Luxor Love heet het en het duurt 26 uur, om nog maar eens te bevestigen dat Luxor Live na tien jaar diep in Arnhem geworteld is. Het poppaleis met misschien wel de mooiste grote zaal in Nederland bezorgde Arnhem en omgeving al vele fijne popherinneringen. 3voor12 Gelderland viert mee en proeft de sfeer waarbij het onmogelijk is om de 26 uur durende programmering vast te leggen.

Bezoekers, medewerkers en liefhebbers, enkele tientallen feliciteren elkaar voor de ingang. Tony Banks is op dat moment begonnen met wat bijna een wereldrecord moet zijn: het tien uur lang zingen van ‘Happy Birthday’ op de stoep bij Luxor. Overigens doet hij dit op een manier waar Lee Towers nog een puntje aan kan zuigen. Cultstatus: bevestigd én het trekt wel degelijk bekijks.

Tony Banks

Eenmaal binnen wordt het bal geopend door thuisvaarders De Materie. De grote zaal is overigens flink versierd en een kleine tweede podium is boven de kleine bar opgezet. Dat blijkt een gouden zet te zijn tijdens het intieme optreden van Mitch Rivers die middag. Die zijn gouden strot heerlijk tot uitbarsting laat komen op een bluesy achtergrondje. Maar eerst dus De Materie, dat een klein jaar geleden de plaat ‘Moedig Voorwaarts’ de wereld in hielp. Ook vandaag is het een fijn aanzicht is om de heren te zien spelen. Het is energiek, opwekkend en positief zwaarlijvig. Er wordt hier en daar een prettige gitaarsolo afgeleverd en ‘Stad’ klinkt erg levendig. 8Bahn in de Bovenzaal is een wat rare gewaarwording zo rond het middaguur en het is daar helaas verlaten.

Luxor Love

Dat zou echter niet de hele muziekmarathon zo blijven. Natuurlijk niet, want Luxor heeft in Arnhem een vaste schare fans voor evenement zoals GAPS en de elektronische avonden en nachten (dit keer o.a. Juxtapose). Na het middernachtsuur, is Luxor afgeladen en is de verjaardag sfeer tot ver op de Luxorstoep te voelen. Tony Banks is na een lange werkdag stilletjes aan naar huis vertrokken en mensen zingen nu in zijn plaats. In het volgeladen avondprogramma, is de techno-bovenzaal vol gelopen en imponeert De Likt, als de festivalhit van 2018, wederom. Esperanza Denswil, uit Amsterdam met het alias Pink Oculus, verdient het bovendien om te worden aangestipt, als een zeer interessante boeking voor deze heugelijke verjaardag. Zo heeft zij eerder al op Glastonbury gespeeld en blijft aan de weg timmeren. Als Luxor Love’s meest flamboyante programmering, brengt zij ook hier haar muzikale smakenpalet van hiphop tot soul, aan het gehoor.

Pink Oculus

In het ochtendgloren mogen ook onze trouwste viervoeters en hun baasjes genieten van Luxor Love: De Natte Neuzen Disco. De zondagochtend laat bovenal zien dat Luxor er voor vele verschillende types concertganger is. Het 26-uurse festijn afsluiten op een muzikaal geraffineerde manier is namelijk vandaag de taak van Heidevolk. Het Arnhemse collectief, dat weinig in Nederland vertoeft, heeft speciaal voor deze gelegenheid een gratis toegankelijke senioren-editie van hun show heeft voorbereid. Gemoedelijke sfeer dus en meezingpapiertjes liggen dan ook klaar op de stoeltjes. Op een enkeling na die in de bovenzaal blijft hangen, die de klok probeert vol te maken met elektronisch waar, stroomt de sfeervolle Luxor-hoofdzaal voor de laatste keer vol. Met drie akoestische gitaren, gaat de normaliter metalband vakkundig te werk. Voor de band is het nog steeds bier boven koffie, ongeacht het tijdstip en de folklore en een sporadisch drankgelag worden hartstochtelijk meegezongen. De verhalen, het speelplezier en dat het gewoon ook in deze vorm strak in elkaar zit, maakt deze Arnhemse formatie tot een herinnering waardig aan tien jaar Luxor Live. Met deze Arnhemse uitschieter zit 26 uur feestelijkheid bij Luxor erop. Op naar het volgende decennium.

Natte Neuzen Disco

Heidevolk