Op anderhalve meter afstand in de buitenlucht, dat moest toch wel een veilig festival opleveren. Toch was het nog best even spannend of het allemaal goed zou gaan tijdens Festival de Oversteek op zondagmiddag 6 september in Nijmegen.

Alles moest meewerken: het weer, voldoende publiek, gezonde artiesten. Het duurde ook even voordat alle programma-onderdelen bekend waren. Desondanks waren ruim voor aanvang van het festival alle kaartjes verkocht. Veel mensen moeten dus een blind date hebben gekocht. Een grote verrassing aldus waar ze terecht zouden komen en wat ze te zien zouden krijgen. Maximaal 5 voorstellingen, dat was de enige zekerheid.

Het festival

Festival de Oversteek
Zondag 6 september
Nijmegen Noord
13.00 - 18.00 uur
Website
 

Olaf Putker - Festival De Oversteek 2020

Muziektheater de Plaats - Festival De Oversteek 2020

Net als andere jaren werden ook dit keer weer bijzondere locaties gebruikt: Waalstrandjes, boomgaarden, kassen en natuurakkers. Omdat editie Oost en West waren samengevoegd was het soms een eindje fietsen maar ook daar had het programma rekening mee gehouden. Op elke locatie begon de voorstelling op het hele uur en duurde tussen de 20 en 30 minuten. Ruim de tijd dus voor verplaatsen en eventueel een hapje of drankje tussendoor. Sommige artiesten traden meerdere keren op dezelfde locatie op, op andere locaties wisselde de artiest per uur.

Een jaarlijks terugkerend 'probleem' is het uitgebreide programma: je mist meer dan je ziet. Zelfs als fotograaf en vliegende reporter kun je nauwelijks een kwart van de voorstellingen zien. Gelukkig is het niveau overal even hoog en val je van de ene aangename verrassing in de andere.

Robin Borneman - Festival De Oversteek 2020

Einfach Kurt - Festival De Oversteek 2020

Bekende muzikanten als Robin Borneman en Einfach Kurt, maar ook intieme sessies met de Gambiaanse Lamin Kuyateh op kora of de jonge Olaf Putker op gitaar. En wat te denken van Nele die op vakantie wil of de rockende slotact van the Jerry Hormone Ego Trip.

Ook was er een hilarische vertelling van Glodi Lugungu uit Dommelen over zijn krantenmaffiafamilie, de kwetsbare mannen Bart & Maarten en de natuurwandelingen van Caspar Janssen. Afgewisseld met aanraakbare dans van Skandalisi en meeslepende sprookjes van Paul Groos.

Kortom, veel voorstellingen op 25 locaties, niet alles kunnen zien, maar wat we wel zagen was absoluut top.