Clean Pete over zusterliefde, inspiratie en Anne Soldaat

“Kurt Cobain kwam bij mij met alles weg”

Erik Jan Scholtens ,

Na het goed ontvangen debuutalbum Al Zeg Ik Het Zelf speelt Clean Pete zaterdag 29 maart op de clubavond van 3voor12 gelderland. De band brak door met een finaleplaats in De Grote Prijs van Nederland, waarna Anne Soldaat zich bij de Loes (zang/gitaar) en Renee (zang/cello) Wijnhoven voegde. In aanloop naar het optreden in Merleyn een interview met de tweelingzussen.

Hoewel hun ouders in Boxmeer wonen en de zussen zelf in Maastricht aan het conservatorium studeren, is het optreden in Merleyn bijzonder voor de twee. Renee: “Nijmegen voelt een beetje als onze hometown. Al onze goede herinneringen liggen in deze stad. We hebben hier op de middelbare school gezeten en gaan hier nog vaak uit.” “We gaan ook altijd naar de Vierdaagsefeesten”, reageert Loes. “Zelf hebben we vier keer de Vierdaagse uitgelopen en we hebben ons weer opgegeven voor de editie van dit jaar. Twee jaar geleden hebben we voor het eerst de Vierdaagse gelopen én op de feesten gespeeld."

Zusterliefde
De (Nederlandse) teksten van Clean Pete gaan veelal over de liefde. Als je de teksten leest, denk je al gauw dat het over mannen gaat. Dit gaat volgens Renee echter niet altijd op: “Veel teksten gaan ook over ons als zussen en de relatie die wij met elkaar hebben. Over zusterliefde.” Als tweelingzussen gaat het toeren niet altijd even goed. “Maar in vergelijking met hoe andere zussen het hebben, hebben wij het erg goed”, weet Renee. “Natuurlijk hebben we wel eens ruzie. Daar wil je dan ook echt niet bij zijn. Ook voor optredens hebben we een paar keer knallende ruzie gehad. Maar zodra we samen op het podium staan, is alles weer goed.”
 

 

Kurt Cobain
Inspiratie voor het maken van muziek halen Loes en Renee uit verschillende soorten muziek. Renee: “In onze jeugd waren we erg fan van Cobain en Nirvana. De teksten van Kurt Cobain waren heel slim, maar toch ook recht door zee en simpel. Daarnaast was het natuurlijk een onweerstaanbare man, de ultieme fantasie. Kurt kwam bij mij met alles weg. Hij was zo’n grote persoonlijkheid.” Loes: “Naast Kurt Cobain was ik ook erg fan van Courtney Love, Zij was de reden waarom ik mijn eerste elektrische gitaar kocht. Een witte, dat was natuurlijk de voorwaarde.”
 
Anne Soldaat
Sinds eind december is Anne Soldaat een vast lid van Clean Pete. Loes en Renee ontmoetten Soldaat tijdens De Grote Prijs van Nederland waar hij in de jury zat. “Anne was getipt door ons huidige platenlabel Excelsior dat hij ons in de gaten moest houden”, vertelt Loes. “De eerste keer dat we met elkaar speelden, wisten we meteen dat het goed zat. Er was meteen een geweldige klik.” Niet alleen is het voor de zussen een grote eer dat Anne Soldaat bij hen in de band zit, ze leren ook erg veel van hem. Volgens Loes heeft Anne haar als muziekante veranderd: “Toen wij in het voorprogramma van Anne stonden, heb ik elke show van hem gezien. Alleen al door te kijken naar hoe hij speelt, heb ik enorm veel van hem geleerd.” Renee knikt instemmend: “Anne speelt heel vrij. Voor hem gaat het er niet om hoe goed je speelt, als je maar geniet van wat je doet.”
 
Pratend publiek
Toeschouwers die tijdens een concert met elkaar in gesprek zijn is een veelgehoorde ergernis van muzikanten. Ook Loes en Renee hebben er last van tijdens hun optredens. “Tijdens optredens die we alleen spelen, is iedereen meestal wel stil”, aldus Renee. “Maar als we op festivals staan en er praten mensen door je heen, dan heb ik er erg veel last van.” Loes: “Tijdens onze releaseparty in Paradiso heb ik gereageerd op iemand die de slappe lach had terwijl ik iets vertelde. Het feit dat ikzelf ook docente ben, helpt wel om mensen toch even terecht te wijzen, zonder dat ze mij irritant gaan vinden. Mensen moet mij niet haten, maar wel verdomme hun bek houden, haha!”  
 
Club 3voor12: Aafke Romeijn en Clean Pete
Zaterdag 29 maart vanaf 21:00 uur -  Merleyn.