3voor12 Gelderland

Sluiting Enschedese Waaghals is opluchting voor Arnhem en Nijmegen

Peer van de Boogaart: "Ik vind het zelfs hartstikke fijn"

Afgelopen week konden we op 3VOOR12/Overijssel lezen dat het jongste Waaghals-filiaal - dat in Enschede - binnenkort zijn deuren sluit. Een trieste zaak voor de stad. Maar is het ook zo triest voor de 'Waaghals-keten'? 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen belde de twee overgebleven filialen.

Van oorsprong is platenzaak De Waaghals een Nijmeegse onderneming. Vijf jaar na de oprichting kwam er ook een Arnhems filiaal. Tegenwoordig zijn beide zaken een begrip in hun stad. Sinds 2000 is er ook een Enschedese vestiging, maar in die stad ging het niet zo voor de wind als in Nijmegen en Arnhem. Binnenkort sluit Enschede. De beslissing om te stoppen met deze vestiging heeft voornamelijk positieve gevolgen voor Nijmegen.

Peer van de Boogaart (Nijmegen): "Persoonlijk vind ik het niet triest of vervelend dat Enschede sluit. Ik vind het zelfs hartstikke fijn. Het kostte een hoop energie, tijd en geld. Daar zijn we van verlost." Het betekent dat de Nijmeegse en Arnhemse vestiging een minder zware last hoeven te dragen. Van de Boogaart: "We hebben het een aantal jaren geprobeerd. Als het dan niet van de grond komt moet je je conclusies trekken. We zitten in economisch zwaar weer. Als je een winkel hebt die niet echt mee komt, dan is dat ballast. En als je daar van verlost bent, is dat juist fijn. Dan wordt een eventueel gevaar voor de andere winkels in de kiem gesmoord."

Waarom de zaken in Arnhem en Nijmegen wél goed lopen is niet zomaar te duiden. Dat is afhankelijk van veel factoren. In Enschede stelde het publiek de eigenzinnigheid van De Waaghals niet op prijs. In Arnhem en Nijmegen is de belangstelling voor alternatieve muziek veel groter. Voor de Arnhemse vestiging is het ook goed dat de Enschedese ballast is afgeworpen. Zij hebben andere problemen. Hun straat wordt helemaal verbouwd en vernieuwd. De vraag is of ze wel op hun huidige plek kunnen blijven.

David Willemsen (Arnhem): "Uiteindelijk zal het Arnhemse filiaal moeten verhuizen. Als alle verbouwingen achter de rug zijn zullen de huurprijzen verdubbelen. En misschien wel nóg verder omhoog gaan. Dat kunnen we nooit betalen. Maar ons huurcontract loopt zeker nog vier jaar. Dus zo lang blijven we hier in ieder geval nog zitten. Kunnen we even proeven van hoe het is om in de duurste winkelstraat van Nederland te zitten."

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12