22 april is het Record Store Day in Nederland. Naast exclusieve releases zijn er die dag tevens vele instores in platenzaken. Ook in Gelderse zaken zijn er deze zaterdag optredens. 3voor12 Gelderland maakt een rondje langs platenzaken en treft o.a. de Gelderse acts Donder, Bony Macaroni, Power to the Pipo, Black Bottle Riot, Misprint en Youth Reserve. Van een groot podium naar pijpenlades en alles daar tussenin: we zien de acts vandaag performen op allerlei soorten podia in Apeldoorn, Nijmegen en Zutphen. En hoe klinkt het? We noteren onze indrukken.

Zutphen - Walk In

De gezellige platenzaak van Bobby Huisman in Zutphen bij Walk-In is gelegen in het centrum aan de Beukerstraat 59. Een uitnodigende winkel waar de bezoeker bij binnenkomst vrijwel direct een beker koffie aangeboden krijgt. De Achterhoekse ‘gemuudelijkheid’ komt je hier tegemoet.

Donder is een punkrockband uit de Achterhoek en het Achterhoeks is de taal waarin ze praten, denken, voelen en zich uiten. Afgelopen december was de bandpresentatie in DRU Industriepark in Ulft en een paar maanden daarvoor was de ep Januskop al verschenen.

Het optreden van de Achterhoekers kenmerkt zich door uitersten. Afgetrapt wordt met een zgn. donderpreek van Willem Hengeveld, de punkpoëet die tijdens het optreden verschillende gedichten voordraagt, gevolgd door een flinke dosis geweld in de vorm van ‘Deerne’ en ‘Binnendeur Is Nooit Um’. Het enthousiaste publiek, dat, onder het genot van een biertje, deels buiten staat te genieten van het optreden, is onder de indruk van de energie en het geweld dat dit viertal produceert.

Een volgend gedicht van Willem kondigt aan dat het tweede gezicht van de band zich aandient, of, zoals ze het zelf zeggen: “De ietwat melodieuzere en rustiger kant van Donder”. Met nummers als ‘Eeuwig’, ‘Woage’ en ‘Gevuul’ laten de mannen zien dat ze ook de nodige hoeveelheid emotie en sentiment in petto hebben. De sessie van deze middag wordt echter in stijl en met veel lawaai afgesloten in de vorm van onder meer ‘Kearl’ en ‘Heilig’. Dichter Willem draagt nog het stuk ‘Oost’ voor over de mooie Achterhoek waarna de rust in de Zutphense binnenstad langzaamaan terugkeert. (Bertus)

Donder - Walk In Zutphen

Apeldoorn - Plato

Nadat de Record Store Day-releases de eerste twee openingsuren al grondig zijn doorzocht, is het tijd voor het viertal Bony Macaroni uit Nunspeet/Ermelo om op te treden. Aangezien Plato Apeldoorn - gevestigd in Mansion24 - ook een café heeft, nemen de klanten na hun aankopen hier plaats om de eerste instore te beluisteren. De band heeft vorige maand zijn debuutplaat The Big Bucks uitgebracht en dus hebben de mannen er zin in. De glazen puien worden opengeschoven en meerdere versterkers worden aangesloten; Goedemorgen Apeldoorn, Record Store Day 2023 is begonnen.

De muziek bestaat uit sterke punkrock zoals we het kennen. Vier tikken op de drumsticks, een kreet van zanger Stefan Bonestroo in de microfoon en de snaren van de gitaar worden geraakt – niets meer aan doen. De nummers zitten vol energie en bestaan uit een flinke overtuigingskracht. Het enige minpunt is het tijdstip van het optreden. Het is 11:00 uur, er wordt café noîre en opgeklopte melk in de koffiekopjes gegoten. De energievolle muziek vloekt met de vroege ochtendblues van het publiek.

