Luxor Live in Arnhem viert het weekend van 8 en 9 september 2018 haar tienjarig bestaan met een 26 uur durend festival met een line-up voor iedere doelgroep. 3voor12 Gelderland sprak met directeur Stefan Rebergen en programmeur Marijn de Valk over het verleden, heden en de toekomstvisie van het poppodium en over het programma van het aankomend jubileumweekend.

Het pand aan het Willemsplein in de Gelderse hoofdstad heeft een kleurrijke geschiedenis. Wat nu een poppodium is, heeft vroeger meerdere rollen vervult waaronder een bioscoop. Dit jaar bestaat Luxor Live tien jaar en kan ze zeggen dat ze de kinderschoenen uitgeschopt heeft om plaats te maken voor een visie die veel verder reikt dan de muren van het pand. In samenwerking met Musis & Stadstheater Arnhem en Popschool & Popcentrum Jacobiberg is de groei multidimensionaal geworden.

Luxor Live is een gebouw met veel historie en nu dus al tien jaar een poppodium. Hoe gaat het met Luxor Live?

Stefan: “Ik heb hier ooit nog in de bios gezeten als kind. Er is veel veranderd. Maar met betrekking tot het poppodium: ik zou zeggen dat het volwassen aan het worden is. Of nou ja, we willen misschien niet helemaal volwassen worden…” Marijn: “Het is een stuk stabieler nu en dat bedoel ik niet op een saaie manier. Ik bedoel dat we veel meer controle hebben over wat we willen en wat we willen bereiken.” “We trekken heel veel bezoekers en we groeien ook hard de afgelopen jaren. We gaan dit jaar alleen al in Luxor Live richting de 90.000 aan betalende bezoekers, terwijl het er 65.000 waren in 2016. Die groei biedt steeds meer mogelijkheden,” vult Stefan aan.

Luxor Live

Wat is de visie voor de toekomst?

Marijn merkt op dat ze nog lang niet uitgegroeid zijn en dat blijkt. Stefan meldt dat ze druk bezig zijn met het uitbreiden van Luxor Live buiten de locatie zelf. “Op een gegeven moment zit je hier gewoon aan een plafond. We werken veel samen met popschool Jacobiberg en zij zijn een heel belangrijke partner voor ons. Eigenlijk mag je het wel de kweekvijver van Luxor Live noemen. Daar zitten inmiddels al veertig bands en het groeit nog steeds heel hard. De samenwerking met mensen die al langer meedraaien in de muziekwereld en de nieuwe projecten zorgen voor een speciaal geheel dat we graag nog meer willen stimuleren.”

“Er is ook een enorme diversiteit aan mensen die daar bij zit,” vult Marijn aan. “Oude bekenden als Donnerwetter, Enge Buren en Theathergroep BOT…” “Maar ook bijvoorbeeld Watermeloen, het R&B, hiphop en dancehall collectief. Alles loopt door elkaar heen,” zegt Stefan. Marijn: “Hoe cliché ook, het is een broedplaats. Wij willen dat Arnhem een nog betere muziekscene wordt. En het is een kwestie van elkaar een schop onder de kont geven, want je steekt elkaar aan door projecten op te zetten."

"Wat ik heb gemerkt als muzikant (Marijn speelt in de Franse chanson-band La très illustre compagnie du Chat Noir, red.) is dat op het moment dat de Nijmeegse band De Staat doorbrak, er in één keer heel veel goede gitaarbands in opkomst waren in Nijmegen. Als een band een keertje doorstoot en succes krijgt, heeft de hele scene daar wat aan. Als dat dan tot iets groters uitgroeit, waar Watermeloen hier een goed voorbeeld van is, ja, dan is dat gewoon leipe shit.”

Marijn slaat de spijker op de kop. Volgens Stefan kan Luxor Live het eindelijk permitteren om de blik naar buiten te keren. “We zijn eigenlijk wel gegroeid van Luxor Live dat vooral bezig is met het zorgen voor hoogstaande kwaliteit binnenshuis, naar een Luxor Live dat naar buiten kan gaan kijken. We zijn minder intern gericht, omdat het in huis goed op orde is en dan kan je je dat veroorloven. We hopen in de toekomst nog meer leuke en spannende dingen te kunnen bedenken en uit te kunnen voeren.”

Luxor Live

Even over het festival. 10 jaar Luxor Love, 26 uur voor 026. Hoe zijn jullie bij dit concept gekomen?

