Sonic Whip is de titel van een album van een eveneens Nijmeegse band, Automatic Sam, die helaas al ter ziele is gegaan. Het is ook – en dat maakt het verwarrend – de titel van een stonerrock-festival dat Doornroosje organiseert. Maar Sonic Whip is ook een jonge Nijmeegse band die ondanks haar korte bestaan al flink aan de weg timmert. Deze vrijdagavond, 10 januari, viert de band haar eerste verjaardag in Trianon voor een select publiek maar enkele weken eerder stonden zij al voor een uitverkocht Doornroosje als voorprogramma van Navarone. Zo’n band dus.

Sonic Whip is opgericht door Meryn en Florian Bevelander, samen met Frank Mohnen. De broers Meryn en Florian hebben hun sporen al verdiend in de Nijmeegse muziekscene. Ze treden al sinds de vroege jaren ’10 op in Nijmegen en verre omstreken, waaronder een aantal keer en in diverse samenstellingen tijdens de Roos van Nijmegen, Oranjepop, Polderpop Leuth en het Bevrijdingsfestival. Maar deze avond gaat het om hun eigen feestje en eigenlijk vinden ze het best spannend. Want nu komt het publiek speciaal voor hen. Om half negen gaat de deur open en stroomt het publiek toe. Ze hoeven niet ontevreden te zijn, voor Trianon is het een mooie volle zaal.

Het concert

Sonic Whip + Mick Stender (voorprogramma)
Vrijdag 10 januari 2020
Trianon Nijmegen

Mick Stender

Om de spanning nog even op te bouwen laten zij het voorprogramma verzorgen door Mick Stender, net als Florian student in aan de Rockacademie in Tilburg. Mick speelt een aangename akoestische rock & roll. Zijn uiterlijk, met vetkuif, verklapt het al een beetje, maar het kwartje valt helemaal als hij een echte Elvis Presley sound neerzet. Mick heeft een mooie stem en speelt een prima set. Beetje voorspelbaar misschien qua stijl, maar we gaan vast nog veel van hem horen.

Sonic Whip

En dan is het zover

Sonic Whip betreedt het podium en zet meteen stevig de toon met ‘Rain’, een strak swingend stonerrock nummer. Invloeden van Sonic Whip komen (uiteraard) van Automatic Sam. Maar ook van Navarone, De Staat, Foo Fighters en Queens of the Stone Age zijn muziculen te horen (bedacht door Frits Spits: muzikale moleculen, red.).

Meryn speelt gitaar alsof hij met het instrument in de handen geboren is, en dat scheelt misschien niet veel. Als klein ventje stond hij al op het podium toen zijn broers met hun toenmalige band optraden; vanaf zijn elfde trad hij op door het hele land. In 2016 won hij de publieksprijs voor Beste Gitarist in de finale van de Sena Young Talent Guitar Awards. Florian drumt alsof hij het drumstel ter plekke in de grond wil timmeren. En Frank speelt onverstoorbaar zijn bas, maar vergis je niet, er huist een heuse rocker in hem. Net als Florian studeert ook Frank nog aan de Rockacademie in Tilburg.

Sonic Whip

Hoe is het visuele aspect?

Hun podiumervaring voert ze moeiteloos door de avond, waarbij ze een fraai afwisselende set laten horen van (bijna) uitsluitend eigen werk, waaronder ook twee nieuwe nummers: ‘Hold my hand’ en ‘Burn it down’. Een fijne mix van rock en stonerrock vol lekker scheurende gitaren, strakke drumsessies en ronkende baspartijen en soms een fraaie samenzang van de twee broers. Sterke teksten ook waarvan je je soms afvraagt hoe zulke jonge jongens het al kunnen verzinnen. Al met al vliegt de avond voorbij en buigt de band af. Nou, vooruit, nog een laatste nummer dan: ‘Insane’.

Hoewel ze het in hun eigen biografie niet noemen, zijn er ook wel degelijk invloeden van The Naked Sweat Drips te bespeuren en laat Meryn zich af en toe een beetje gaan zoals ook Stefan Kollee dit kan. Nog niet zo heftig, maar zo’n laatste titel geeft toch te denken…..

Setlist

Rain
Wait
I’m on the way
Shine
Evil mind
Storm is over
This city
Hold my hand
Burn it down
So close
Don’t change a thing
Let there be rock
Scream
Target
Insane

Op 15 en 17 januari is Sonic Whip tweemaal te zien in Groningen bij de Penguin Showcases van het Eurosonic festival en op 25 januari wat dichter in de buurt, in Ottersum. Houd deze band in de gaten, want voor je het weet zijn deze jonkies een heel grote band geworden.