Van 15 t/m 21 juli 2023 is er de 53e editie van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen op ruim 45 podia met meer dan 1000 acts. Er is een aantal nieuwe podia en Festival op 't Eiland is nu Stadseiland Stek, maar daarnaast zijn de locaties overwegend als vertrouwd: van Valkhof Festival tot De Kaaij en van Stevenskerk tot Park Kronenburg. 3voor12 Gelderland ploos het programma uit en noteerde 13 acts (en een podium) die je eigenlijk niet mag missen. Op chronologische volgorde.

The Super Soakers

We hadden een aantal jaren geleden niet meer gedacht dat we de garagerockers The Super Soakers ooit nog op een podium zouden zien nadat de band noodgedwongen moest stoppen wegens een chronische blessure van frontman Mart.

Maar kijk: anno 2023 hebben de gitaarhelden inmiddels 3 nieuwe ep's gereleaset naast een aantal singles, stonden ze weer meermaals op het podium (Mart Boumans blies zelfs een deuntje mee met Bumble B. Boy op Down The Rabbit Hole) en staan ze voor het tweede jaar op rij op het Valkhof Festival. We reserveren vast een plekje in de moshpit voor deze geëngageerde post-punk. Want die zal er ongetwijfeld komen. (PSB)

Waar en wanneer? Zaterdag 15 juli, 16.30 uur. Podium Boog, Valkhof Festival.

Luwten

Op vrijdag 17 maart speelden Luwten en Baroque Orchestration X (B.O.X.) samen een prachtig concert op het Birds of Paradise Festival in TivoliVredenburg. De zachte elektropop van Luwten kreeg daar een bijzondere extra dimensie met de barokke instrumenten van B.O.X., zoals de klavecimbel, cornetto en de viola da gamba.

Tijdens de Vierdaagsefeesten komen Luwten en de vijf muzikanten van B.O.X. nogmaals samen, ditmaal in de Stevenskerk. Op deze bijzondere locatie verwachten we minstens een even bijzonder concert. (TvA)

Waar en wanneer? Zaterdag 15 juli, 19.30 uur. St. Stevenskerk. Tickets 21 euro.

Frankie and the Witch Fingers

Vaste bezoekers van Sonic Whip doen er goed aan om op de eerste avond al naar het Valkhof te trekken, want met Frankie and the Witch Fingers staat op zaterdag een fijne gitaarband op het programma. Tussen 2013 en 2020 leverden ze bijna jaarlijks een album af met hele gevarieerde psychedelic rock, maar ondertussen is het al even wachten op nieuw materiaal.

Tot 1 september althans, want dan is het eindelijk tijd voor nieuw album Data Doom. Het kan dus haast niet anders dan dat we op 15 juli nieuw werk om de oren krijgen. Verwacht een bonte mix van onder meer psychedelica, garagerock, surf, punk. Je doet er goed aan de zondagochtend vast vrij te plannen om op adem te komen. (RH)

Waar en wanneer? Zaterdag 15 juli, 23.30 uur. Arc Podium, Valkhof Festival.

Nduduzo Makhathini

Niet alleen heeft deze Zuid-Afrikaanse pianist een prachtige naam, ook zijn virtuoze pianospel is van uitzonderlijke kwaliteit. Dat is niet onopgemerkt gebleven, want sinds 2020 is hij verbonden aan het gerenommeerde jazzlabel Blue Note Records. Zijn vorig jaar verschenen album In The Spirit Of Ntu kon wereldwijd rekenen op geweldige recensies, waaronder de maximale vijf sterren in De Volkskrant.

Centraal in zijn muziek staat spiritualiteit en zijn Zulu-roots. Geïnspireerd door de muziek die Makhathini als kind hoorde in de kerken in Zuid-Afrika en grootheden als McCoy Tyner en Andrew Hill. Naast zijn pianospel worden we getrakteerd op Afrikaanse zang. Laat deze kans om op zondagmiddag 16 juli door deze bijzondere jazzmuzikant verrast te worden niet aan je voorbij gaan. (ED)

Waar en wanneer? Zondag 16 juli, 16.30 uur. Arc Podium, Valkhof Festival.

