Alsof er een helikopter overvliegt, klinkt er vanuit de donkere bovenzaal van Luxor Live een zware toon. Dan is daar plots de stem van Cassandra Onck: "In den beginne was er niks. Toch? Dat is wat er wordt gezegd. Oneindig zwart. Oneindig ruimte. Kunnen we terug naar die plek?” Op filmische wijze opent de Arnhemse muzikante de presentatie van haar ep Fractalnoia aan de vooravond van de release. Het is een product van Cassandra’s persoonlijke zoektocht naar nieuw houvast in tijden van onzekerheid.

Het concert

ep-release Cassandra Onck + Tim Lenders, Jesse Laport en Mirte van den Bos (voorprogramma)
Donderdag 9 maart 2023, Luxor Live Arnhem

Vanaf het eerste moment pakt Cassandra haar publiek bij de hand om samen in het diepe te springen. De donkere klanken maken plaats voor een pittige drumpartij en onheilspellende toetsen, die samen de instrumentale inleiding tot opener 'Gevallen' vormen. Het is een nummer van Oncks ep Brokstukken uit 2020, waardoor de zangeres haar publiek nog even op het nieuwe werk laat wachten. Door Cassandra’s directe overgave aan de performance lijkt zij voor de energieke vocalen in de bridge haar adem wat verloren te zijn. Al doet dit echter niet af aan haar vlijmscherpe, indringende tekst.

Als een geboren verteller vertolkt Cassandra haar hersenspinsels en levensvragen, waar de zaal vol verwondering naar luistert. De stortvloed aan woorden, die je soms kunnen overspoelen, worden afgewisseld met markante klanklandschappen. Wat je muzikaal te verwachten staat, valt bij de nummers van Onck niet te voorspellen. Iedere uitvoering is opnieuw een avontuurlijke reis. Van knallende punk-achtige drums, tot bijna symfonische toetsen en strijkers en van poëtische spoken word en rap, tot kraakheldere vocalen. Cassandra speelt met contrasten en de band, bestaande uit drummer Bauke Moerman, toetsenist Ischa Heijnen en violist Rosine Langbroek, beweegt hier moeiteloos in mee.

Cassandra Onck

Wat het project van Cassandra vooral uniek maak,t is dat zij tijdens het creatieproces van Fractalnoia in gesprek ging met mensen die denken vanuit een perspectief dat buiten haar eigen belevingswereld ligt. Waarin geloven zij? Het deed Onck realiseren dat het moed vraagt “je ideeën te delen met iemand waarvan je weet dat die er anders in staat.”

Van hieruit schreef Cassandra 'Grijs Gebied'. Met een spotlight gericht op de zangeres, heeft de breekbare stem waarmee Onck het nummer opent iets theatraals. Het publiek leunt figuurlijk achterover om zich te settelen voor een rustige ballad, maar niets is minder waar. Cassandra zou Cassandra niet zijn als ze ook hier het nummer niet omtovert naar een dynamisch geheel.

Een van de hoogtepunten vormt de intieme uitvoering van 'Cosmos'. Met op de achtergrond betoverende warme pianoakkoorden en hier en daar een folk-achtige vioolpartij, klinkt de golvende stem van Cassandra: vloeiend bewegend tussen spoken word en zang. Het vormt een rustpunt in de set waarin de geraffineerde teksten van Onck extra worden benadrukt. Het is alsof je een berg beklimt, met aan de top als beloning een wonderschoon uitzicht inclusief goudoranje zonsopgang.

Cassandra Onck

Cassandra Onck

Moedigt Cassandra in het begin van het concert met een bak aan energie het publiek nog fanatiek aan om te dansen, zodra het door EDM beïnvloede 'Evenwicht' klinkt is het duidelijk dat niemand meer stil kan blijven staan. Tijdens de enkel door drums begeleide bridge van het nummer doet Cassandra er tóch nog een schepje bovenop door haar publiek aan te sporen mee te zingen.

Hoewel hier nog niet vol overtuiging gehoor aan wordt gegeven, blijkt tijdens afsluiter en tevens primeur 'Morgen Weer Opnieuw' dat de aanhouder altijd wint. Luidkeels klinkt de catchy hook van het nummer door de bovenzaal. Met deze kersverse song licht Cassandra al een tipje van de sluier op van haar volgende project.  

Aan het eind van de avond neemt het publiek ongetwijfeld een aantal vragen mee naar huis die zelfs de volgende dag nog door het hoofd zullen blijven konkelen. Het daverende applaus neemt Cassandra bescheiden in ontvangst en op de welbekende kreet 'we want more' heeft Onck maar één antwoord: “Dan moeten jullie over een paar maanden terug komen, dan hebben we meer. Dit is past het begin.” Duidelijke taal. We gaan je zien, Cassandra! 

Cassandra Onck