Recentelijk werden we vergast op de documentaire Goin’ Rectal van regisseur Dennis Alink met Henry van Loon als verteller. De film schetst een beeld van de Nijmeegse band Rectum Raiders en hun strijd met de maatschappij, dat ze misschien niet serieus genomen worden en dat ze niet groter worden. Misschien moet de naam van de band worden gewijzigd, hetgeen (spoiler alert!) uiteindelijk ook geschiedt. X Raiders heet de band nu. Maar is het écht zo’n strijd? Zijn de mannen gezwicht voor de commercie? Wordt het nu allemaal anders? Voldoende vragen voor 3voor12 Gelderland om eens te gaan bellen met Jaco de Swart, bassist, bandleider en fervent komkommereter.

Nadat de telefoon wordt opgepakt, klinkt aan de andere kant een vriendelijke stem die 3voor12 Gelderland laat weten dat we 15 seconden te vroeg bellen. Het ijs, voor zover dat er al was, is meteen gebroken.

Goedemorgen, Jaco. Om maar met de deur in huis te vallen: spreken we met Jaco van Rectum Raiders of Jaco van X Raiders?
“Je hebt op dit moment Jaco van X Raiders aan de telefoon. Maar, wees niet bang, dat is dezelfde Jaco.”

We hebben de Goin’ Rectal gezien. Wiens idee was dat?
“Dat idee kwam van de regisseur Dennis Alink die vroeg ons of hij ons mocht volgen. Hij volgt ons al lang en zag dat er heel veel bij ons in en rondom de band gebeurde. Hij is ook heel lang huisgenoot geweest van onze gitarist, Guus. Dennis was gecharmeerd van onze lifestyle en van het nieuwe album dat eraan kwam. Wij draaien al zo’n tien jaar mee en hij was erg fan van onze covers en de seksuele vrijheid waar wij voor stonden in onze video’s.“

Goin' Rectal - Rectum Raiders

Waarom zeiden jullie ja?
“We waren natuurlijk super vereerd toen iemand naar ons toekwam en zei dat hij voor de VPRO een soort snapshot wilde maken van ons leven. Wij waren daar erg enthousiast over. We stelden onszelf natuurlijk wel allemaal vragen, waarom zouden we dit moeten doen, is het wel goed voor ons etc. Van de andere kant hadden we zoiets van ‘fuck it, zo’n gast gaat ons volgen en wat hebben wij nou helemaal te verbergen?”

Wat was jullie doel met de documentaire?
“Om dingen van onszelf te laten zien, om onszelf een beetje bloot te geven. Om te laten zien dat het ook best een worsteling is. Ik ben echter ook heel erg gedreven om dit te doen. Misschien is dat ook wel een beetje het probleem: meer, meer, meer willen. Ik heb dat ook: het volgende album wordt nóg vetter, de volgende video wordt nóg beter. En dan is het des te pijnlijker als je merkt dat mensen je niet serieus nemen. Het is ook wel zo dat het in ons concept zit dat we niet serieus genomen hoeven te worden, en er gaat niks veranderen met wat we op het podium gaan doen en onze muziek blijft vet, niet hetzelfde, maar wel vet. Alles blijft crazy en absurd, maar we willen nog harder. “

Jullie hebben best ambities…
“Wij hebben allemaal dubbele passies. Rectum Raiders is een hele grote passie van mij, maar ook mijn werk. Het is heel gaaf om die band erbij te kunnen doen. Wij hebben op zich best de ambitie om ervan te kunnen leven, maar vergis je niet hoe moeilijk het is om van je muziek te kunnen leven. Waar het om gaat, is dat als we het samen kunnen doen, groter worden met de band én werk."

"Wij willen graag nog een paar stappen maken en we hebben af en toe het gevoel dat we tegen de grens aanlopen. Dat is eigenlijk ook een beetje wat je in die documentaire ziet, dat we tegen een plafond aanzitten en dat is gewoon zonde; dat willen we niet en daar zijn we klaar mee. We vinden het leuk om als band nieuwe dingen te doen. We zijn bezig met nieuwe nummers. Met de naam Rectum Raiders waren we een beetje klaar. Die rectum is uitgewoond."

Moeten jullie niet heel veel toegeven of inboeten om hogerop te komen als je jullie vergelijkt met vroeger? Is bijvoorbeeld de naamsverandering niet een soort laatste offer dat de band moet brengen om verder te kunnen?
“Nee. Echt niet. Zo voelt het écht niet. In de documentaire is het heel erg geframed; je moet bij die documentaire écht heel goed in je achterhoofd houden dat het tv is. De schijn wordt heel erg gewekt dat het ons maar niet lukt en dat de industrie ons maar niet wil, maar dat is niet.  We kunnen er niet duidelijk genoeg over zijn: het veranderen van de naam is niet omdat-ie in de weg stond voor de volgende stap, maar wij zijn gewoon een beetje klaar met die anus. De naamsverandering is een evolutie in wat wij nu, op dit moment, vet vinden om te doen."

"Op een gegeven moment wil je groeien als band en dan gaat het helemaal niet per se om doorbreken. Kijk, die hele documentaire is gefilmd alsof het lijkt te gaan om doorbreken. Maar wat in hemelsnaam is doorbreken? Wat wil je doorbreken? Misschien wel stigma’s of onze eigen geschiedenis? Goin’ Rectal schets een beeld dat het misschien helemaal niet zo goed gaat met ons en zo, maar het gaat stiekem eigenlijk best wél heel goed met ons. We zitten middenin een tour met Fleddy Merlculy, we staan weer in Doornroosje, er is best veel veranderd, maar dat is op zich niet slecht."

"Wat wij wel zonde vinden, is als mensen ons meteen aan de kant schuiven omdat er een anus in onze naam zit. Dat ze dan denken: “Ow…da’s toch zo’n nietszeggende kutband die alleen een beetje lol aan ’t trappen is. Dat neem ik niemand kwalijk, hoor, maar die dingen spelen wel een beetje een rol.“

Je haalde net de tour aan met Fleddy Merlculy: waarom stond Rectum Raiders in het voorprogramma en niet X Raiders?
“Het veranderen van je bandnaam is best een groot ding. Met het bekendmaken daarvan wacht je tot een moment waarop het allemaal klopt en dat was tot nu toe nog niet zo. Bovendien wisten we natuurlijk dat die documentaire eraan zat te komen en dat die daarover zou gaan. Dus in die zin hebben we daar ook wel op gewacht. “

Nu is de naam gewijzigd. Wat nu?
“Ons doel is gewoon dat die anus weg is. Laat ik het zo zeggen: op een gegeven moment kom je erachter dat je niet alleen maar meer rectums aan het raiden bent. Dat is een beetje eenzijdig. We willen alles doorbreken. Dat we niet alleen maar op die stomme anus lopen te focussen, maar dat we gewoon die hele fucking wereld gaan raiden. Daar gaat het om. Die X is gewoon een parameter. Daar mag je alles voor invullen wat jij wilt. Dát gaan we doen.”

X Raiders staan (al dan niet als Rectum Raiders) komende tijd nog regelmatig op de bühne. Waar en wanneer onder andere?

  • 11 mei op FreddyPalooza 3 in Mezz, Breda
  • 20 mei in Weert
  • 16 juni in Helmond
  • 15 juli op de Zwarte Cross