3voor12 Gelderland

Kunstenaar Bert Barten brengt cd uit met geluid in bomen omgezet in muziek

Talking Trees wordt live gelanceerd bij Radio Kootwijk bij Apeldoorn 15 april

Kunstenaar Bert Barten brengt op vrijdag 13 april de eerste cd uit op het Utrechtse label The Bakery van Talking Trees. Via sensoren vangt hij de diepe vibraties in bomen op en zet deze om in muziek. Barten geeft hiermee de natuur een stem en laat tegelijkertijd de luisteraar ervaren wat het betekent om in direct contact te staan met de natuur. Op zondag 15 april wordt Talking Trees live gelanceerd bij Radio Kootwijk bij Apeldoorn.

Barten gebruikt twee methodes. De analoge methode, die directe signalen van bomen omzet naar analoge synthesizers en de digitale methode waarbij Excel sheets omgezet worden in partituren. Het resultaat is doet denken aan de minimal music van Philip Glass en Steve Reich, maar refereert ook aan psychedelische bands als Pink Floyd, Kraftwerk en Tangerine Dream.

Bert Barten is componist, regisseur, trainer en entrepreneur. In de jaren zeventig en tachtig toerde hij door Europa met zijn psychedelische rockband Marsh Mallow. Begin jaren 90 deed hij het dance project NYX met Hans Meijer, die ook onderdeel is van Talking Trees. In 1995 schreef Barten de muziek voor een tv-serie van Natuurmonumenten, die ook werd uitgebracht op cd.

Naast zijn muzikale projecten werkte Barten als regisseur en producer van diverse grote spektakelstukken van o.a. Shakespeare, Dante. Goethe en Homerus. Hij won prijzen voor zijn werk op het gebied van theater, film en filmmuziek. Milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen een belangrijke rol in zijn werk en leven. Hij werkte voor organisaties als Greenpeace, Unicef, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Twee jaar geleden werd Barten opnieuw gegrepen door muziek. Hij begon samen te werken met Pieter Nooten en Stephen Tayler aan het project ‘Das Hinterland’. Daar werd de kiem gelegd van Talking Trees. Samen met o.a. Hans Meijer werkte hij het concept uit.

CD Talking Trees
Release: 13 april 2018
Concert: 15 april 2018 in Radio Kootwijk

> Talking Trees live (filmpje van de premiere aug 2017)
> Wat is Talking Trees? Check het interview bij Jinek

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland