Zaterdag 11 januari 2020 is de derde editie van de 3voor12 Gelderland Awards in Luxor Live te Arnhem. Er worden Awards uitgereikt in 7 categorieën: Beste Nieuwkomer, Beste Artwork, Beste Release, Beste Live, Beste Video, Beste Event/Festival en Beste Foto. In dit blog volgen we de Awardshow live de hele avond, met de winnaars zodra ze bekend zijn gemaakt.

00.40 uur. Dat was het voor de 3voor12 Gelderland Awards 2020! Dank aan iedereen die er was, de jury, de genomineerden, de winnaars en natuurlijk iedereen die nominaties ingestuurd heeft!

00.33 uur. De allerlaatste Award van vanavond; die voor Beste nieuwkomer. En..........  die wordt gewonnen door Benji, een duo dat bestaat uit de Nijmeegse broers Jordi en Rindert Lammers, die pöezie en muziek laten samensmelten.

Uit het jury-rapport: 'Mooie Nederlandse teksten, luisteren en tegelijk wegdromen. In Nederland geen gelijke. Moeilijk te maken maar leuk uitgevoerd, bijzonder. Samenwerking met Joseph Shabason (Destroyer, The War on Drugs, bijzonder) zegt misschien al genoeg.'

Benji

00.11 uur. Alweer tijd voor de laatste act van vanavond, Rapper Dani, ook wel bekend als Dani Apeldoorn, is misschien wel de hardst werkende Gelderse artiest van dit moment. De muzikale duizendpoot is regelmatig te horen op FunX, via poppodium Gigant geeft hij workshops op scholen en hij begeleidt jonge rappers met het coachingstraject Passievrucht.

Dani Apeldoorn

23.43 uur. Take The Weight Of Your Shoulder van Snow Coats werd door de redactie van 3voor12 Gelderland al gekozen tot Beste album van 2018 en nu wint de band ook de 3voor12 Gelderland Award voor Beste album.

Uit het juryrapport: 'Heerlijk ongecompliceerd album. Geeft zelfs een vrolijk gevoel. De ukelele is op een leuke manier erin gebruikt zonder vervelend of langdradig te worden. Dit is het voor Snow Coats, heel vroeg in de carrière een volwassen plaat. Knappe indie, goede stem.'

Als extra prijs krijgt Snow Coats vanavond te horen dat ze in halve finale van de Grote Prijs van Nederland staan.

Snow Coats

23.33 uur. Een award waar op de avond zelf nog op gestemd kon worden: die van Beste muziekevent. Festival Achterland (Doetinchem) bleek na stemming met het meeste aantal stemmen de winnaar. Andere genomineerden waren Muziek bij de Molen (Arnhem) en het Valkhof Festival (Nijmegen).

Festival Achterland

23.13 uur. We zijn inmiddels toe aan de derde band van vanavond; een die ook nog kans maakt op een Award voor Beste album deze Awardshow: Snow Coats. Na twee geslaagde poprondes bracht de Achterhoekse band in 2018 het debuutalbum Take The Weight Of Your Shoulders uit, dat door de 3voor12 Gelderland redactie werd verkozen tot beste release van dat jaar.

Snow Coats

22.43 uur. We zijn halverwege en het is tijd voor de vierde Award. Beste live-act wordt gewonnen door Lavalu voor haar Midair Tour. Uit het jury-rapport: 'Energie in een intieme show. Het is fantastisch om een dergelijke breekbare voorstelling te zien. De zang en piano brengen je als luisteraar in een wereld die soms terug in de tijd en je soms weer naar het heden voert. Door een bijzondere lichtopstelling ontstaat er een magisch geheel op het podium.'

Lavalu

22.34 uur. En weer een Award! Smoking Alaska wint de categorie Beste video voor 'Through the Blue'. Uit het jury-rapport: 'Heel tof verhaal met het jochie. Een clip die je zou verwachten bij een veteranenband, uitmuntend stukje productie, leuk hoe de band ook in de clip speelt. Een verhaal en de uitvoering.'

Smoking Alaska

22.08 uur: De tweede band van vanavond staat  op het podium. Winnaar van de Roos van Nijmegen 2019 Dunter Flinn. De indieband beschrijft hun eigen muziek als ‘bijkomen op het strand na een avontuur op zee’.

Dunter Flinn

21.44 uur: En de tweede Award is ook uitgereikt!  Fré heeft vanavond de 3voor12 Gelderland Award gewonnen in de categorie Beste artwork voor hun album WE RISE When We Lift Each Other Up.

Uit het jury-rapport: 'Het artwork is mooi helder en clean. Zonder dat we weten wat voor muziek het is, krijgen we er wel een idee bij. Je wordt min of meer getriggerd. Er is bijna een verhaal te vinden. Ook het gebruik van grote en kleine letters in de titel suggereert grootheid. Prachtig verzorgd met duidelijke boodschap , gerecycled papier, geen cd of vinyl uit respect voor milieu.'

Fré

21.34 uur: En de eerste Award is uitgereikt, die voor Beste foto! Lonneke Prins wint de Award voor haar foto op Mañana Mañana.

Uit het jury-rapport: 'Dit is wat zijn op een festival betekent. Een keertje geen microfoon of gitaar, kinderen staan er magisch op. Het is ook precies wat Mañana Mañana probeert te zijn, gevat in een foto. Zou niet misstaan als promomateriaal voor grote festivals of merken.'

Lonneke Prins - Mañana Mañana

21.18 uur. Na de opening door MC  en Gelderse hiphopbekendheid MC Discipline is het tijd voor het eerste optreden van vanvond door Lisa Nobel. Een student pedagogische wetenschappen, een grappenmaker, maar vooral ook een singer-songwriter. In 2019 won ze Nootuitgang, de wedstrijd van het Nijmeegse Cultuur op de Campus, en in de zomer van 2019 gaf ze dat een vervolg met een optreden op het Valkhof Festival.

Het optreden van vanavond valt door de humoristische liedjes in de smaak bij het pubiek te oordelen aan het gelach. Niet dat het allemaal lol is bij Lisa; er zijn ook serieuze liedjes vanavond.

Lisa Nobel

20.42 uur: En het publiek is binnen!

20.23 uur en de deuren gaan bijna open. We zijn er klaar voor!