Dan volgt nog een band uit Gelderland: Power to the Pipo. Vanaf hun eerste soundcheck laat de vierkoppige band gelijk hun muzikaliteit horen. Het is een heerlijke melange tussen jazz en funk, met een hoofdrol voor saxofonist Michiel Sonnevijlle. Een half uur lang neemt hij samen met de bandgenoten het plaatjesflappende publiek mee in hun feestje. De bezoekers genieten er zichtbaar van en een enkeling danst – weliswaar op zijn hoede – mee op het ritme van de band. (Teun)

Bony Macaroni - Plato Apeldoorn

Apeldoorn - Plato

Na het succesvolle optreden van Power tot the Pipo, bevinden zich twee grote namen in het pand van Plato Apeldoorn. In de ene hoek van het café zit de wereldberoemde zangeres, van onder andere Nightwish, en de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day in 2022 Floor Jansen haar elpees te signeren. In de andere hoek is het tijd voor Hans de ‘ik hou van ‘Alle vrouwen’, met name van ‘Annabel’, helemaal als ik met haar ‘Thuis Ben’ Booij. Het zijn klassiekers die voor haast iedereen herkenbaar zijn.

Heel even neemt de Arnhemmer Apeldoorn mee terug naar de jaren 80, waarin hij een van de grootste Nederlandstalige zangers was. De lange haren zijn er nog steeds en het muzikaal talent ook. Jong en oud geniet van zijn zang en pianospel. Zijn cd’s en het boek Het wordt niets zonder jou vliegen over de toonbank.

Samen met drie bandleden vormt Tara Wilts de band Cloud Café die muziek maakt die je het best als indiefolk kunt bestempelen. Het is inmiddels 15:30 uur geweest en het is lichtjes gaan regenen, maar de muziek van het viertal werkt als een perfect geneesmiddel voor de bezoekers. Niet alleen de instrumenten zijn betoverend ook de teksten hebben een melancholische werking. Het is de ideale muziek voor dit tijdstip en deze weersomstandigheden.

Wanneer de klok 16:30 uur aantikt, is het tijd voor Thijs van der Meulen uit Ermelo, beter bekend als Roofman. In zijn eentje staat Roofman met een akoestische gitaar om zijn nek voor het publiek. Het is inmiddels nog harder gaan regenen, maar desondanks zorgt ook zijn indiefolk voor een gezellige sfeer. In nummers als ‘Fly Off, Fall Down, Come Back’ en ‘That’s How Friends Become Strangers’ hoor je verre invloeden van het Amerikaanse duo The Lumineers. Het publiek geniet zichtbaar van zijn zang en gitaarspel en roept hem op nog meer nummers te spelen. Thijs moet er om lachen en zegt: “Ik doe een toegift en dat had ik niet verwacht”. Zijn woorden staan symbool voor de geslaagde dag die Record Store Day 2023 in Apeldoorn is. (Teun)

Hans de Booij - Plato Apeldoorn

Nijmegen - Waaghals

Keus genoeg in Nijmegen waar in drie platenzaken instores geprogrammeerd staan tijdens deze Record Store Day. Misschien wel te veel keus (voor zover dat een serieuze klacht is, want kom op: voor nop fijne bands kijken in je favoriete platenzaak?), want waar begin je als in de zaken de acts op vrijwel hetzelfde tijdstip aanvangen?

We kiezen als start voor Waaghals, schuin achter de Grote Markt, waar Black Bottle Riot net klaar is met het opbouwen van hun gear. De Nijmeegse rockband had gisteravond de releaseshow van hun nieuwste worp That’s Amore in Doornroosje en te oordelen aan de kleine oogjes en ietwat schorre stemmen was dat een latertje. Na een korte soundcheck start de band in een goedgevulde winkel met That’s Where I Stand, openingstrack van hun nieuwe plaat. Zien we drummer Mark Weerts – die mede de zang doet in dit nummer - daar nou het intro doen met een pak hagelslag? Ja, dat hebben we goed gezien. Een lekker zwaar aangezette hakkelende riff na het intro geeft deze song een aangename kickstart.

Eerste single van That’s Amore ‘Long Road Down’ volgt hierna. Een fijne rocker die in een iets lager tempo gespeeld wordt vergeleken met de plaat. Op ‘Still Got My Soul’ speelt saxofonist Martijn van Toor mee op het album, maar die is er vandaag niet bij. Geen probleem. Gitarist Mike Sedee vult Martijns oorspronkelijke saxsolo in met een uitgebreide gitaarsolo, hoewel hij voorafgaand aan het nummer met een grote glimlach opmerkt dat zanger/gitarist Simon Snel ook best de solo kan doen. Een volgende keer misschien.

