3voor12 Gelderland

Spijkerrok is uit de hand gelopen huisfeest

Festival groeit bij deze ontwikkeling uit zijn jasje

Kleine festivalletjes zijn meestal erg gezellig: geen anonieme meute mensen, maar gewoon een goede sfeer en aandacht voor de bandjes en voor de andere bezoekers. In de tuin van studentenhuis de Wilde Kastanje in Arnhem vindt 6 mei Spijkerrok plaats. Hoe een huisfeest kon uitgroeien tot een festival met negen bands…

Aanstaande zaterdag, 6 mei, begint om 12.00 uur de derde editie van Spijkerrok in Arnhem. Een bijzonder festival, want het wordt georganiseerd door en in de tuin van studentenhuis de Wilde Kastanje aan de Kastanjelaan 39. In 2002 werd het huisfeest van de Wilde Kastanje opgevrolijkt met muziek van dj MD (minidisc). Twee inwoners van het huis speelden in een band en hadden zin in een optreden. Dus traden in 2003 twee bands op tijdens het jaarlijkse huisfeest: The Fashion en Iguana. Entree: vijf euro en gratis bier. Er kwamen 75 bezoekers op af en van het geld dat overbleef, kocht het huis een stofzuiger.

Weer een jaar later werd het aantal bands verdubbeld tot vier en werd het feest naar de tuin verplaatst. Spijkerrok was geboren! Om geen gezeik over geld te krijgen, ontstond het idee om het geld aan een goed doel te geven. Er kwamen 120 bezoekers en er ging 400 euro naar het goede doel. De tweede editie van Spijkerrok presenteerde vorig jaar vijf bands, waaronder Elstar en Monokraft, die deze week zijn uitgeroepen tot nummer 1 en 2 in de Locals Only verkiezing van Live XS. Met 200 bezoekers en 1.400 euro voor een opvangtehuis in Peru was Spijkerrok een succes en wederom gegroeid.

Op 6 mei is er dus weer een Spijkerrok en wederom is het festival gegroeid. Dit maal kan je genieten van negen bands. De entreeprijs bedraagt 12 euro en de drank is gratis. Natuurlijk gaat het overgebleven geld weer naar een goed doel: Mobile School. Met behulp van mobiele schooltjes krijgen straatkinderen de kans om lessen te volgen. Dit jaar heeft Spijkerrok voor de eerste keer een installatie waarover de bands kunnen spelen. Voorheen ging het een stuk provisorischer. Weer een stap verder in de ontwikkeling dus.

De bands zijn niet de minste. Je kunt genieten van Kompaktrekorder, Infa, the Pax, Corsa, Riot Radio uit Oostenrijk, Viva Rosa, Ugly Primates from Hell, John's Funky Shit en Psycho Schq. Als Spijkerrok op deze manier blijft groeien in aantal bands, aantal bezoekers en professionelere apparatuur, dan betwijfel ik of de tuin geschikt blijft. Misschien volgend jaar elders in Arnhem?

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12