Na de release van langspeler Goodbye Stratosphere in de zomer van 2018 presenteert het veelzijdige Mummy’s A Tree vanavond de 4-track ep Grenadine. In het muzikale café Trianon in Nijmegen-Oost hebben zo'n veertig vrienden en fans zich verzameld wanneer de vrienden van voorprogramma The Use of Ashes aftrappen.

Een stukje Nijmeegse popgeschiedenis als support

The Use of Ashes, de – volgens veel online bronnen evenals de hoofdact legendarische - Nijmeegse band rondom zanger-gitarist Peter van Vliet brengt een set van een klein uur. En het moet gezegd, ontstaan vanuit de in 1980 opgerichte experimentele new wave-band Mekanik Kommando staat hier ook wel een stukje Nijmeegs popgeschiedenis voor onze neus. Met uitzondering van bassist Pascal van de Pol, met stoere en pakkende baslijntjes, lijken de bandleden het grootste deel van het optreden in hun eigen wereldje te leven. Een veelal repeterende en bezwerende wereld van soundscapes met toefjes rock en flinke uitspattingen. Inderdaad: verrassend, experimenteel en voor de gemiddelde top 40-liefhebber weinig toegankelijk. Meest in het oog springend is zanger Peter van Vliet, gestoken in een satijnen (of is het fluwelen?) overhemd. Dan weer armgebarend met een klein lachje en gesloten ogen om vervolgens met een strijkstok los te gaan op zijn elektrische gitaar. Wanneer niemand het einde verwacht is het daar en wordt het podium klaargemaakt voor de hoofdact van de avond.

Het concert

Ep release Mummy's A Tree + The Use of Ashes (voorprogramma)
Vrijdag 12 april 2019
Café Trianon, Nijmegen

Voorprogramma The Use of Ashes

Mummy’s A Tree wordt niet geveld door de Hollandse Ziekte

Wat hiervoor over The Use of Ashes is gezegd geldt grotendeels ook voor het viertal van Mummy’s A Tree: de band experimenteert avontuurlijk en beweegt zich gemakkelijk van country naar punky explosies en van rock naar echte – vaak somber aandoende - liedjes-liedjes. Afgelopen zomer sprak 3voor12 uitgebreid met de band over de toen uitgebrachte plaat Goodbye Stratosphere. In de bijbehorende recensie omschreef recensent Erik Damen de huidige incarnatie van de band als de meest veelzijdige tot nu toe. Deze lijn hebben de mannen doorgetrokken met het uitbrengen van de nieuwe ep Grenadine.

De teksten van de vier nieuwe liedjes zijn geschreven door tekstschrijver Wilfred Ottenheim. De band kent Ottenheim van een cartooneske clip die hij gemaakt heeft voor het nummer Captain Zork van het album Cadmium. Samen met Sandra Vlemmix is hij ook verantwoordelijk voor de twee videoclips bij deze ep. Het werken met een externe tekstschrijver is vooralsnog een intermezzo op weg naar een volgende zelfgeschreven plaat. Naast beide video’s is er voor elk van de vier nieuwe nummers een speciaal katoenen kunsttas ontworpen.

Mummy's A Tree

Zang/gitaar: Stefan van den Berg
Gitaar : Martin Luiten
Basgitaar : Rick Weren
Drums: Imre Elzer

The Use of Ashes

Zang/gitaar: Peter van Vliet
Percussie/gitaar: Maarten Scherrenburg
Basgitaar: Pascal van de Pol
Toetsen/effects: Simon van Vliet

Mummy's A Tree

Tegen het einde van het optreden neemt zanger Stefan van de Berg een moment de tijd om een aantal mensen te bedanken. Terwijl hij de die ochtend door hem zelf gezaagde stukken vers coniferenhout (naar eigen zeggen het lekkerst ruikende hout ter wereld) uitdeelt aan een aantal participerende kunstenaars, valt door de relatieve stilte een vaak onbeschreven fenomeen op: de Hollandse Ziekte. Kennelijk is het iets dat vooral in de Nederlandse zaaltjes vaak gebeurt, de luid pratende concertbezoeker voor wie het optreden zelf vooral het eigen geklets in de weg lijkt te staan. Bij muzikanten wereldwijd staat het bekend als een aandoening die zich vooral in ons lage landje voordoet. Hier in Trianon, Nijmegen is het niet meer dan een zeurende verkoudheid die de vier kerngezonde ’patiënten’ op het podium niet zal deren. Mummy’s A Tree laat met de ep-presentatie van Grenadine zien dat ze in een productieve en uitstekende vorm verkeren!