Van donderdag 23 januari tot en met zaterdag 25 januari organiseert popupop samen met Popcultuur Wageningen, Loburg, Daniëls, MiniCulture en Unitas een heus popweekend. Het is het startschot om popmuziek en dance de komende jaren meer ruimte te geven in Wageningen. Op donderdag begint powerpopduo Ciao Lucifer in Café Daniëls, een dag later speelt rockband Queen’s Pleasure in Loburg en op zaterdag draait MiniCulture op een clubnacht in Unitas.

popupop heeft zichzelf als doel gesteld om acts van het nationale clubcircuit ook naar Wageningen te halen. En de naam zegt het al, dat wil ze doen door steeds op andere plekken te programmeren. “De stad is ons podium” is haar slogan en dat neemt ze letterlijk. Popupop uit nood geboren en die nood is hoog in Wageningen, zo concludeerde De Gelderlander eind vorig jaar nog in een verhaal over het plaatselijke uitgaansleven.

Belangrijk breekpunt waren de problemen binnen jongerenvereniging Unitas, die tot 2009 een reguliere pitstop was voor bands die in het Nederlandse clubcircuit toerden. Uiteindelijk stopte Unitas dat jaar als poppodium en ontstond er een gat in het popaanbod. Waar de popzalen in andere steden een stap naar meer en groter maakten, viel het in Wageningen plots stil.

Velen probeerden het gat weer te dichten; Popcultuur Wageningen, Boabab Music, Loburg, MiniCulture, Popup Club, allemaal hielden ze jarenlang moedig de vlam brandende, maar wisten ze geen groots vuur meer te maken.

Na anderhalf jaar van veel gesprekken met betrokkenen en de gemeente is er nu uiteindelijk popupop, geïnitieerd door stichting Wagening Live en gesteund door al die partijen die het eerder op eigen kracht hebben geprobeerd; Popcultuur Wageningen, MiniCulture, Baobab, De La Niets, Unitas, maar ook een aantal kroegen en de plaatselijke schouwburg schaarden zich achter het plan. Het was voor het college en de raad een verbond dat het vertrouwen en budget kreeg: de komende twee jaar 75.000 euro per jaar en na een evaluatie nog twee keer 100.000 euro per jaar.

In het plan zijn de beperkingen - zowel de ontbrekende popzaal als de bescheiden financiële middelen - omgedacht tot kans. Beperkt budget, dus niet nu investeren in een podium dat vervolgens zoveel geld kost dat je alle ruimte voor experiment verliest, maar het budget juist gebruiken om te experimenteren en te onderzoeken welke muzikale schoen de stad het best past.

Geen eigen podium dus, maar een popup podium, dat elke keer op een andere plek programmeert. Daarvoor heeft de organisatie alvast afspraken gemaakt met de plaatselijke schouwburg, Unitas en de kroegen Daniëls en Loburg. Daarmee heeft het in theorie een klein podium voor maximaal 100 bezoekers, twee zalen met plek voor ruim 200 mensen en een zaal met een capaciteit van 400.

Komende donderdag, vrijdag en zaterdag opent popupop de deuren voor het eerst, op drie verschillende locaties. Daarna begint het echte werk pas. Op papier klinkt het plan ambitieus, maar niet onrealistisch. Maar de praktijk is vaak weerbarstig. Is het haalbaar om in de komende twee tot vier jaar een programmering op te bouwen waar de Wageningers - met meer dan 15.000 studenten als aanlokkelijke doelgroep - regelmatig op af komen, ook als er betaald moet worden? De belangrijkste bouwstenen lijken voorhanden. Het is aan popupop en al haar partners en aan het publiek om het de komende jaren te laten zien.

Evenementen 23 t/m 25 januari

Donderdag 23 januari, 21.00 uur
Ciao Lucifer, Cafe Daniels, Wageningen
    
Vrijdag 24 januari, 23.00 uur   
Queen's Pleasure, Café Loburg, Wageningen
    
Zaterdag 25 januari, 23.00 uur
MiniCulture Club Night at Unitas, Wageningen