Donderdag 11 juli werd er in de gemeenteraad Ede gestemd over de motie Toekomstbestendig Poppodium en de motie Cultuur Kwartier Ede. Beide moties werden door een meerderheid van de raad aangenomen. Zakelijk leider Stephan Beumer van Astrant: “Astrant is ontzettend blij dat de raad het belang van een volwaardig poppodium inziet."

Toekomstbestendig poppodium

De indieners van de motie Toekomstbestendig poppodium (de fracties van PvdA en GemeenteBelangen) stellen dat Ede een groeigemeente is, waarbij cultureel aanbod moet aansluiten bij de behoefte van haar inwoners en dat er - ondanks de zoektocht sinds 2017 - nog geen toekomstbestendige locatie voor een poppodium gevonden is. De indienende fracties zijn onder meer van mening dat de aanwezigheid van een poppodium het cultuuraanbod van de gemeente Ede aantrekkelijker kan maken. En ook dat het poppodium - door te focussen op een bredere doelgroep - een 'vliegwiel' zou kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van de muzikaliteit en expressie van vele Edenaren.

Daarom vraagt de gemeenteraad aan het college om het eerder uitgevoerde behoefteonderzoek naar een poppodium uit te breiden naar een bredere doelgroep, waarmee wordt ingezet op een poppodium dat breed toegankelijk is voor geïnteresseerden. Ook wordt gevraagd om in de aankomende cultuurvisie op te nemen dat de ambitie van een toekomstbestendig poppodium op de lange termijn behouden blijft. Die motie werd aangenomen.

Cultuur Kwartier Ede

Tijdens de raadsvergadering van 11 juli werd tevens de motie Cultuur Kwartier Ede voorgelegd aan het college. De indieners stellen onder meer dat Ede in de komende decennia een groei van het inwoneraantal van meer dan 30.000 mag verwachten en dat het culturele aanbod in Ede ontoereikend is voor dit toekomstscenario.

De indienende fracties (DPE, D66, GemeenteBelangen, ChristenUnie, Burgerbelangen, PvdA, CDA en GroenLinks) vroegen het college daarom om met een visie te komen voor het ontwikkelen van een ‘Cultuur Kwartier Ede’ waarbij cultuuraanbod en beleving voor een brede doelgroep duurzaam geborgd kunnen worden. Ook werd gevraagd om bij visievorming het toevoegen van ontbrekende culturele functies nadrukkelijk mee te nemen, zoals een kleinschalig muziekpodium naar voorbeeld van Hedon in Zwolle of Doornroosje in Nijmegen. Ook die motie werd aangenomen met een meerderheid.

Ede-Wageningen Ontspoort!

Reactie poppodium Astrant

Zakelijk leider Stephan Beumer van Astrant: “Astrant is ontzettend blij dat de raad het belang van een volwaardig poppodium inziet. We bereiken jaarlijks 30 duizend mensen met concerten, talentontwikkelingstrajecten en onze community-activiteiten. Dat verdient een volwaardige plek in Ede. Ede is een groeigemeente en we zien de bezoekersaantallen van onze concerten alleen maar toenemen. Ook Edes talent verdient zo’n plek om zich verder te ontwikkelen. We denken dat beide plannen kansen bieden en wil hier graag snel verder over in gesprek. Als dé plek in Ede waar jongeren en popcultuur elkaar ontmoeten, is het niet meer dan logisch dat wij hier constructief over meedenken.”

Beumer licht toe dat uit tal van onderzoeken blijkt dat cultuur mensen verbindt en verrijkt. “Dat zien we bij Astrant dagelijks in de praktijk gebeuren. Zo hebben we recent een talentenfestival met acts in allerlei stijlen geprogrammeerd. Metalheads, popliefhebbers, singer-songwriters en hiphoppers: alles liep door elkaar en ontdekte in een geweldige sfeer nieuwe stijlen. En dat alles zonder beveiliging en met nul incidenten.”

Astrant is gevestigd op het Kuiperplein in Ede en zal daar de komende jaren ook blijven. “Onze concerten en andere activiteiten gaan ook in 2025 gewoon door, ondanks mogelijke geluidsbeperkingen voor onze podiumfunctie” zegt Beumer. Op dit moment is Astrant in gesprek met de gemeente om te kijken welke activiteiten precies binnen deze beperkingen vallen en hoe daar gezamenlijk een oplossing voor kan worden bedacht. Astrant heeft jarenlange ervaring opgebouwd met het runnen van een poppodium. Daarom gaan wij er vanuit dat wij snel aan tafel zitten met de betrokken partijen om samen de plannen voor een volwaardig Edes poppodium verder concreet te maken”, besluit Beumer.