Bekijk 't maar: RASA - Oranje Goud

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: rapper Jim van RASA.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?

“De video is in twee delen opgenomen. Het gedeelte met Jim in San Francisco en het gedeelte met Rik in Amsterdam en Vita het blonde meisje. Het gedeelte in SF is opgenomen in februari 2012. Het gedeelte in Amsterdam afgelopen zomer. Het heeft dus even op de plank gelegen vanwege afstuderen en andere drukte.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?

“Het nummer was vrolijk en een beetje lenteachtig. Omdat Jim vlak na het lanceren van de eerste clip van RASA in San Francisco was samen met filmmaker Pieter, hadden zij het idee daar iets op te nemen. De sfeer en het licht klopten mooi bij het idee. Het leek ons leuk om een soort van date/leuke dag te hebben met Jim en een meisje aan de ene kant van de wereld en Rik en een meisje aan de andere kant van de wereld.“

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?

“De geplande dagen met de meisjes waren ook echt zo gezellig als ze er op beeld uitzien. Omdat het zo gezellig was hoefde er gelukkig niet geacteerd te worden.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?

“Pieter en Jim waren allebei voor hun studie in Californië. Het koste dus niets extra om daar dan ook een clip op te nemen. In Amsterdam hebben we ook niets extra hoeven betalen. Als je de kosten van de camera/glidecam etc. (die we al tijden daarvoor hadden aangeschaft ook voor andere projecten) niet zou meerekenen dan was het budget hooguit 50 euro.”

Wie is de maker(s) van de videoclip?

“Jim en Pieter hebben de clip samen gemaakt. De stukken in San Francisco waarin Jim rapt zijn gefilmd door Pieter. De stukken in Amsterdam en de Brolls zijn gedaan door beide. De clip is ge-edit door Jim, de grading, typografie, logo’s etc. zijn gedaan door Pieter.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?

“We hebben alles gefilmd met een canon 7D. Daarnaast hebben we een glidecam gebruikt voor sommige shots. Oh, en we hebben natuurlijk vooral de zon gebruikt, haha. “

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?

“Er wordt binnen hiphop al heel veel hetzelfde gedaan, en het is vaak redelijk standaard. Laat zien dat je het leuk vindt om iets te maken, er mag wel wat meer plezier van hiphop uitgaan. Als je apparatuur niet extreem goed is (zoals die van ons) zorg er dan voor dat je op een mooie dag filmt. Als er voldoende licht is ziet je video er meteen een stuk professioneler uit. Je kunt dan ook meer in de nabewerking. Film ook eens met zonsopgang of zonsondergang!”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?

“Nou hier moesten we allemaal wel om lachen omdat we bang zijn dat we een standaard antwoord gaan geven. Maar om toch binnen de hiphop te blijven: the Pharcyde – Drop. Gemaakt door de legendarische Spike Jonze. Een ontzettend innovatieve, goedkope en geweldige muziek video. The Pharcyde was natuurlijk überhaupt al speciaal in die tijd omdat ze afweken van de gangsterrap die toen de overhand had binnen de hiphop scene.”