FortaRock 2012 met E.S.I.

Op stap met een jonge thrashmetalband voor een onvervalst dagje metal

Tekst en foto's: Eelco van Eldijk ,

Metal, is dat niet dat vastgeroeste genre voor oude kerels met compensatie-staartjes en bierbuiken? Waar vernieuwing uit den boze is en het roepen van ‘Slayer’ tot een ware kunstvorm is verheven? 3voor12 gelderland ging op excursie naar FortaRock 2012 met als gidsen Sid en Ian van Kastel (respectievelijk 18 en 16 jaar) en Erik Osenga (19). Gedrieën vormen zij E.S.I., een nieuwe thrashmetalband uit het Land van Maas en Waal. Jong zijn ze, maar kenner des te meer, zo bleek vandaag. Wij volgden hun festivalbeleving.

Jonge bands zijn gretig, zo ook de heren van E.S.I. Bij het eerste optreden dat de drie jongens aanschouwen deze dag (Asphyx), loopt Ian al averij op in de moshpit. Dus voorafgaand aan het gezamenlijke rondje over het festivalterrein, maken we een ommetje via de EHBO. Klein pleistertje op de schaafwond en we kunnen na deze valse start FortaRock 2012 gaan beleven: de beuk er in!

Metal zit in het bloed
Even voorstellen: E.S.I. uit Druten en Ewijk. Bestaande uit de gebroeders Van Kastel (Ian, drums en Sid, bas/brulboei) en hun goede vriend Erik (gitarist). De heren hebben het muzikale hart op de juiste plek; muziek is vooral de twee broers met de paplepel ingegeven. Hun ouders, Hein en Sandra, zijn (hard)rockers sinds de oertijd van het genre. Hun kroost, met daaromheen een flinke schare aan gelijkgestemde vrienden, wordt ’s morgens in een uitpuilende auto geladen en naar Nijmegen gereden. Pa en ma Van Kastel zijn daarna niet van plan om huiswaarts te keren, nee, zij vieren vandaag net zo hard FortaRock mee.

Dit is al de derde keer dat de mannen op FortaRock zijn. Metalfestivals zitten, zogezegd, in de jaarlijkse gang van zaken. Deze muziek zit in hun bloed, en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Al is er volgens Sid vandaag wel iets te weinig bloed en duisternis te vinden op FortaRock. Hij had graag gehad dat er ook wat black metal op het programma zou staan. Misschien weer iets voor volgend jaar?

FortaRock beleving
Toch kent FortaRock dit jaar een rijtje bands om bij te watertanden. De gehele familie Van Kastel is bij Anthrax vooraan te vinden. Ian valt vandaag sowieso in zowel iedere moshpit op het festivalterrein te bespeuren, maar gaat toch het meest uit zijn dak bij Nasum. Erik, de rust zelve, komt helemaal los bij Lamb of God. Toch kan niet alles hun goedkeuring wegdragen. The Devin Townsend Project (‘teveel muziek uit een doosje’) en Steel Panther (‘één Twisted Sister is wel genoeg’) worden, op vijf minuutjes kijken na, overgeslagen. Ook Trivium (‘emo’s’) kan bij de gebroeders van Kastel voor weinig opwinding zorgen. Erik, daarentegen, vindt Trivium juist weer erg goed. Zo wordt er de gehele dag lekker over muziek gediscussieerd, onder het genot van een biertje en een regelmatig rondje langs de eettenten.

Sid is een beer van een vent en neemt met zijn muzikaal fanatisme veelal het voortouw, waar er halt wordt gehouden voor een optreden of een soundcheck. Daaromheen zwermt een ieder van de groep de gehele dag rond over het gehele festivalterrein. Vrienden sluiten aan en wandelen weer verder. Waarbij opvalt dat ‘Mulders’ de meest trouwe bondgenoot is van E.S.I. Deze, zelfbenoemde, lompe boer heeft een haast niet aflatende energie en vrolijkheid. Hij lijkt helemaal niet zo met de muziek bezig te zijn, maar beleeft het festival ten volste, lekker hangend met een pilske of scharrelend met de maten over de Metalmarkt. Dat laatste is het grootste gevaar van vandaag, de heren kopen zich dan ook arm. Sid vindt een out-of-print EP van zijn helden Satyricon, het enige album wat hij nog niet origineel (!) heeft. Ian kaapt voor de neus van Sid een album weg van Fueled By Fire en Mulders verwerft zich een lekker warme Motörhead-trui. Alle aankopen worden van voor tot achter gecheckt en als trofeeën gekoesterd. De jongens zijn zuinig op hun spullen. Ondergetekende dient dan ook als pakezel voor de aanwinsten wanneer de mannen weer vooraan staan bij de optredens.