3voor12 Gelderland

Rituelen en geheime wapens voor de Roos van Nijmegen

Hoe bereiden de vijf finalisten zich voor op de grote dag?

Aanstaande vrijdag is de finale van de Roos van Nijmegen. We vroegen hen wat ze eraan doen om de nacht van donderdag op vrijdag toch goed te slapen, wat hun geheime wapen is en welke groupies ze meenemen.

Kompaktrekorder, dat in de eerste voorronde speelde, bestaat uit de broers Eric-Paul en Mark. Zij zien het feit dat ze nog maar zo kort samen op de planken staan als hun sterkste wapen. Ze denken niet dat ze winnen, maar ze hebben er wel erg veel zin in. Die frisheid moet het volgens hen wel goed gaan doen. En Buck Rogers natuurlijk. De nacht voor de finale zullen ze proberen zo ver mogelijk uit elkaar te slapen. Op de vraag wie ze als ultieme groupie meenemen antwoordt E-P: "Mijn broer komt ook."

Dat pakt het zevenkoppige Ad Lib toch wat grootschaliger aan. Alle moeders van deze reggaemannen en -vrouw komen hen tijdens de finale toejuichen. Als ik hen bel voor wat vragen zijn ze toevallig net aan het repeteren, dus met de voorbereiding zit het wel snor. Een geheim wapen hebben ze dan ook niet. Ze moeten het naar eigen zeggen vooral hebben van hun enthousiasme, de lol en het plezier in het spelen.

"Onze nummers zijn ons wapen", aldus Peterson van The Pax. "Als we die kunnen laten horen zoals ze bedoeld zijn, komt het wel goed. En vind je het niet goed? Dan fuck je maar op!" Attitude, dus. Maar dat mag wel bij deze rock-'n-rollers. Nachtrust heeft deze band niet nodig, ze zeggen het best te spelen wanneer ze erg brak zijn. Ook aan rituelen ontbreekt het bij de mannen, al drinkt de zanger van het gezelschap waarschijnlijk wel een kopje warme melk met honing voor hij het podium betreedt.

Je Moeder is de enige band met een echt geheim wapen. Maar wat deze hiphop-nu-metal-ska-rappers precies voor ons in petto hebben? "We kunnen er niet te veel over zeggen want het is nog in ontwikkeling, maar je blaast er zo drie bands tegelijk mee op!" Ter voorbereiding staat een nogal dubieuze meditatiesessie met Piet Veerman op het programma. En ook deze mannen kunnen bij nader inzien niet zonder dat heerlijke kopje warme melk... met honing natuurlijk!

De allerlaatste band in de voorronde, Gilo, toont de ware metalspirit. De leden beschouwen hun gig vrijdag als een gewoon optreden. "Wapen? Dat we meer echte vrienden zijn dan alleen een band. We hebben veel vertrouwen in elkaar." Als support komen zoals altijd hun vrienden en vriendinnen mee, maar ook hun metalcollega's van Victimizer, die de finale niet haalden. That's the spirit! Warme melk? Doe maar een kopje thee.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12