Nog een paar dagen en dan mogen we weer: de Vierdaagsefeesten 2018 staan nu echt voor de deur. Met meer dan anderhalf miljoen bezoekers en een al bijna even overdonderend (muzikaal) programma. Logisch als de blokkenschemastress je inmiddels heeft bevangen. 3voor12 Gelderland buigt zich over het monsterlijke programma en komt met negen tips.

Onmogelijk om te negeren: onze nummer één van 2017. Vorig jaar spraken we al van een "uitmuntend" optreden dat eigenlijk op het Arc-podium had plaats moeten vinden. Die kans krijgen de slacker-grungers dit jaar al vroeg in de week. Met nieuwe plaat Naughty Naughty Violence op zak trapt Canshaker Pi het Arc-podium op zaterdagavond af.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Arc Podium
Zaterdag 14 juli, 19.45-20.45

Zondagmiddag en -avond wordt een strijd voor de muzikale sportliefhebber. Wordt het de Wimbledonfinale, de Tour de France of toch de WK-finale? Sla die voorbeschouwing in elk geval maar over, want Marlon Williams speelt gratis in het Valkhofpark. De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter speelde al op o.a. Best Kept Secret en London Calling, eindigde in 2016 in menig jaarlijstje met zijn debuutplaat en bracht eerder dit jaar het sterke vervolg daarop uit. Recensent Patrick Struijker Boudier is fan van de "singer-songwriter die soepel schakelt tussen ingetogen kampvuurliedjes en meer up-tempo nummers, en dat alles met een immer pakkende falsetto-stem. Op het randje van alt-country en folk."

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Arc Podium
Zondag 15 juli, 16.15-17.15

Nog een tip op de zondagavond, al is de finale dan inmiddels - als het goed is - gespeeld. De experimentele Amerikaanse band Algiers keert namelijk terug naar Nijmegen, na een veelgeprezen show in Doornroosje eerder dit jaar. Redacteur Robin Hogenboom verwacht hier al vroeg één van de hoogtepunten van de Vierdaagseweek: "hun gelijknamige debuut was al geweldig, hun tweede album The Underside of Power vliegt werkelijk alle kanten op." Op de beste manier denkbaar, hopen we.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Boog Podium
Zondag 15 juli, 19.45-20.30

Spreiding over de week is fijn, maar we ontkomen er niet aan: de zondag van de Vierdaagsefeesten is dit jaar echt een killer. Liefst anderhalf uur krijgt headliner Chelsea Wolfe om het Arc-podium af te sluiten. En de nacht in te luiden, want dat kun je wel aan haar intense, duistere muziek overlaten. Of zoals hoofdredacteur Egbert Middelink het omschrijft: "Verwacht zes kwartier donkere en zware gitaren, doommetal, hardrock en stoner gecombineerd met een gothic stemgeluid. Chelsea Wolfe stuurt je met haar ijzige stem de nacht in."

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Arc Podium
Zondag 15 juli, 23.00-00.30

Wat hier precies gaat gebeuren weten we eigenlijk niet. Wat we wel weten is dat Nijmeegse band The Hubschrauber vorig jaar album Kepler-186f uitbracht, en dat sterrenkundige Marc Klein Wolt ervoor gaat zorgen dat deze plaat meegaat met een Chinese ruimtemissie. "Als er iets is dat tot de verbeelding spreekt, dan is het wel de ruimte. Tel daar een van de beste Gelderse albums van 2017 én de ambitieuze jongensdroom van The Hubschrauber bij op, dan kan het alleen maar een interessante avond worden op 't Eiland," aldus Robin Hogenboom. Of zoals Jacky-Zoë de Rode het verwoordt: "omdat ik ze live gewoon heel goed vind."

Waar en wanneer?
Festival Op 't Eiland
Maandag 16 juli, 19.30-20.30

Dat is ook mooi aan de Vierdaagsefeesten: op het programma is veel aandacht voor bands uit Nijmegen en omgeving. Na The Hubschrauber op maandagavond, is de dinsdag voor de jonge punkhonden van Shaemless. Die gaan al een tijdje mee, maar brachten dit jaar hun derde ep uit, waarmee ze deze week op meerdere plekken optreden. Mooi, want "deze band past op een heleboel podia, als ze maar lekker los kunnen," volgens recensent Marlies Rothoff. 

Waar en wanneer?
Lux
Dinsdag 17 juli, 20.00-21.00

Festival Op 't Eiland
Zaterdag 14 juli, 20.30-21.15

Nostalgie? In elk geval is het leuk om al die nummers weer eens live te horen, vindt fotograaf Marcel Rommens. Maar Johan bracht dit jaar ook gewoon weer een prima album uit. Een album met net zulke jangly gitaren en catchy melodieën als we gewend waren van Pergola, 4 en de andere klassiekers. Sinds 2015 staat 'Tumble and Fall' onafgebroken in de Top2000, eerder dit jaar speelden ze Doornroosje al plat: na een pauze van vele jaren komen ze sneller dan verwacht weer terug naar het eiland in de Waal.

Waar en wanneer?
Festival Op 't Eiland
Woensdag 18 juli, 23.00-00.30

Zonder Herman Brood (goh) lijkt Wild Romance anno 2018 opeens relevanter dan ooit. Hoe dat komt? Een documentaire, aanvankelijk geflopt, maar uit het niks viral nadat 3voor12 de rechten koopt en de link zich als een vuurtje - vooral tussen muzikanten - verspreidt. Buying The Band vertelt vooral het verhaal van een knettergekke manager die de band koopt, per se zelf mee wil spelen, in een enorme tourbus rondrijdt en Nina Hagen nog naar Nederland weet te halen. Eindredacteur Hedwig Sinnema "móet Wild Romance eens zien spelen" en eigenlijk geldt dat nu opeens voor iedereen. Dit is je kans.

Waar en wanneer?
Festival Op 't Eiland
Donderdag 19 juli, 20.30-21.15

"Op de laatste avond nog even het gas erop. Garagerock met hier en daar een vleugje punk in een doordrenkte vintage sixties-stijl." Aldus Egbert Middelink over The Mystery Lights, die laat op de vrijdagavond nog op het Arc-podium van het Valkhof spelen. Met de titelloze debuutplaat stonden ze twee jaar terug nog in een snikheet Merleyn, maar met hopelijk wat nieuwe nummers erbij zou de orgel-rock het zomaar uitstekend kunnen doen op een zomers Valkhof. Oja, de zanger denkt soms dat ie Mick Jagger is.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Arc Podium
Vrijdag 20 juli, 22.15-23.15

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.