimte aan Onck om zich nog meer in haar teksten te verzinken. ‘Dat het zo bijzonder zou worden, wist ik ook niet’.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12