Gelders Goed ken je mogelijk van de optredens in de popzaal van de DRU in Ulft uit 2019 en 2020. Erik Ramaker, programmeur van de DRU Poppodium, trekt met het concept de Achterhoek in onder de noemer Gelders Goed on tour. Een live-avond op verschillende locaties in de Achterhoek met opkomende talenten en gevestigde namen per avond. Zaterdag 5 oktober staan Hilltop Howlers en Ruby Electric voor meer dan honderd mensen in ‘t Witte Huys in Borculo. Een locatie met een nieuw poppodium om de regionale popcultuur te bevorderen.

Het concert

Gelders Goed on tour met Hilltop Howlers en Ruby Electric. Zaterdag 5 oktober 2024, 't Witte Huys, Borculo

‘t Witte Huys

Sinds september 2023 is in Borculo het oude ‘Wapen van Borculo’ grondig verbouwd en geopend met onde andere een grote zaal om optredens te houden. Op de inrichting ervan is niet bezuinigd: een groot podium, goed licht en goed geluid. De geur van de verf is nog te ruiken, maar dat zal na een paar avonden als vanavond snel over zijn. ‘t Witte Huys in Borculo heeft de Achterhoek een prima locatie extra om regionale bands een podium te bieden. 

Ruby Electric

Ruby Electric

De Doetinchemse viermansformatie Ruby Electric is nog niet zo lang onderweg met eigen repertoire. Drie nummers op de streamingdiensten die sinds juni 2024 zijn uitgebracht, maar de band heeft wel ambitie: in maart 2025 komt een album uit waar men nu mee bezig is. Een rauwe mix van soul, blues en rock ‘n roll die de grenzen van de rock en blues opzoeken, aldus de eigen bio. Ondanks dat Ruby Electric nog niet zo lang bezig is staat de podiumpresentatie als een huis. Gitarist Nick Helmink speelt op zijn Fender lange solo’s vooraan en in het publiek. Bassist Patrik Vulic en Josh Kater op  drums zorgen voor een ritmesectie die de snelle nummers dragen. De stem van frontvrouw Maaike Boksebeld klinkt als een doorleefde soulstem met lange uithalen die doet denken aan Anastacia. Ondanks dat de band maar drie nummers online heeft staan wordt er een dik uur gespeeld, althans: na 55 minuten is de setlist klaar en mag het publiek nog een verzoeknummer kiezen: ‘Radar Love’, een cover doordrenkt met de Ruby Electric sound. Ruby Electric heeft genoeg meters gemaakt en het is duidelijk dat er vanavond sprake is van een double bill op het affiche.

Hilltop Howlers

Hilltop Howlers

Een band die al wat langer meegaat is Hilltop Howlers. De groep met bandleden die eerder van zich lieten horen in bands als Jovink, Automatic Sam, Bloody Honkies en Backcorner Boogie Band is Achterhoeks geheime wapen in de rock en rootscene. Muzikaal volgt het bands als The Black Crowes, Rolling Stones en Lynyrd Skynyrd, maar wel met een eigen sound. Hilltop Howlers werd opgericht door gitarist Hendrik Jan Lovink en kende een prima ontvangen debuutalbum Gloria (2019). In juni 2024 presenteerde de band in de eigen Boogie Barn de langverwachte opvolger Alright, Alright! De sound is verder gegroeid wat resulteert in rootsy rock ‘n roll, 60’s psychedelische rock.

Daan Boers (drums), Geo Wassink (toetsen), Joep Lankveld (bas), Pieter Holkenborg (gitaar), Lawrence Mul (zang), Hendrik Jan Lovink (gitaar) spelen vanavond een mix van beide albums en openen met ‘Hanging Around’ van het nieuwste album. Halverwege maakt Lawrence Mul even pas op de plaats en laat het publiek alleen met de overige bandleden voor het instrumentale nummer ‘Alright, Alright’ de titelsong van het nieuwe album. Hierin neemt Geo op de Hammond het op tegen de rest van de band. Hilltop Howlers straalt plezier uit: een band gemaakt om live te spelen. Het instrumentale intermezzo gaat als één geheel over in ‘Wine Or Gravy’ van het debuutalbum waar het publiek lekker op meezingt. Ook Hilltop Howlers kan het niet laten een cover te spelen: ‘Set Me Free’ van Kim Wilde voorzien met een eigen Hilltop Howlers sausje. Maar na bijna vijf kwartier is het dan toch bijna voorbij. Ook nu een toegift en met ‘High On The Corner’ wordt nog even het laatste restje energie gegeven. 

Hilltop Howlers

Ruby Electric