Drukke baasjes, die mannen van Navarone. Vanavond in de Stevenskerk en eerder deze week waren ze met de Vierdaagsefeesten al te vinden op Plein ’44 voor optredens met eigen band én een Queen- en Michael Jackson-tribute. Al deze muzikale (show)elementen komen terug in het optreden dat Navarone deze avond geeft op deze locatie. Niet dat het volstrekt nieuw is. De band doet al jaren 'Navarone goes Classic' optredens. Maar in zo’n grote kerk, mét 8 seconden nagalm, nee. Dat is weer even wennen. Spelen ze het klaar?

Je zou het de beloning van een zeer succesvolle eerste helft van 2017 kunnen noemen. Een uitverkochte releaseshow in Doornroosje begin van dit jaar, een goed ontvangen nieuwe plaat Oscillation, volle clubshows en op veel festivals te vinden. Navarone heeft zeer goede maanden in 2017 achter de rug.

Dat de Nijmeegse rockband met een klassiek orkest op de planken staat, is vaker vertoond. A date at the chapel is opgenomen met een orkest in Roepaen en de band doet al jarenlang klassieke shows (waaronder in de Nijmeegse schouwburg). Maar de Stevenskerk is groot. En dan die galm. 3voor12 Gelderland zag deze week alle concerten in de kerk tot nu toe en er waren niet veel bands die om konden gaan met deze secondenlange echo. Maar Navarone is anders, zo bleek al tijdens hun eerdere concerten in de Stevenskerk.

HET CONCERT:
Navarone, Stevenskerk, donderdag 20 juli 2017

HET PUBLIEK:
Een thuiswedstrijd. Maar inmiddels is de fanschare van de band zo groot dat iedereen uit Nijmegen lijkt te komen.

WAS HET GOED:
Een overdonderende show. 

HET NUMMER:
'Earth Song'. Dat nummer van Michael Jackson is té bombastische en over top, maar krijgt van Navarone vanavond een dusdanig mooie make-over dat je zou willen dat ze het op single uit zouden brengen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Op het podium onder meer: de bandleden van Navarone, strijkers, een harpist en een extra drummer. Opener:  ‘Snake’ van het nieuwe album Oscillation. Op die plaat gierend en  grommend met een gemeen bulderende riff, maar vanavond klinkt het als dreigende muziek bij een horrorfilm. Het is filmisch, breed uitgesponnen met een indrukwekkende bijdrage van onder andere de violisten en harpiste. Misschien is die film-associatie ook niet gek, want zanger Merijn van Haren geeft tijdens het introductiegesprek met Marike Jager al aan dat 50 procent van de muziek die hij thuis draait filmmuziek is.

Ook ‘Days of Yore' en ‘Unmistakably Everything' - waarvan de studioversies sowieso al de impact van tien blikken Red Bull op een nuchtere maag hebben - komen vanavond door de toevoeging van bloedmooie solo’s, de schitterende zang en het klassieke orkest vol aan. Slechts één keer werkt dit niet: ‘Feathersverzuipt in een kakafonie van teveel instrumenten en de nuance in dit nummer is volledig weg.

CV Navarone

Opgericht als Overthrow, sinds 2008 Navarone. Afkomstig uit Nijmegen
2009: Navarone ep
2012: A Darker Shade of White
2013: kapelsessie in Sint-Nicolaaskapel, Valkhof Nijmegen
2014: Vim and Vigor
2014: dvd + cd A date at the chapel, opgenomen in Roepaen (Ottersum) met een klassiek orkest
2017: Oscillation + albumrelease in uitverkocht Doornroosje

Terugkomend op de Queen- en Michael Jackson-tributes die de band deze eerder week deed: je zou bijna zeggen "fuck die Queen-tributes", want dat theatrale en somtijds bombastische heeft een band als Navarone helemaal niet nodig. Het bewijs? Dat ze met relatief kleine en ingetogen nummers  – al dan niet in stripped versies -  net zoveel zeggingskracht hebben als de volle orkaan die ze loslaten met hun rocknummers. Voorbeelden? ‘December’, ‘Devil’s Ferry’, ‘Murder and Misery’ en ‘Leave’.

Tegelijkertijd past dat bombastische wel bij ze. Het is in your face-rock en de band grijpt het aan om contact te maken met het publiek. En: Navarone geeft er een eigen draai aan. Het beste bewijs deze avond is ‘Earth Song’, een cover van Michael Jackson. Over de top en té bombastisch in zijn versie, maar Navarone geeft er een schitterende, bijna gospelachtige wending aan, ingeleid door een bloedmooi intro op harp. Navarone is sacraal in de Stevenskerk vanavond. En die nagalm? Geen centje pijn. De kerk paste zich aan aan Navarone en niet andersom.

Setlist

1. Snake
2. Murder and Misery
3. Feathers
4. Devil’s Ferry
5. Days of Yore
6. Leave
7. Wander
8. Earth Song (Michael Jackson)
9. December
10. Unmistakably Everything
12. Free Together

Het moment:

In 'Free Together' komt álles samen wat de band zo goed maakt. Close harmony, pakkende ritmes, een 'klein' begin dat opbouwt naar een climax en orgastisch eindigt. Wijs me een bezoeker aan die na dit slotnummer niet bevredigd naar huis is gegaan en ik laat je Elvis zien die bij de McDonald's een hamburger naar binnen werkt.

De mooiste foto van de afgelopen 4daagse feesten: de mannen van Navarone tijdens het laatste nummer (Free Together) van hun wonderschone optreden in de St. Stevenskerk.

Posted by Henk Visser on Thursday, 20 July 2017