Chat Noir primeurt nieuwe liedjes in Brebl

Sfeerverslag van Franse avond

Texte: Robin Oostrum | Photos: Egbert Middelink et Willem Melssen ,

Het Nederlands elftal blameerde zich zaterdagavond tegen Turkije, waarmee plaatsing voor het Europees Kampioenschap van 2016 in Frankrijk ver weg lijkt. Dan komt Frankrijk maar naar Nederland, dachten ze in Nijmegen. Et voilá: in het voormalige Honigcomplex stond de zaterdagavond in het teken van het Franse chanson. La Très Illustre Compagnie du Chat Noir trok haar Parijse outfits uit de kast en organiseerde een avond vol Franstalige nummers in de intieme huiskamersetting van Brebl.

Le concert

La Très Illustre Compagnie du Chat Noir + Blue Mickey & Leander, Brebl, 28 maart 2015

L'acte

Op het programma vanavond twee Nijmeegse bands, muzikaal omlijst met dansbare chansons. Over - het overigens Engelstalige - voorprogramma Blue Mickey & Leander sprak redacteur Erik Damen onlangs al lovende woorden in de cd-recensie: "dit duo [heeft] een plaat gemaakt die het verdient om ver buiten de provinciegrenzen gehoord te worden." Vanavond worden ze met een contrabassist en een pianiste/violiste aangevuld tot viertal.

Daarmee zijn ze nog geen Chat Noir, dat zoals we weten van de intieme releaseshow en het optreden op het Valkhof aantreedt met tien muzikanten. Dat "aantreden" is vanavond letterlijk te nemen: openingsnummer 'La Temps Se Répète' wordt al wandelend van kleedkamer naar podium ingezet, daarbij pannen en potten als instrument gebruikend. Wat volgt is een uur aan Franse chansons over leven, dood, liefde en honden.

Le moment

Ken je die scène uit Heima, de IJslandse promofilm van Sigur Rós, waarin tijdens een optreden plotseling een compleet blazersensemble het podium opmarcheert? De gedachten gaan even die kant op, wanneer een gastmuzikant met sousafoon vanuit een donker hoekje het podium op komt wandelen bij 'Extraordinaire', één van de twee nieuwe nummers die vanavond op de setlist prijken. Mooi ook hoe Marijn de Valk eerder al Jacques Brel-nummer 'Sur La Place' opdraagt aan de onlangs overleden tamboerijnvrouw, een Nijmeegse legende. 

 

Le foule

Het publiek had die vergelijking met IJsland al wat eerder gemaakt: het is vanavond weer vertrouwd koud in Br(rrrr)ebl. Flauw natuurlijk: in het intieme sfeertje met stoelen en kaarsen is Chat Noir op zijn best, ook vanavond. Die stoelen verdwijnen direct na afloop, waarna de enthousiastelingen blijven dansen op de plaatjes van Jacques Dutronc en Stromae.

La photo