De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Navarone - V.

De band

De Nijmeegse rockband Navarone is al lang geen onbekende meer. Tot ver over de landsgrenzen werd menig podium onveilig gemaakt door de vijfkoppige band met topzanger Merijn van Haren als boegbeeld. De rockers speelden menig uitverkochte eigen clubtours en stonden op talloze grote podia en festivals in Nederland. Navarone mocht ook het voorprogramma verzorgen van een aantal zeer grote artiesten zoals Golden Earring, Anouk in de Ziggo Dome, Deep Purple en Bon Jovi in het Goffertpark in Nijmegen. Ander opvallend feitje uit de carrière van Navarone is het net niet winnen van The Voice Of Holland. Sowieso uniek als eerste band ooit in zo’n programma. Vorig jaar stond de band voor het eerst op Pinkpop en nu is er het nieuwe album. V (5) is het vijfde album van Navarone, dat precies tien jaar na het debuutalbum A Darker Shade Of White is uitbracht. Van V zijn al de singles ‘Can’t Love’, ‘Keep On Running’, ‘Wire’, ‘Question Why’ en ‘Come What May’ verschenen. Hoe luidt het oordeel van 3voor12 Gelderland?

De muziek

De opening is een pianoriedel, waardoor je als luisteraar misschien even op het verkeerde been wordt gezet. Maar is het ook een voorbode voor wat komen gaat. ‘Divided’ is nog echt een rocker, maar Navarone gooit het muzikaal over een andere boeg dit keer. Zanger Merijn: “Het proeven aan het grote mainstream-publiek smaakte naar meer. Met de nieuwe plaat wilden we daarop verder, veel in onze muziek wees al in die richting. V is meer pop, meer piano en de nummers zijn meer mijn persoonlijke verhaal.” Er werd samengewerkt met producer en songwriter Gordon Groothedde (Krezip, Nick & Simon, Maan en Golden Earring).

Na het rockende openingstrack krijgen we het enorm poppy ‘Friends’, waarbij de wel erg eenvoudige tekst opvalt. Bijzonder is dat die niet is geschreven door de band, terwijl dit nummer wel zo vroeg op het album staat. Dan volgt ‘Heroes Someday’ waarbij de door het vijftal zeer gewaardeerde band Queen als blauwdruk heeft gediend. Het moet gezegd worden, het is een sterk nummer, maar niet heel origineel. Wel is de uitvoering tot in de puntjes verzorgd met prachtige strijkers.

In ‘Question Why’ klinken de gitaren van Kees Lewiszong en Roman Huijbreghs weer lekker vet en hier sluit het geluid van de drums van Robin Assen perfect op aan. Nog meer dynamiek heeft ‘The End Of The World’ en ook ‘Keep On Running’ klinkt zoals we Navarone kennen.

Dan volgt de ballad ‘Wire’ dat ook meteen het beste nummer van de plaat is. Het werd geschreven samen met niemand minder dan J.B. Meijers. Sterk is de mondharmonica solo door Roman. De in zwart wit geschoten videoclip past perfect bij de sfeer van het nummer.

Het aansluitende ‘Come What May’ is echt een rockballad met zo’n klassieke gitaarsolo en ook hier weer strijkers. Dan mag er weer gerockt worden in ‘Stakes’, dat een cadans heeft waarbij je Merijn van voet naar voet ziet springen om uiteindelijk genadeloos met zijn stem uit te halen. Lekker is de groovende bas van Bram. ‘Can’t Love’, het nummer dat als eerste naar buiten werd gebracht en kon rekenen op wat airplay, sluit het album in stijl af.

Het oordeel

Het is te begrijpen dat Navarone na zoveel jaar hard werken en niet te zijn doorgebroken naar een groot publiek, bewust kiest voor een popgeluid in plaats van rock. Vooral zanger Merijn van Haren lijkt zich hierbij als een vis in het water te voelen. Niet dat er geen gitaren meer te horen zijn, maar de nadruk ligt op een toegankelijker geluid, waarbij ook meer ruimte is gemaakt voor ballads. Specifiek ‘Wire’ en ‘Can’t Love’ zijn de sterkste troeven van V en zijn ook meteen de meest beluisterde tracks op Spotify. Dus wie weet pakt deze strategische zet goed uit. De fans van het eerste uur zullen moeten wennen aan het nieuwe geluid. Maar zo’n nummer als ‘Green Lights’ is echt beneden peil, niet meer doen. Tenslotte nog een pluim voor de productie, want het album klinkt als een klok, het voordeel van een grote platenmaatschappij (V is het eerste album van Navarone dat door major Sony wordt uitgebracht).


Navarone - V is verkrijgbaar op cd en op lp