Stichting Beatwise is een Nijmeegs platform voor jongeren die zich met hiphop bezighouden. Beatwise zit in de kelder van het voormalige belastingkantoor aan de Stieltjesstraat. De hiphopscene in Nijmegen groeit. Steeds meer jongeren kloppen aan om nummers op te nemen of om cursussen te volgen. Een interview met Joost Aalbers en Nikola Krstovic die de hiphophub samen met Tim van Stein Callenfels hebben opgericht.

Joost Aalbers en Nikola Krstovic leiden me door de met gekleurde neonlicht verlichte gang van Beatwise. Ze laten zien dat ze druk bezig zijn met het bijbouwen van studio’s. Joost vertelt dat de jongeren bij Beatwise leren rappen, produceren en dansen. "En eigenlijk willen we in de toekomst ook iets met fashion, video en graffiti doen. Zodat we alles wat hiphop behelst kunnen aanreiken.”

Hiphop is namelijk niet alleen een muziekstijl, het is een lifestyle. Nikola lacht, hij weet er alles van. "Ik werd vanaf mijn puberteit verliefd op hiphop. Het begon met graffiti, maar op dat moment kwamen ook alle grote rappers in Amerika op. Toen ben ik zelf ook begonnen met experimenteren en heb een band opgericht: ‘Zo moeilijk’. Daarmee hebben we nog onder het label TopNotch nummers uitgebracht.” Hij vervolgt dat alles wat hij daarna heeft opgezet rondom hiphop, een voortborduursel is op die periode.

Nikola en Joost

Samen

Hiphop brengt mensen samen. Zo ook Joost en Nikola. Joost vertelt dat hij naast zijn ICT-baan ook amateur-dj was, Nikola was artiest. Joost: "Ik had me nooit zo met hiphop bezig gehouden voor ik Nikola leerde kennen. Ik was meer bezig met elektronische muziek. De apparaten daarin vond ik fascinerend en aan de knoppen zitten vond ik het leukst. Daar wilde ik iets meer mee doen behalve draaien, maar wist niet zo goed wat. Ik wilde dat andere mensen er ook iets moois mee konden doen.”

Op een feestje vertelde hij dat aan vrienden die ook Nikola kenden. Nikola had blijkbaar hetzelfde idee. Ze werden aan elkaar gekoppeld en van het een kwam het ander. Ze ontmoetten elkaar en besloten Beatheaven op te richten. Een dj-school waar mensen voor dagbesteding langs konden komen en waar je studio’s kon huren.

Nikola: "We zaten op de rand van Neerbosch-Oost en Dukenburg. Er kwamen steeds vaker jongens uit die wijken om te vragen of ze de studio’s in mochten om iets op te nemen. Dat waren vaak hiphop-georiënteerde nummers.” En die jongens bleven maar komen. Toen besloten hij en Joost dat er een gat in de muziekmarkt opgelost moest worden. "Voor mensen die een pop- of rockbandje beginnen en toptalent blijken te zijn is er plek genoeg bij de Basis of Doornroosje. Als je net begint kun je ook studio’s huren in Nijmegen-West en bij de Kazerne. Maar de studio’s daar zijn vaak te duur voor de jongens die uit de buurt komen van Dukenburg.” De jongens van ‘de andere kant van de brug’ hadden de gratis studio’s van Joost en Nikola bij Beatheaven, maar verdienden meer.

"We legden dit voor aan de gemeente Nijmegen en vroegen subsidies aan. Ook vroegen we om een plek waar we konden beginnen. Zo ontstond Beatwise.” Daar betrokken ze ook goede vriend Tim bij die dj-docent was bij Beatheaven. Ze wilden de jongeren namelijk niet alleen studio’s geven, maar ook een kans om te groeien. Zij konden als oude rotten in het vak een hoop wijsheden meegeven.

Hiphop Sunday event groepsfoto juni 2024

Iets uit niets

‘Making something out of nothing’, aldus Nikola en Joost. Tevens een van de filosofieën achter hiphop. "De mensen die hiphop maken komen toch wat vaker uit een achterstandswijk. Ze hebben niets, maar maken er iets van. Dat doen wij ook. We hadden al een tijd onze ogen op dit pand.”

