Dat Loes en Renée Wijnhoven van Clean Pete sportieve dames zijn, da’s geen verrassing; dat verraden de kekke retro tennisoutfits die ze tijdens hun huidige tournee dragen al. En ook de vrolijke clip van 'Afblijven' laat aan duidelijkheid niks te wensen over. Maar toch hebben wij van 3voor12 Gelderland bewondering voor zó veel energie. Want de Vierdaagse lopen, en dan met tweehonderd kilometer in de benen (Loes & Renée lopen vijftig kilometer per dag, waar voor vrouwen veertig voorgeschreven is) nog op het Valkhof Festival optreden... dat doen wij ze niet na. Dus togen wij naar Nijmegen om het duo eens aan de tand te voelen. En natuurlijk gaat het gesprek dan niet alleen over de Vierdaagse maar ook over die nieuwste plaat Afblijven, de nieuwe sound, en hoe het is om niet meer alleen met z’n tweetjes te spelen.

Het sportieve imago heeft Clean Pete op hun nieuwste album en tour helemaal doorgetrokken. Zo zijn Loes en Renée op de hoes te zien in retro-tennisoutfits, is het nieuwste album niet onderverdeeld in een ‘A-kant’ en een ‘B-kant’ maar in ‘Match 1’ en ‘Match 2’, en is het gravel van de lokale tennisvereniging van Sambeek te zien in de clips van singles ‘Afblijven’ en ‘Het Zijn Er Niet Veel’.

Het verbaast ons dus enigszins wanneer blijkt dat de dames tijdens de opnames van de clips voor het eerst van hun leven écht getennist hebben. Daar zit volgens Loes een verhaal aan vast: “ik had in een tweedehands kledingwinkel een roze tennisjurkje gekocht. En toen dacht ik; da’s wel een erg leuke outfit om in op te treden. Dat zei ik tegen Renée, en voor ik het wist was het tennisthema helemaal uit de hand gelopen. Nu is alles wat we doen helemaal in dat thema.”

Dat het thema aanslaat, blijkt uit de reacties van het publiek, dat nu vaak in poloshirt en op witte tennissokken naar optredens komt. Volgens Renée is het bovendien voor henzelf een fijne manier om in optreden-modus te komen: “nu trek je je tennispakje aan en je bent Clean Pete.” Loes voegt toe dat de kleding past bij de muziek waar ze naar knipogen: het vintage retrogevoel van de nieuwe plaat.

CV Clean Pete

2013 Er Kan Er Maar Een De Beste Zijn (ep)
2014 Al Zeg Ik Het Zelf
2015 Aan Het Licht
2018 Afblijven

Nieuwe bezetting

Tijdens het maken van de demo’s bleek al snel dat Clean Pete voor het nieuwe album een meer uptempo sound te pakken had, en dat het duo moest worden uitgebreid tot volledige band.

Kees Schaper [drummer bij o.a. Tim Knol en Jett Rebel] kwam daardoor al vrij snel in beeld voor de drumpartijen. “Voor mij is hij de beste drummer die ik ken,” zegt Loes. Even was ze echter bang dat Kees drummen bij Clean Pete niet als zijn droombaan zou zien. Maar uiteindelijk trok ze toch de stoute schoenen aan en liet ze hem de eerste demo’s horen. “Dit klinkt te gek, ik doe mee,” was daarop zijn heldere reactie.

Bijzonder trots zijn ze ook op Sam van Hoogstraten [gitarist bij San Dollar, ook te zien op de Vierdaagsefeesten] die ze naar eigen zeggen zelf ‘gescout’ hebben. “Die moeten we hebben,” dachten ze allebei toen ze hem voor het eerst zagen spelen op het rondreizende festival Horizontoer. “Je hoeft niet de meest virtuoze gitarist te zijn om bij Clean Pete te spelen, maar je moet de sound snappen. En hij snapt de sound,” zegt Renée over hun jongste aanwinst. “De gedroomde Clean Pete-gitarist,” vult Loes aan. “En ook al hoeft het niet, Sam ís óók de meest virtuoze gitarist."

Nieuwe sound

Met hun huidige band staan Loes en Renée voor een veel groter publiek dan ze als duo ooit stonden. Als support van The Kik afgelopen najaar en op Grasnapolsky, het eerste festival waar ze als band optraden, bleek zowel de nieuwe bezetting als de nieuwe sound wonderwel goed uit te pakken.