Stefan: “We zijn er al een hele tijd geleden mee begonnen, we wilden eerst een hele week. Dat leek iedereen een heel tof idee; echter vonden we het jammer dat het dan niet één feest is en dat je dan per evenement een andere doelgroep moet gaan aanspreken. Zodoende organiseren we nu een programma van 26 uur waarin we voor ieder wat wils hebben toegevoegd om het zo divers mogelijk te maken.” Marijn: “ Onze danceprogrammeur Niels kwam met het idee, aangezien hij bijvoorbeeld al vaker feesten van tien tot tien had georganiseerd. Samen met onze denktank zijn we dit gaan bespreken en is dit eruit gerold.”

Dat het programma van het feest divers is, blijkt uit de line-up die wat betreft genres alle kanten op schiet. Van bekende Arnhemse acts die Luxor Live tot hun thuisbasis scharen (zoals De Materie, Speciaal Onderwijs en Watermeloen) tot de Rotterdamse band De Likt, de Amsterdamse Canshaker Pi een Natte Neuzen Disco voor honden en hun baasjes, een interessante samenwerking tussen een lokaal bejaardentehuis en metalband Heidevolk en een driedelige Johnny Cash tribute van de Arnhemse band Donnerwetter in de Blue Band Bajes samen met enkele gedetineerden.

Een zeer diverse line-up dus. Hoe komt het er allemaal uit te zien het tweede weekend van september?

Marijn: “Luxor Live ziet er sowieso al niet uit als een standaard poppodium. We zijn geen black box, om het zo maar te zeggen, dus we kunnen heel veel wat betreft aankleding. Al denk ik niet dat we daar al teveel over moeten gaan prijsgeven. Het komt er gewoon knettervet uit te zien.”

“We hebben al veel aangekondigd wat er komt en dat past niet allemaal op het podium, dus maken we gebruik van het hele gebouw. Wat we vooral belangrijk vinden, is dat het voor iedereen is. We gaan van Suzan en Freek naar De Likt en dat is een hele bewuste keuze. Iedereen moet zich hier welkom kunnen voelen,” zegt Stefan.

Marijn: “Het past goed bij wat we willen doen en wie we willen zijn. We willen het inclusief houden en dat iedereen er terecht kan. Shannon heeft de programmering van de bands gedaan en ik denk dat dat haar goed gelukt is! Het past heel erg binnen onze filosofie.”

Luxor Love

Luxor Live viert haar tienjarig bestaan op 8 en 9 september. De deuren zullen openen om 12.00 uur en in een tijdsbestek van 26 uur (tot 14.00 uur de volgende dag) zal het veelbelovende programma zich ontvouwen. Kaartverkoop enkel aan de deur.

Line-up
o.a. De Likt • Suzan & Freek • Pink Oculus • Canshaker Pi • FATA BOOM • Steffen Morrison • Floor Kraayvanger • Rogier Pelgrim • Ayesha • De Materie • Paracetamøl • Speciaal Onderwijs • BoogieNights • Altoooooh • Vunzige Deuntjes • Watermeloen • 8Bahn • Moonshine •  Juxtapose • Au Moins • Knock on Wood

Het Luxor Theater in Arnhem in de jaren vijftig

Een beknopte geschiedenis van Luxor

De geschiedenis van Luxor in Arnhem begint in 1913 als Frans van Laeken, dan directeur van Cinema Palace, een oproep doet om aandelen te nemen in de oprichting van ‘een eerste klasse Cinema Théâtre’. Op 26 mei 1915 wordt het Luxor-Théâtre geopend aan wat toen nog het Nieuwe Plein heette.

In 1984 stopte het Luxortheater als bioscoop en werd het gebouw verkocht. De vroegere bioscoop ging vanaf november 1985 fungeren als cultureel jongeren- uitgaanscentrum waarin legendarische popconcerten (The Fall, Van Halen, Therapy?, Gino Vanelli, Mothers Finest en vele anderen) plaatsvinden. In oktober 1999 komt er een einde aan het Cultureel Centrum Luxor, en komt het pand leeg te staan. In december 2001 koopt de gemeente Arnhem het inmiddels ‘oude Luxor’ met de bedoeling er het ‘nieuwe Luxor’ van te maken, namelijk Poppodium Luxor. Op 5 september 2008 is de officiële feestelijke opening van Luxor Live.

Naast het programmeren in de eigen zalen heeft Luxor Live ook de verbinding gezocht met andere zalen en initiatieven in de stad. Zo spelen er regelmatig grote acts in Musis, helpen de programmeurs van Luxor Live bij festivals zoals Roofgarden, De Luie Hond, Sonsbeek Theater Avenue en vele andere initiatieven. (bron: https://www.luxorlive.nl/info/geschiedenis-luxor-live/)