Nikola gebaart om zich heen. "Het zit fijn centraal, ook voor mensen buiten Nijmegen.” Het pand zit recht tegenover het politiebureau en Doornroosje en is goed te bereiken. Daarnaast hadden ze alle ruimte om het een en ander uit te proberen. "We hebben eerst een jaartje boven gezeten, op de derde verdieping. Daar hadden we eigenlijk een heel fijne sfeer opgebouwd. Helaas moesten we daar uit, omdat het COA erin moest.” Op termijn naar de kelder verhuizen, waar ze nu zitten, was al langer het plan. Maar zo plotseling was het toch nog even slikken. Joost vertelt dat de kelder op dat moment vooral bestond uit kale betonnen kamers en ruimtes vol met rommel. Inmiddels zitten ze er alweer twee jaar en worden steeds meer van die kale ruimtes omgetoverd tot studio’s. Of worden er geluidsdichte boxen neergezet die als studio gebruikt kunnen worden. Joost laat ook de dansruimte zien. Met geluidsinstallatie en spiegels, waar jongeren ook hun moves kunnen oefenen. Naast muziek is een clip en een performance ook belangrijk om goed te kunnen landen in de scene.

Ook de gezamenlijke ruimte ziet er strak uit. Het keukentje, de grote tafel, de neon-letters die Beatwise vormen, geven de ruimte een huiselijke sfeer. De x-box voor als de artiesten even willen chillen tussendoor, maakt het af. "Langzaam maar zeker breidt de hiphopspot uit. En wordt het groter en professioneler” vertelt Joost.

Masterclass najaar 2023

In de tussentijd loopt het talent gewoon binnen en neemt hun muziek op. Nikola vertelt dat sommige jongens die bij Beatwise begonnen in de tussentijd produceren voor grote namen uit Amerika. "De jongens zeggen er zelf niks over en zijn heel nederig over hetgeen ze kunnen en de doelen die ze behaald hebben. Maar ik vind het bewonderingswaardig. Het is knap dat je op dit moment in je carrière al voor dit soort namen mag produceren.” Nikola vertelt tussen neus en lippen door dat hij het tof zou vinden als daar in Nijmegen en Nederland meer mee gedaan zou worden.

"Hiphop had vroeger nog iets gevaarlijks over zich, maar in de tussentijd is het meer mainstream geworden. Je komt het tegen in reclames, of denk aan modemerken: sommige waren echt niet zo groot geworden zonder de hiphopartiesten die ze dragen. In de tussentijd weten steeds meer jongens en meiden zich te uiten door middel van hiphop. En zijn ze er ook nog goed in. Ook hier in Nijmegen. Daar mogen ze vanuit Nijmegen van mij meer mee doen. Of in ieder geval trots op zijn.”

Naast deze producertalenten is Beatwise ook een thuis voor artiesten als Djahboy. "Hij is coach bij het ‘On the block’-traject bij de Lindenberg waar jongeren tussen de 12 en 20 jaar leren rappen en teksten leren schrijven. Dan komt hij ook weleens hier langs en neemt hij muziek met ze op. Dat is ook het mooie van hiphop. Je helpt elkaar. Iedereen is welkom en iedereen die het nodig heeft, krijgt een zetje.”

Hiphophuis

Ook vanuit dat principe wordt er gewerkt bij Beatwise. Het sluit aan op het ‘making something out of nothing’-principe. Samen bouwen aan dat iets. Dat geldt volgens Joost ook voor de plek die ze aan het creëren zijn. "We willen echt dat dit een hiphophuis gaat worden waar het hele spectrum van de lifestyle hiphop voorbij komt. En waar we ieder talent kunnen begeleiden. Dus dat mensen hier bijvoorbeeld ook in een studio video’s kunnen opnemen en monteren, met fashion en graffiti bezig kunnen zijn."

"Maar we willen ook nog graag een podium, zodat we avonden kunnen organiseren waar meer mensen op af kunnen komen.” Deels doen ze dat al. Iedere laatste zondag van de maand hebben ze Hiphop Sunday waar je samen dingen kunt maken en elkaars werk kunt horen. Om zo samen weer verder te komen.

Het belangrijkste vinden de twee dat talent - of het nou van deze kant van de brug komt of van de andere kant - kan werken aan waar ze goed in zijn. "Iedereen is welkom. Als je goed bent, ben je goed en moet je daar iets mee doen. Hier kun je groeien op een laagdrempelige manier.”

Meer over Beatwise

Beatwise zorgt al voor een behoorlijke basis van de hiphopscene in Nijmegen. Naast Hiphop Sunday, de ruimtes die ze hebben en de cursussen die ze geven, maken ze ook deel uit van de Nijmeegse hiphopalliantie. Die bestaat uit Beatwise, de Basis, Doornroosje en de Lindenberg. Zo krijgen talenten ook de kans om op de grotere podia te staan in de stad.

Nieuwsgierig naar wat er gebeurt in de hiphopscene en voor welke artiesten deze jongens en meiden produceren of welke muziek ze zelf maken? Check hun Spotify-kanaal en de YouTube playlist. Website: https://beatwise.nl