De laatste vrijdag van de maand oktober en er verschijnen vandaag veel nieuwe Gelderse single-releases. 3voor12 Gelderland zet ze voor je op een rij.

Cymbaline - Walking Sleeptalking

De Nijmeegs/Utrechtse psychedelische rockband Cymbaline dompelt zich voor hun nieuwe single ‘Walking Sleeptalking’ nog verder onder in de muziek van Duitse bands als Can en Kraftwerk. Staccato synthesizers, een motorik-beat gespeeld door een drumcomputer en een fuzzgitaar.

Het roept associaties op met grauwe, industriële steden en met de melancholie van de tachtiger jaren. Dat wordt versterkt door de korrelige beelden in de videoclip, waarin fragmenten van Utrecht uit de jaren zeventig en tachtig van het Utrechts Archief werden gebruikt. De ogenschijnlijk willekeurige beelden zijn daarmee een ode aan de huidige thuisstad van de band, maar ook een knipoog naar de film Koyaanisqatsi uit 1982.

Cymbaline - Walking Sleeptalking

Imke Loeffen & Yildiz Gies - The Water's Edge

De ontmoeting tussen de Nijmeegse muzikanten Yildiz Gies en Imke Loeffen (o.a. ex Bootleg Betty, La très illustre compagnie du Chat Noir) resulteerde vorig jaar al snel in een duet. Imke: "We hadden beide wel zin in een creatief experiment, gewoon eens kijken wat eruit zou komen. Zo ontstond het nummer 'The Water’s Edge' waarin we ieder een andere kant van controle bezingen, een klassiek duet met twee uitersten.”

Afgelopen zomer namen ze het op tijdens een studioweekend, geïnspireerd op de Desert Sessions van Josh Homme, waarin Imke bevriende muzikanten uitnodigde om enkele van die onuitgebrachte duetten samen op te nemen. 'The Water’s Edge' met Yildiz Gies werd volledig live opgenomen met de gelegenheidsformatie Imanishi Kleinmeulman (The Grand East), Judith Renkema (Judy Blank, Gregory Page e.a.), Tjeu Raaijmakers (The Naked Sweat Drips, Dunter Flinn) en Stefan Kollee (The Naked Sweat Drips, nobuka e.a.).

Imke Loeffen & Yildiz Gies - The Water's Edge

Cloudsurfers - Surf the Cloud

De Nijmeegs/Zwolse surf-garagepunkband Cloudsurfers dropt met 'Surf the Cloud' haar debuutsingle. De single is de eerste in een reeks van drie, als voorbode van het debuutalbum Don’t Know What Hit Me dat waarschijnlijk in februari 2021 uitkomt. De volgende single - 'Sweettooth' - komt uit in december.

Cloudsurfers deed mee aan de (online) editie van de Roos van Nijmegen 2020, werd publiekswinnaar bij Stairway to Hedon en winnaar bij de bandbattle Kabaal Regionaal 2020 (voor een plek op het Kabaal am Gemaal podium tijdens het Bevrijdingsfestival Gelderland op 5 mei 2020, wat helaas niet doorging) en won onlangs de Kleine Prijs van Friesland.

Gitarist Pieter Sloot in een interview met 3voor12 Friesland: "Onze sound is een beetje een cocktail van harde punk, surf, garage en andere gitaarmuziek, zoals je terug hoort bij Ty Segall. Maar naast dat het hard is vinden we het ook belangrijk dat het lekker catchy is, zoals bij bands als Together Pangea. Maar het mag ook lekker gek gaan, zoals King Gizzard & The Lizard Wizard."

Cloudsurfers - Surf the Cloud

Natives Of The Crooked Cage - Those Flowers

Het nieuwe Arnhems/Nijmeegse industrial New Wave collectief Natives Of The Crooked Cage brengt met 'Those Flowers' de laatste single uit in een reeks van drie. Eerdere singles waren 'The Mess You Need' en debuutsingle 'My Sienna' die op 20 april 2020 uitkwam. Het collectief verwacht in de loop van 2021 hun debuutalbum uit te brengen waar momenteel hard aan gewerkt wordt. 

Natives Of The Crooked Cage - Those Flowers

N' Yael - My Way

Zijn nieuwe relatie met pornoster Romy Indy heeft voor veel negatieve reacties gezorgd aan het adres van de Arnhemse rapper N' YAEL. Daarom heeft hij zijn nieuwe single 'My Way' gereleaset waarin hij beschrijft dat niemand weet hoe hij zich echt voelt en je daarom je geluk nooit van anderen moet laten afhangen. 

N' Yael - My Way