Wat doe je als je als band zijnde commercieel succes bereikt en je op bijvoorbeeld het hoofdpodium van Pinkpop speelt, mooie prijzen behaald en grote hits hebt? Dat is logisch: je heft die band op en begint opnieuw vanaf square one: dezelfde formatie, maar dan met hardere muziek. Oké, misschien is het niet heel logisch, maar het is wel het verhaal van Go Back To The Zoo dat in 2016 veranderde in St. Tropez. Zaterdag 1 september staan ze in Merleyn en 3voor12 Gelderland is erbij.

Pop-up studio

Onlangs was de band redelijk veel in het nieuws omdat er een nieuw album is verschenen eerder dit jaar. Naar aanleiding van hun albumrelease heeft St. Tropez een maand lang een zogeheten pop-up studio gehad op Amsterdam Centraal. Hier konden bands langskomen om muziek met de heren van St. Tropez op te nemen. Van deze opnames op het station is een album uitgekomen met onder andere de bands Mexican Surf en Blue Crime.

Laatstgenoemde stond onlangs nog op het Valkhoffestival en doet vanavond het voorprogramma in Nijmegen. Blue Crime laat nummers horen die een ongebruikelijk en experimenteel kantje hebben. Het publiek luistert geboeid naar de nummers die lawaai en feedback gebalanceerd afwisselen met prachtige stemmen. Op een aantal momenten weet de band het publiek zelfs stil te krijgen. Dat lukt niet elk voorprogramma.

Het concert

St. Tropez + Blue Crime (voorprogramma)
Zaterdag 1 september 2018, Merleyn Nijmegen

Blue Crime

St. Tropez

Na een kort ombouwmoment betreedt St. Tropez al snel het podium. De show wordt afgetrapt met het nummer ‘Down’ van het nieuwe album St. Tropez. Dat is moedig, want shows aftrappen met een bekend nummer is natuurlijk veel makkelijker. Verder wordt er vooral werk van het nieuwe album gespeeld, maar er komen ook wat oudere nummers langs.

De band zoekt weinig actief de interactie met het publiek op, maar dat maakt vanavond helemaal niks uit. Het publiek heeft er duidelijk zin in, zo wordt er volop meegezongen. Links vooraan staat een groepje mensen heerlijk te dansen; de muziek creëert een energie die Merleyn prachtig vult. Ook is het goed om te zien dat St. Tropez zowel jong als wat ouder publiek trekt.

Ook technisch gezien zit de band er lekker in vanavond. De leadzang klinkt wild en diep en op sommige momenten zijn er zelfs drie stemmen tegelijk te horen, dit gaat de band moeiteloos af. St. Tropez gebruikt een gezonde dosis gitaareffecten waardoor je je soms afvraagt wat voor geluiden je allemaal hoort. Er zit dus ook een experimenteel kantje aan de band.

St. Tropez

Na een uurtje is de show voorbij, de gitaren worden weggezet en de heren lopen weg. Gelukkig wordt het enthousiaste publiek beloond met een toegift van drie nummers. Het eerste nummer wordt solo gestart door zanger en bassist Lars Kroon, hij lijkt niet te kunnen wachten om nog wat nummers te laten horen. Als laatste wordt het knallende nummer ‘I Wanna Live In St. Tropez’ ingezet. Overal zie je de deinende hoofden met grote glimlachen en her en der wordt flink geschud met de haren.

St. Tropez overtuigt vanavond in Merleyn. Blue Crime is een zeer passend voorprogramma en zowel het publiek en de beide bands hadden er veel zin in. Het is goed om te zien dat de heren van St. Tropez, ondanks het succes dat ze behaald hebben met Go Back To The Zoo, alsnog zo kunnen genieten van kleinere clubshows zoals in Merleyn. Hopelijk blijven ze dat nog jaren doen.

St. Tropez

St. Tropez

St. Tropez

Blue Crime