Een jaar of drie geleden werd bij de, toen nog, DRU Cultuurfabriek bedacht dat het toch wel heel erg was dat de metalscene in de Achterhoek niet (meer) zo aanwezig was. Besloten werd een jaarlijks terugkerend metalfestival te organiseren: Metal on Metal. Het eerste jaar was het festival heel groot opgezet. Samen met het grote Eindhovense evenementenbureau Loud Noise werden er bands onder andere uit Engeland en Duitsland gehaald. Inmiddels is besloten het allemaal iets kleiner te houden en vooral te laten zien wat voor hards Nederland zelf te bieden heeft. Afgelopen zaterdag was het tijd voor de derde editie.

Derde editie Metal on Metal

In navolging van het interview ging 3voor12 Gelderland ter plekke in de popzaal van DRU Industriepark in Ulft poolshoogte nemen om te zien of de kleinere schare bezoekers en het terugbrengen van de speelplekken tot alleen de grote zaal de sfeer van Metal on Metal ten goede komt.

 

Metal on Metal

Zaterdag 23 november 2019, Popzaal DRU Industriepark

Thrashcan
Diggeth
Dead Head
Distillator
MaYaN

Thrashcan

Het spits wordt afgebeten door Thrashcan. Johan Godschalk en de zijnen zijn een welkome verschijning in de metalscene. Ze staan erom bekend dat ze met hun covers van beroemde thrashmetalnummers binnen een mum van tijd de spanning in een zaal tot grote hoogte kunnen laten stijgen. Ondanks het vroege tijdstip is er daarom al een behoorlijke hoeveelheid bezoekers aanwezig die de nekspieren losschudt.

Diggeth

Diggeth

Kortom, het publiek is al lekker opgewarmd wanneer het Achterhoekse Diggeth het podium bestijgt. Ook deze mannen, Harald te Grotenhuis, Alco Emaus, Casper Bongers, zijn graag geziene gasten op menig metalfeestje. Begin van dit jaar brachten ze Gringos Galacticos uit, het derde album in 15 jaar tijd dat zeer goed werd ontvangen. Het eerste deel van de set staat dan ook volledig in het teken van dit album. Geopend wordt met het ‘Spaceship Earth’, waarna er nog drie nummer van het album volgen. Tijdens de uitvoering van ‘Three Gringos’ moet je bijna blind en doof zijn om niet de vergelijking te maken met ZZ Top. In rest van de uur durende set wordt die vibe vastgehouden. Voor zover bluesmetal niet al een uitdrukking is, moet deze worden ingevoerd voor een band als Diggeth. Heerlijke muziek voor de zaterdagmiddag.

Dead Head

Ook de uit Kampen afkomstige thrash metal band Dead Head is een goede bekende met een flinke staat van dienst. Het band bestaat dit jaar maar liefst al 30 jaar. Afgetrapt wordt dan ook met een nummer dat bijna net zo oud is als de band, ‘The Festering’. Natuurlijk wordt het geweldig strak gespeeld. Zanger Tom van Dijk laat horen dat zijn strot al lekker gesmeerd is en verder geen opwarming nodig heeft door grunts te laten horen die de raakvlakken van deze band met death metal duidelijk maakt. Hoewel er ook verschillende covers voorbij komen, zijn het de eigen nummers van deze band die aantonen dat ze terecht al zo lang bestaan. En ze zijn nog niet klaar, zo blijkt ook uit ‘Polar Vortex’, een nummer dat zó nieuw is, dat er nog sprake is van een werktitel.  Dead Head is een goeie band om naar te luisteren. Niet alles loopt even gestroomlijnd, maar dat hoeft ook niet.

Dead Head

Distillator

De old school thrash metal sound komt vandaag van het Enschedese Distillator. Al vanaf het moment dat de eerste noten van openingsnummer ‘Guerrilla Insurgency’ klinken, dient de vergelijking zich aan met Slayer. Dit is écht old school. De snelheid waarmee zanger/gitarist Laurens Houvast de vingers loepzuiver over de hals van zijn gitaar laat gaan, is bewonderenswaardig. Het venijn zit hem bij dit optreden in de staart. ‘Megalomania’ van het debuutalbum Summoning the Malicious uit 2017 wordt zó strak gespeeld dat het haast kippenvel veroorzaakt.

MaYaN

De finale van Metal on Metal 2019 is in handen van het melodische deathmetalgezelschap MaYaN. Maar liefst negen leden telt deze band: vijf muzikanten en vier zangers. MayaN brengt een combinatie van diepe, donkere grunts, gecombineerd met clean vocals én sopraanstem geserveerd op een bedje van superstrakke, moddervette gitaren en drums. De eerste drie nummers van de set worden gevormd door de eerste drie nummers van het meest recente album Dhyana. Hoogtepunt is echter ‘At the Mountains of Madness’, een cover van Orphanage, een voormalige band van George Oosthoek, één van de vier zangers van MaYaN. Alle elementen van melodische deathmetal komen hier op een zodanige manier samen dat het de échte schoonheid van het genre aantoont.

Metal on Metal 2019, met alleen bands in de grote zaal, weer een fijne ervaring. Op naar de vierde editie.

Distillator

Thrashcan

MaYaN

MaYaN

MaYaN