Het publiek wordt tegen het eind van de set nog wat verder wakker geschud door de stevige rocker ‘Midnight Walkers’. Voortjakkerende zang en gitaar, een straf drumtempo en een stevige baslijn van Jaap van den Berg zorgen voor een uiterst dansbaar nummer. Minpuntje bij dit optreden? Eigenlijk maar één en dat heeft niets met Black Bottle Riot te maken. De speelplek in Waaghals is halverwege de begane grond en de kelder waardoor de band nauwelijks te zien is voor bezoekers achterin. Misschien is een podium op de eerste etage een betere plek de volgende keer. (Patrick)

Black Bottle Riot - Waaghals Nijmegen

Nijmegen - Discords

Door naar Discords tweehonderd meter verderop in de Nijmeegse Lange Hezelstraat waar een instore van Figgie op de rol staat. De eerste kennismaking van 3voor12 Gelderland met de Utrechtse indie-skaterrockers een paar jaar geleden op het Valkhof Festival was geen onverdeeld genoegen, dus we zijn benieuwd hoe de band nu klinkt. Het kwartet heeft vier jaar na dato in ieder geval niet stilgezeten, getuige meerdere singles, de plaat Genoeg Houvast in 2019 (album van het jaar bij 3voor12 Utrecht), de ep Ook Mijn Huis in 2021 en een nieuw album in de maak dat later dit jaar verschijnt.

Van die nieuwe plaat krijgen we deze middag een paar voorproefjes. Pavarotti’s zullen de bandleden nooit worden – al schijn je tegenwoordig ook als je niet toonvast bent geselecteerd te kunnen worden als Nederlandse inzending voor het songfestival. Charmant rammelend is misschien een juiste omschrijving van wat Figgie laat horen in Discords, al is dat wellicht een te groot containerbegrip. De muziek van de band worden met een speelsheid en luchtigheid gebracht, hoewel in de teksten zeker wel volwassen thema’s en strubbelingen voorbijkomen.

Nieuwe single ‘Op De Stoep’ heeft een hypnotiserend ritme en bevat fijne samenzang, evenals ouder nummer 'Toveren'. ‘Dinsdag’ daarentegen gaat vandaag juist vocaal de mist in. Niet helemaal zuiver, ook maakt het enthousiasme van de band dit wel wat goed. Ook bij de nieuwe nummers ontbreekt soms nog de toonvastheid. Maakt dat wat uit? Blijkbaar niet, want fans genoeg in ieder geval in de platenzaak vandaag te oordelen aan de geestdriftige reacties. En soms klinkt Figgie ook goed; die rammelende randjes zijn ongetwijfeld deel van hun innemendheid. De band heeft ook zeker een groei doorgemaakt de afgelopen jaren. Waren we op het Valkhof Festival nog niet onder de indruk van Figgie; nu klinkt de band een stuk professioneler dan toen met meer beheersing van hun instrumenten. Maar toch: vocaal was het niet altijd even best vandaag. (Patrick)

Figgie - Discords Nijmegen

Nijmegen - Waaghals

We sprinten terug naar Waaghals waar de Nijmeegse polderpop-punkband Misprint in de startblokken staat. De band maakt een rondje Gelderse platenzaken vandaag, met optredens in Doetinchem, Arnhem en nu, rond 15 uur, in Nijmegen. Misprint bracht eind vorig jaar hun tweede ep Binnenkant van een raam uit, met een keur aan gastmuzikanten, zoals Pavement-gitarist Scott Kannberg en Mart Boumans (Super Soakers, Clean Pete). Die zijn er deze middag allemaal niet bij, maar dat weerhoudt de band er niet van een lekkere bak energie en prettig uitzinnige Nederlandse punk ten gehore te brengen.

‘Langs de Lange Lindelaan’ van de nieuwe ep is de opener en een relatief rustig begin van hun set. Bij ‘Heavy Metal’ – met de vader van bassist Joris Moore als gastmuzikant op tamboerijn - gaat het drumtempo van Maartje van Zutphen al wat meer omhoog. Bij ‘Geld’ – met gitarist Jeroen Bakker op zang - gaat het allemaal richting standje ‘dubbele oordoppen aanbevolen’. Frontman en toetsenist Tom Verstappen zoekt veelvuldig de interactie met het volop aanwezige publiek. Een wankele barkruk als opstapje naar de balie als podium? Check. De leuning van de trap naar beneden als stage? Check, kan ook.

