Haar tournee door het Nederlandse clubcircuit kwam abrupt tot een einde toen ons land in maart op slot ging. Zonder optredens ging Marike Jager dan maar online. Vanuit haar huiskamer trakteerde ze haar fans, via een livestream, op muziek. Dat smaakte naar meer. Het afgelopen weekend trad ze weer voor een live-publiek op, in de achtertuin van het Beuningse Klooster Zusters van Liefde.

Openluchttheater

De gastvrouw die ons naar het ‘openluchttheater’ begeleidt, wijst ons op twee objecten die een belangrijke rol in het (muzikale) leven van Marike hebben gespeeld: de magnoliaboom waar ze in ‘She Only Knows’ over zingt en het spreekwoordelijke ‘hutje op de hei’ dat een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van het vorige album The Silent Song.

Het concert

Marike Jager
Zondag 28 juni 2020
Beuningen

Het nieuwe album Hey Are You OK uit 2019 heeft in de afgelopen periode van muzikale geheelonthouding ironisch genoeg aan actualiteit gewonnen. Als Marike Jager en haar man Henk Jan Heuvelink vrolijk het podium op rennen, vraagt ze al snel hoe het met ons is. Zelf is ze beperkt in haar mogelijkheden, omdat de bandmaatjes van het album en de afgelopen najaarstour zich op minstens acht meter onderlinge afstand moeten bevinden. Onmogelijk. “Maar als jij en je bandleden tot één en dezelfde huishouden behoren, dan mag ineens alles” klinkt het ironisch uit haar mond. Henk Jan kruipt daarom achter de piano. 

Tuinhuisje The Silent Song

Uitgebalanceerde set

Onder het geruis van de bomen en het gekraai van een haan speelt Jager een uitgebalanceerde set songs van al haar albums. Vaak zijn de liedjes een reflectie van haar gevoel. Zo blijkt uit het zwaarmoedige ‘I Will Never Know’, van het album The Silent Song uit 2014, dat ze in die periode in een moeilijke fase zat. Die fase heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe, met vrolijker werk op het album Hey Are You OK. Het venijnige en opgewekte ‘Another River’ komt ook zonder electric band krachtig over. 

Het nummer ‘Gotta Give In’ heeft een speelse touch door het pianospel van Henk Jan, terwijl Marike afsluit met een snerpende uithaal op haar gitaar. Haar woonomgeving blijkt een immense inspiratiebron te zijn en niet alleen voor nieuwe muziek. Een medebewoonster draaide ‘I’ll Fly Away’ (een song van de soundtrack van de film ‘O Brother, Where Art Thou?’) en toen Marike dat hoorde bracht haar dat op het idee om het zelf te vertolken. Deze bluegrass-song past prima in dit optreden. 

Marike Jager

Intieme sfeer

Bij het horen van ‘San Diego’ zie je Marike in gedachten over de dijk achter haar woonhuis fietsen, zoals in haar do it yourself videoclip. De ongetwijfeld lange weg naar de Californische stad blijkt bij het maken van die clip helemaal niet zo lang te zijn geweest: “één keer naar links en daarna één keer naar rechts.” 

Dit optreden zou ook onder normale omstandigheden alleen in aanwezigheid van een beperkt aantal toehoorders zijn intieme sfeer kunnen behouden. Toch blijft het verlangen om Marike Jager ook weer met de band aan het werk te zien. Of de geplande clubconcerten in november van dit jaar zonder de beperkende anderhalve meter afstand doorgang kunnen vinden, zal hopelijk nog blijken.