Oh Hazar

Een nieuwe Nijmeegse band, maar zeker geen onbekende bandleden. Oh Hazar bestaat uit zangeres/gitarist Imke Loeffen (onder andere voormalig bandlid rootsband Bootleg Betty, chansoncollectief La Très Illustre Compagnie du Chat Noir en folkduo Garden in Gloom), zanger en gitarist Stefan Kollee (onder meer The Naked Sweat Drips en KOLLEE) en drummer Imanishi Kleinmeulman (onder andere The Grand East en KOLLEE).

De muziek van OH Hazar? Recent verschenen debuutsingle 'Ivory' klonk al als een verslavende trip vol alternatieve artpop, postpunk, indierock en triphop. Dat belooft wat voor hun aanstaande ep Clair Obscur die later dit jaar verschijnt. Dit jaar maakt de band hun debuut op de Vierdaagsefeesten. We staan vooraan om ons onder te laten dompelen in een verslavende trip. (PSB)

Waar en wanneer? Zondag 16 juli, 17.30 uur. Boog Podium, Valkhof Festival.

The Beths

De leukste indierockliedjes van de Vierdaagsefeesten komen uit Nieuw-Zeeland. Veel catchy'er dan bij The Beths ga je de rammelende gitaarnummers deze week niet horen, maar achter de vrolijke zomerse popsound liggen teksten schuil over break-ups en dealen met het 'hoe nu verder?'. Debuutplaat en doorbraakhit 'Future Me Hates Me' bracht The Beths al naar Merleyn en de kleinste tent op Best Kept Secret, derde plaat Expert in a Dying Field (2022) zou wel eens een stap naar grotere zalen en festivals kunnen betekenen. Eerst maar eens het Arc-podium op zondagavond. (RO)

Waar en wanneer? Zondag 16 juli, 18.15 uur. Arc Podium, Valkhof Festival.

Birds in Row

Dat er voor de liefhebber van het stevigere gitaarwerk veel moois uit Frankrijk komt moge duidelijk zijn. Birds In Row staat te boek als post-hardcore band, al is hun geluid door de jaren heen wel gegroeid: leek er op debuutalbum You, Me & The Violence (2012) enkel ruimte voor stevige punk en metal-invloeden, daar waren ze op het bijzonder sterke Gris Klein (2022) ook op noise en post-rock te betrappen.

Aan intensiteit heeft de muziek echter niets hoeven inboeten. Ook live is er weinig veranderd: de shows zijn nog altijd een hevige en meeslepende ervaring. Een aanrader voor de muziekliefhebber die zich graag van zijn/haar sokken laat blazen! (RH)

Waar en wanneer? Maandag 17 juli, 21.30 uur. Arc Podium, Valkhof Festival.

Job & Fred Band

Vjèze Fur als frontman van een Nederlandstalige Oasis-zwelgband, werkt dat? Job & Fred Band wijst uit: ja! Samen met wetenschapper Job, een maatje van vroeger dat een aardig potje gitaar speelt, is Freddy Trathlener (De Jeugd van Tegenwoordig) een nieuw pad ingeslagen. Gitaarliedjes over de kleine dingen in het leven: hoe je nu het uit is geen karaoke meer samen kan zingen, meisjes die vanuit Zeist naar Amsterdam verhuizen, kwakzalvers, dat werk. Lamlendigheid is nog nooit zo leuk geweest. (ML)

Waar en wanneer? Dinsdag 18 juli, 20.00 uur. Smaakmrkt Labyrinth.

Robin Kester

De Rotterdamse zangeres Robin Kester maakt op haar EP This Is Not A Democracy en debuutalbum Honeycomb Shades intrigerende indiefolk met heerlijke triphop-twist, die niet alleen Portishead in herinnering roept maar net zo makkelijk de ingetogen songs van een grootmeester als Nick Drake.

Live maakte Kester, en haar sterke band van muzieknerds (o.a. de van Clean Pete bekende meestergitarist Sam van Hoogstraten), dit jaar al veel indruk op de Nederlandse podia (o.a. Merleyn) en festivals (o.a. Pinkpop). (TM)

Waar en wanneer? Dinsdag 18 juli, 21.30 uur. Bloem Podium, Valkhof Festival.

Lander & Adriaan

Opeens leken ze daar twee weken geleden te staan. Als een feestelijke rave-bom die met vakkundige precisie tot ontploffing werd gebracht, pakten Lander & Adriaan de Bossa Nova-stage van Down The Rabbit Hole he-le-maal in. Het landelijke 3voor12 team benoemde ze tot act van de dag en de filmpjes die op social media rondgingen maakten de hype compleet.