Maar het optreden op Down The Rabbit Hole vorige week was waarschijnlijk de ultieme vuurproef. “In het programmaboekje stonden we opeens aangekondigd als zomerse indiepop. En toen dacht ik: iedereen die dit leest wordt blij als ze bij ons optreden staan,” zegt Renée. Loes vult aan: “Het was echt súperdruk. Ik had het gevoel dat mensen ook nieuwsgierig waren en speciaal naar ons kwamen kijken om te horen hoe we nu klinken. Nog niet heel veel mensen hebben ons natuurlijk al zien optreden met band, want in deze bezetting bestaan we pas sinds oktober."

"Ik vind het dan heel erg leuk dat je mensen, die Clean Pete een paar jaar terug voor het laatst hebben gezien, kunt verrassen met iets nieuws. Dat ze staan te dansen. En dat ze na afloop enthousiast langskomen om te zeggen dat ze het leuk vinden. Dat je het hele idee van iets ‘up-tempo dansbaars maken’ voor je ogen werkelijkheid ziet worden op een festival als Down The Rabbit Hole… [Loes zoekt even een naar de juiste woorden] wanneer je dat ziet gebeuren denk je: ‘Nou, het is gelukt, ik heb een band achter me, we staan nog steeds naast elkaar, we zingen nog steeds Nederlandstalig, maar nú staat iedereen te dansen in de zon. Missie geslaagd!’”

Naast optreden met Clean Pete zijn beide dames ook actief als lerares. Renée geeft een dag in de week cello-les en werkt een dag in de week bij theater De Weijer in Boxmeer. Loes geeft zangles en begeleidt twee koren. Maar de suggestie dat ze dit werk ernaast zouden doen vanwege de financiële zekerheid die het werk biedt, wordt ferm van de hand gewezen.

Want zowel Loes als Renée halen teveel voldoening uit hun andere bezigheden om zonder te kunnen. Net zozeer als ze niet zonder Clean Pete kunnen, kunnen ze niet zonder hun day jobs. Al geven ze zelf ruiterlijk toe dat ze misschien ook best een beetje workaholics zijn. “We kiezen zelf onze fotograaf uit. We regelen alles zelf; van onze financiën tot de onderhandelingen met onze platenmaatschappij."

Die platenmaatschappij is Nederlands bekendste indie-label Excelsior Records. En aan grote baas Ferry Rosenboom staat een opmerkelijk dankwoord op de binnenhoes van het nieuwste album. "Dankzij jouw steun spelen we bijna nooit meer in pisholen" luidt de tekst.

Het blijkt een verwijzing naar een opmerking die Ferry Rosenboom een aantal jaar geleden tegen Loes & Renée maakte: "zijn jullie nu nog de pisholen niet ontgroeid?” was toen zijn commentaar. Waarop zij zich destijds zwaar beledigd voelden. "Pisholen zijn hartstikke leuk,” roepen ze nu in koor. “Uiteindelijk is het allemaal leuk. Als we op Down The Rabbit Hole spelen zeg ik na afloop tegen Loes: Oké, vanaf nu gaan we alleen nog maar op grote festivals spelen. Omdat ik het zo leuk vond. Maar daarna speel je weer ergens in een huiskamer en dan denk je: Oh nee. Dit is het leukste.”

Valkhof Festival

Wanneer: vrijdag 20 juli, 19.00-19.45
Waar: Valkhof Festival, Arc-podium

Daarna: op 23 december staat Clean Pete in Doornoosje. 13 februari 2019 keert Clean Pete met een theatertour terug naar Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen.

Loes en Renée lijken zich als ervaren wandelaars weinig zorgen te maken over de tocht zelf. Ook niet met het optreden op het Valkhof Festival op de laatste avond in het vooruitzicht. Opmerkelijk is dat ze er voor kiezen om vijftig kilometer te lopen in plaats van, de voor vrouwen gebruikelijke, veertig.

Maar dat mannen tien kilometer meer moeten lopen dan vrouwen, daar snappen ze niks van. “Alsof vrouwen die laatste tien kilometer niet meer zouden kunnen”, zegt Renée verontwaardigd. Al geven ze beide toe dat er voor sommige sporten wel degelijk verschil is tussen mannen en vrouwen. Lopen, en zeker langeafstandswandelen, is in hun ogen meer een mentale dan fysieke prestatie.

Hebben ze nog tips voor de wandelaars? "Kom op vrijdagavond om zeven uur naar het Valkhof Festival om naar Clean Pete te kijken. Om te dansen én om te vieren dat je de Vierdaagse uitgelopen hebt!" Verrassend genoeg hebben ze voor niet-wandelende feestvierders hetzelfde advies. 

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.