Op zaterdagavond 25 maart 2023 strijden vijf bands bij de Achterhoekse Band Competitie in een vol DRU Poppodium in Ulft voor een plek op Huntenpop - 11 en 12 augustus op DRU Park - een fotoshoot met een professionele fotograaf en de mogelijkheid om hun nummers op te nemen in een professionele studio. Wie gaat er vandoor met de prijzen?

Chemical Clouds

De avond wordt afgetrapt door de jonge band Chemical Clouds. De band maakt indiemuziek waarin ook invloeden van pop en rock te horen zijn. De bandleden spelen goed, met strakke drums en een zuivere tweede stem. Het plezier straalt van de muzikanten af en tussen de nummers door grappen ze met elkaar. Vooral het funk-achtige nummer ‘Daylight’ valt in de smaak bij het publiek. Het viertal zorgt voor een perfect begin van de avond, waarbij het publiek langzaam los komt en uiteindelijk begint met dansen.

Het concert

Achterhoekse band Competitie 2023
Chemical Clouds
Sweetmilk
Capital33
Goya
Chaos Club
DRU Poppodium Ulft, 25 maart 2023

Chemical Clouds

Sweetmilk

Als tweede band mag SweetMilk spelen. Dit vijftal maakt klassieke rocknummers. Wat direct opvalt, is dat de band volledig op elkaar is ingespeeld. De breaks worden door alle leden goed uitgevoerd en de gitaarsolo’s zijn om door een ringetje te halen. Daarnaast is de band leuk om naar te kijken, omdat de muzikanten veel interactie met elkaar hebben en duidelijk plezier hebben aan de show. Zo geniet de leadgitarist duidelijk van zijn solo’s en beweegt de bassist mee op de maat van de muziek.

Sweetmilk

Capital 33

Langzamerhand wordt het drukker in de zaal. Als derde band mag Capital 33 het publiek en de jury overtuigen. Deze vier vrienden, die uit Zutphen komen maar in Nijmegen studeren, enthousiasmeren het publiek door hun creatieve mix van pop-punk, grunge en funk. De zang wordt afgewisseld tussen vocalisten Yanick en Ashwin. De bandleden weten perfect hoe ze de zaal moeten betrekken bij de show, en zo krijgen ze het voor elkaar om een heuse sitdown te veroorzaken waarbij iedereen meedoet.

Captital33

Goya

Als vierde band van de avond mag Goya spelen. Ze gebruiken funk, ska en nog vele andere genres als inspiratie voor hun nummers. Het is erg knap dat al deze verschillende muziekstijlen samen zijn gevoegd en zijn verwerkt tot een eigen geluid. De muziek voelt zomers en dansbaar aan en dat laten de bandleden zelf ook zien, door mee te dansen. Goya past daardoor perfect op een zomers festival.

Goya

Chaos Club

De laatste artiest van de avond is Chaos Club. Dit tweetal maakt energieke EDM met strakke drums en goede melodielijnen. Het is voor het publiek een show waar veel gebeurt, met harde drops en een opzwepende frontman. Daarnaast zijn er tussen de nummers door robotstemmen toegevoegd, die zorgen dat de toeschouwers hun aandacht geen moment verliezen. Hun show maakt ze een perfecte band voor op hardstylefestivals of het nachtprogramma van een van de grote festivals.

Chaos Club

Uitslag

De Achterhoekse Band Competitie was vermakelijk, met bands met ieder een eigen geluid. Eigenlijk verdient iedere deelnemer van vanavond een plek op Huntenpop, want de avond is geen moment saai geweest. Juist daarom is het zo spannend wie er uiteindelijk in de prijzen vallen. Iets voor half één openen de gordijnen voor het podium zich voor de laatste keer en worden de winnaars bekend gemaakt. De wildcard, een optreden op BeaPop op Koningsdag in Ulft, gaat naar Chemical Clouds. De publieksprijs gaat naar Capital 33 en de jury kiest voor Goya als hun winnaar en zowel Capital33 als Goya staan dus op Huntenpop 2023.