Maar eigenlijk mag het succes geen verrassing zijn. Jazz-drummer Lander Gyselinck werd in 2015, 2016 en 2017 al uitgeroepen tot beste muzikant bij de Vlaamse MIA’s en toetsenist Adriaan van de Velde speelde met onder meer Mauro Pawlowski en J. Bernardt. Als rave-duo weten ze te balanceren tussen slim uitgekiende beats en onvervalste feestmuziek. Het moet heel raar lopen willen Lander & Adriaan niet voor een dansbaar hoogtepunt van de week gaan zorgen. (RH)

Waar en wanneer? Dinsdag 18 juli, 23.30 uur. Arc Podium, Valkhof Festival.

Arp Frique

Ook in het Kronenburger Park een vol programma de komende week, met naast dj's ook meerdere live-optredens. Zoals donderdagavond met Arp Frique, het project van Rotterdammer Niels Nieuborg. Sinds debuut Welcome to the Colorful World (2018) maakt deze multi-instrumentalist indruk met zijn mix van muzikale inspiraties uit alle werelddelen: van Kaapverdië tot Suriname en van Jamaica tot Nigeria.

Na Drift (2019) en het Bevrijdingsfestival (2018) komt Arp Frique nu opnieuw met zijn superstrakke band, onder de noemer 'Arp Frique & Family', naar Nijmegen. Tip voor wie niet wist dat je swing, afrobeat, disco, bossa nova en jazzy fluitjes zo dansbaar kunt combineren. (RO)

Waar en wanneer? Donderdag 20 juli, 20.30 uur. Park Kronenburg.

Aleksandar Obradović

Op de Ramblas vind je vaak de leukste verrassingen. Zo kun je daar op donderdagavond kennis maken met Aleksandar Obradović. In de jaren negentig had hij in Montenegro een succesvolle carrière als rock-'n-roll-covergitarist, zanger en componist. Deze carrière liet hij achter zich voor een studie muziekproductie in Rotterdam.

Na twintig jaar geluidstechniek heeft hij besloten om toch weer te gaan optreden. Hij richt zich nu vooral op de rijkdom en het traditionele erfgoed van de Balkanmuziek, en neemt je op donderdagavond op de Ramblas mee op een muzikale reis waarin hij bruggen slaat tussen verschillende muziekstijlen. (HM)

Waar en wanneer? Donderdag 20 juli, 22.15 uur. Ramblas.

Tian Qiyi

Op de slotdag van de Vierdaagsefeesten nog één keer knallen met die kater? Op het Valkhof is nog wel enige aandacht vereist: later komt LA Jungle nog, geen makkelijke kost, en als opener van het Arc-podium heeft het festival zelfs heel knap Tian Qiyi gestrikt. Onbekende naam wellicht, maar niet als ik je vertel dat dit de zoons van Jah Wobble zijn, met wie ze later dit jaar debuutplaat Red Mist uitbrengen. Debuutsingle 'Incantation' is alvast een geweldige trip waar we graag "Jah" tegen zeggen. (RO)

Waar en wanneer? Vrijdag 21 juli, 19.00 uur. Arc Podium, Valkhof Festival.

De Opstand

Tot slot geen act als suggestie, maar een heel podium! Want hoewel De Opstand geen grote locatie is (dus wees op tijd!), hebben ze tijdens de Vierdaagseweek weer een bomvol programma met gevestigde namen en nieuwkomers. Er valt genoeg te tippen: de heren van Radeloos///Ziedend braken in 2021 Soulcrusher en in 2022 het Valkhof nog af, punkband Velveteen Rabbit won eind vorig jaar Parel van de Betuwe en Antillectual bracht onlangs hun nieuwe album TOGETHER uit.

Wil je je echt laten verrassen en een fonkelnieuwe act checken? Zorg dan dat je op vrijdag aanwezig bent voor het optreden van Portray. Afgelopen vrijdag speelden ze hun allereerste show en lanceerden ze hun debuutsingle, dus verser kun je ze komende week niet krijgen! (RH)

Waar en wanneer? Iedere avond van de Vierdaagsefeesten. Café De Opstand.