Hoewel de band op Binnenkant van een raam de vele gezichten van eenzaamheid verkent, is de toon van de muziek nergens neerslachtig. Eerder opgewekt, vrolijk en met dusdanige dosis energie gebracht dat zelfs de meest chagrijnige bezoeker met een glimlach Waaghals verlaat, zeker nadat de band publiekslieveling ‘Anja Verhoeven’ (in de Top 20 van Gelderse releases over 2021) ten gehore heeft gebracht. Misprint werkt aan een nieuw album waarvan de opnames deze zomer starten. Te oordelen naar het nieuwe nummer dar gespeeld werd vandaag gaat ook dat weer een fijne plaat worden. (Patrick)

Misprint - Waaghals Nijmegen

Nijmegen - Kroese

In Kroese Nijmegen pakken we nog het laatste stuk mee van de set van het synthpop duo Youth Reserve. De Arnhemmers brachten een paar weken geleden hun nieuwe ep 4AM uit met een releaseshow in Luxor Live in Arnhem. Vandaag is het aantal bandleden uitgebreid tot een kwartet. Natuurlijk ontbreken nummers van hun nieuwste uitgave niet tijdens dit optreden. Uiterst dansbare liedjes met een forse injectie van jaren tachtig muziek en disco uit de jaren zeventig.

En het moet gezegd: hoewel de regen inmiddels met bakken uit de hemel komt buiten, is het binnen een warmbloedige boel met opgewekte, uitbundige en vrolijk makende songs. Het is dat in de pijpenlade van Kroese Nijmegen de ruimte ontbreekt voor een volwaardige dansvloer, anders had deze in no-time volgestaan. Knap en zeer genietbaar wat de heren hier laten horen, ondanks wat technische haperingen aan het begin van hun set vandaag.

Na de set van Youth Reserve sluiten we Record Store Day 2023 af in Kroese met een optreden van singer-songwriter én stadsdichter van Eindhoven Iris Penning. De Eindhovense heeft recent haar nieuwe album Dan Maar Genieten uitgebracht, een dichtbundel en album in één, en de opvolger van Liever Vieze Voeten uit 2019. Helemaal zen is de start van haar optreden niet, want door drukte op de weg heeft ze nauwelijks tijd voor opbouw. Maar met dank aan technicus-van-dienst Bert van Kroese kan Penning krap een kwartier na binnenkomst toch beginnen aan haar set. "De rit naar optredens toe is soms stressen, maar als ik eenmaal kan spelen is dat het liefste dat ik doe. Spelen is mijn moment van ontspanning" zegt ze er tijdens het optreden over.

Niet dat de instore vandaag helemaal stressvrij is: cellist Mirthe de Jonge heeft haar strijkstok in Kroese Arnhem laten liggen bij een eerder optreden vandaag. Maar een belemmering? Absoluut niet. Mirthe bespeelt haar cello gewoon als bas vanmiddag, problem solved. Wat vervolgens volgt is poëtische pop, met indrukwekkende teksten, (tweestemmige) zang, en bas. Pijnlijk mooi is bijvoorbeeld het verstilde ‘Beter In Herinnering’ van haar recente release, of het ingetogen en scherpe ‘Raad Me Maar’ met de schitterende zin ‘Want ik zeg wat ik denk maar laat even iets weg / En ik hoop dat je jou in de stilte herkent’.

Tussen de nummers door vertelt Iris over de totstandkoming van Dan Maar Genieten en de achtergrond van de nummers. De anekdote over ‘Hier Blijft Het Bij’, een lied over haar overleden vader, maakt net zoveel indruk als de uiteindelijke uitvoering ervan. Jankend mooi, evenals het ontroerende portret van haar vader in ´Dan Maar Genieten´ dat daarna volgt. Mede door de sterke poëtische teksten, de ontwapenende interactie tussen haar en het publiek en de pakkende ondersteuning door Mirthe is deze instore een van de indrukwekkendste van vandaag.

Ja, er zijn wat verbeterpunten tijdens de instores op Record Store Day, zoals speelplekken met een beter zicht, een iets betere techniek, en de platenbakken met RSD releases wellicht wat handiger neergezet zodat geïnteresseerden de doorgang niet blokkeren voor degenen die de instore willen zien. Maar overal was Record Store Day 2023 weer grotendeels geslaagde dag, met voor het gros boeiende bands. (Patrick)

Youth Reserve - Kroese Nijmegen

Iris Penning - Kroese Nijmegen