Ga je naar de show van Bieldermann op het Valkhof Festival? Wees dan voorbereid om op totale verwarring, want dat is precies de bedoeling van hun recalcitrante muziek. Dit tegendraadse trio is opgericht door Gerben Bielderman (bas/ gitaar/ zang) die eerder als bassist in PAUW speelde en ook actief is in het Achterhoekse trio Helm Op. Nu speelt hij samen met Boy van Ooijen (drums) en Sander Notenbaert (toetsen) onder de naam Bieldermann. Op maandag 15 juli om 22:45 sluiten zij De Poort af, dat die dag gehost wordt door Poppunt Gelderland .

Een vierkant blok in een rond gat

Wat moeten we ons voorstellen bij de muziek van Bieldermann? Gerben en zijn lotgenoten van Bieldermann doen een poging: “Overdreven lage frequenties, muziek met een verlopen houdbaarheidsdatum, fietsen met een slag in 't rad, het wrikken en breken van een vierkant blok in een rond gat, het ontstaan van splinters en barsten en kinderspeelgoed dat onder je voeten kapot gaat.” Vertaald naar muziek komt dat neer op dwarse geluiden die je niet uit een gitaar verwacht en een synth die de bas kan doen. Vaak weten mensen in het publiek niet goed wanneer ze moeten klappen. “In onze ogen, doe je het dan goed,” aldus Gerben.

Van inspiratie tot voorprogramma

In 2016 is het zo ongeveer allemaal gestart, vertelt Gerben. “Ik was destijds heel veel naar bands als Battles en Tera Melos aan het luisteren en de manier hoe de nummers van beide bands in elkaar steken, vind ik erg interessant. Heel erg tegendraads en met belachelijk veel effecten vormen ze toch  een georganiseerde chaos voor het oor.” Ondanks de verwarring bij het publiek zijn de mannen van Bieldermann toch goed op weg. Vorig jaar toerde ze mee met de Popronde en speelden ze het voorprogramma voor hun inspiratie Tera Melos in het Patronaat.

Het vragenvuur

Het vragenvuur

Geheel in stijl van de band pakken wij het ook even anders aan. Daarom sluiten we af met een vragenvuur in 3.. 2.. 1..

Wat zouden jullie zeggen dat jullie sterkste kracht is van jullie muziek? Volume.

Hoe zouden jullie jezelf als genre omschrijven of wat komt er het meest in de buurt, volgens jullie mening? Stevige elektro rock.

Hebben jullie rare gebeurtenissen of situaties meegemaakt die eruit springen, tijdens het optreden, of bijvoorbeeld door het publiek?  Overenthousiaste geluidstechnici.

Als jullie moesten kiezen tussen een succesvolle festivaltour of een clubtour welke zouden jullie dan kiezen? En Waarom? Clubtour, want langere soundcheck.

Hoe zijn jullie bij dit genre terecht gekomen? Internet

Als jullie een track konden opnemen, wat niet bij jullie genre aansloot. Wat zouden jullie dan opnemen? De Macarena of de Ketchup Song.

Waar zijn jullie op het moment mee bezig? Doelen? Het afmaken van een nieuwe EP. Veel spelen.

Wat zijn jullie plannen de aankomende 3 jaar? Nummers schrijven, EP’s uitbrengen, veel shows spelen.

Wat verwacht je van het optreden op Valkhof Festival? Het is altijd moeilijk in te schatten, maar iets richting de sfeer van Metallica die in 1991 een gig in Moskou gaf, misschien iets minder publiek.

Bieldermann speelt op maandag 15 juli van 22:45 – 23:30 bij De Poort op het Valkhof Festival. Let op: het optreden staat niet in het blokkenschema, dus zet het in je eigen agenda als je erbij wilt zijn.