15 juli is metal-maandag op het Valkhof Festival, dus dat betekent flink pitten! De Arnhemse mannen van Mouflon zijn daar zeker niet vies van en zijn samen met de bands Chauffeur en Bieldermann geselecteerd om te spelen op het nieuwe podium De Poort, die dag gehost door Poppunt Gelderland. Wij zijn benieuwd, wat drijft deze heren? We vragen het de frontman die schuilgaat achter de initialen 'RJ'...

Gelderse roots

Direct van Gelderse bodem zijn de leden van Mouflon. Na meerdere decennia betrokken te zijn geweest in verschillende Gelderse bands zoals Strike First, Curb, Into The Arcane, Landmine Heart en Lifelong, hebben ze Mouflon in 2012 opgericht met het idee om jaren negentig old-school deathmetal te maken. Zelfs de naam heeft Gelderse roots, vertelt RJ: “Op de Veluwe zijn nog rond de 200 moeflons te vinden. Vandaar onze naam.” Naast het spelen in verschillende bands zijn de mannen ook zeer betrokken in de Arnhemse metalscene, waarbij ze feesten organiseerden bij Störtebeker, Stage en Brigant.

Uit de hand gelopen invalklus

De uiteindelijke bezetting van Mouflon is het resultaat van een uit de hand gelopen invalklus. RJ: “Ik viel in voor één optreden in Athene. De band was na het bevestigen van de show namelijk zonder zanger komen te zitten en dus sprong ik bij. Dit beviel zo goed vanuit beide kanten dat we het zo gehouden hebben. Vrij snel daarna namen we onze debuut-lp Devastations op en brachten deze uit.

De huidige club bevalt hem uitstekend. “Al onze neuzen staan dezelfde kant op, we hebben hetzelfde doel voor ogen en we hebben lol met elkaar. Zonder dat waren we niet zo ver als nu” vertelt RJ trots.

Old-school deathmetal: jeugdliefde die niet vergaat

“We zijn allen eind jaren tachtig, begin jaren jaren opgegroeid en deathmetal was voor ons toen het hardste, vuilste en vieste dat je kon krijgen met je puberklauwtjes. Je probeerde toentertijd het hardste van het hardste te vinden en dan kwam je uit bij bands als Napalm Death, Carcass, Asphyx, Entombed, Grave, Dismember, Deicide, Morbid Angel, maar ook de hardcore/crossover van Mucky Pup, Cro-Mags, Carnivore, S.O.D., Agnostic Front, Leeway enzovoort. "Het is er nooit meer uit gegaan” gaat hij verder.

“In tussenliggende jaren zijn er nog wel wat andere invloeden en stijlen bijgekomen en ook weer afgevallen, maar dit zijn onze roots. De bands uit die tijd hebben de tand des tijds doorstaan en daar komen we telkens weer bij terug. Een soort van jeugdliefde die niet vergaat,” lacht de frontman. “Geen poespas en moeilijk gedoe, maar gewoon een lekker potje lompe old-school deathmetal. Biertje in de hand, voetjes af en toe in de lucht en met de andere hand een vuist door de pit maaien.”

Mouflons toekomst

Na het uitbrengen van hun debuut-lp Devastations in november 2018, heeft de band zoveel mogelijk live gespeeld om de plaat te promoten. Wat zijn de toekomstplannen? RJ: “Voor het einde van dit jaar willen we de studio in voor  opnames voor een nieuwe 12” ep (5 nummers) en nog een nummer extra voor een eventuele split 7”. Eind deze maand wordt onze debuutplaat opnieuw uitgebracht, dit keer op cassette (vinyl en cd-versie waren er al) door Big Bad Wolf Records, Headbangers Records en Formula For Failure.” Wat betrfet live-optredens hebben ze ook een aantal wensen: “Hopelijk volgend jaar een aantal metalfestivals en/of een tour. Oftewel: meer, harder, verder!”

Op het Valkhof Festival hoopt RJ dat het rond 21:00 uur begint te schemeren en dat het vooral droog blijft. “Verder hopen wij op een gezellig dikke moshpit met rondvliegend bier, haar en mensen. Het is een mooie line-up met o.a. Full Of Hell, The Body en Zeal and Ardor, dus we zijn allang blij dat wij erbij mogen zijn en alles daar bovenop is mooi meegenomen.”

Mouflon speelt op maandag 15 juli van 21:00 – 21:45 uur bij De Poort op het Valkhof Festival. Let op: het optreden staat niet in het blokkenschema, dus zet het in je eigen agenda als je erbij wilt zijn.