Bekijk ‘t maar! Fake ID - Livin’ It Every Way Bekijk ‘t maar! Fake ID - Livin’ It Every Way

Lokale acts met hun clip en het verhaal

, Erik Nijsten

Bekijk ‘t maar! Fake ID - Livin’ It Every Way

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: filmer Bas Leenders, de maker van de clip bij Livin' It Every Way van Fake ID.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
"Studio Moskou, Utrecht. Op 22 december 2011."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
"Voor Fake ID was er in Studio Moskou de mogelijkheid om gratis nummers op te nemen in studiokwaliteit. Voor mij als filmmaker een mooie gelegenheid om daar een registratie van te maken. Er was geen vooropgezet plan, behalve dat ik de rauwe stijl van Fake ID ook terug wilde zien in de clip. Dus hand-held filmen en in die stijl monteren."

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
"Omdat dit voor Fake ID een mooie gelegenheid was om een paar nummers op te nemen, heeft de band daar meteen goed gebruik van gemaakt. Nummers hadden maar één of twee takes nodig. Zo heeft Fake ID het voor elkaar gekregen om in een bijzonder korte tijd vijf nummers te digitaliseren. Voor mij als filmmaker was dit even bijstellen. Want ik maakte niet van vijf nummers een clip, maar van één nummer. En had dus niet zo veel takes van het desbetreffende nummer. Dus moest ik zorgen dat ik shots had buiten het nummer om, zoals de loop-shots richting de bar en de whiskey. En ik moest geen baslijntjes, gitaarsolo’s en uitbarstende drums van ándere nummers onder Livin’ It Every Way gaan zetten. Dat was een beetje puzzelen in de montage, en goed opletten bij wat er nou gespeeld werd. Al met al, geen gewone videoclip waarbij je een nummer tien keer kon laten inspelen dus."

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
"Dit deed ik vrijwillig voor Fake ID. Omdat het supermuziek is, toffe gasten zijn en ik ze ook persoonlijk ken."

 
Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?

"Camera: Panasonic HVX200
Edit: Final cut pro 7
Color correction en flashes: After Effects"

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
"Voor andere bands; ik maak nog steeds graag clips, dus benader me als je iets wilt. Voor filmmakers: heb er plezier in! Maar dat natuurlijk niet alleen. Videoclips zijn te veelomvattend om duidelijke tips te geven. In ieder geval is het handig om iets aan geluid mee te nemen met het filmen, lekker makkelijk sync leggen. En zorg dat je niet in de weg staat wanneer er ook daadwerkelijk opgenomen moet worden. Als je een clip schiet waar je alle tijd voor hebt en een nummer meerdere keren kunt laten spelen, wees dan kritisch. Staat het niet helemaal erop zoals jij het wilt, doe het dan gewoon lekker nog een keer. En zorg voor duidelijke communicatie met de band. Jouw naam komt onder de clip, en de band profileert zich met de clip die jij maakt. Het kan een mooie win-winsituatie zijn."

Wat is jullie favoriete videoclip/regisseur en waarom?
"Op dit moment is Lonely Boy van The Black Keys één van m’n favoriete clips. Simpelheid troef en toch lekker gedurfd, was de eerste mogelijkheid om iets van The Black Keys' nieuwe album El Camino te horen, vind het super gaaf dat ze dat op deze manier hebben gedaan. Ik houd niet zo van geplastificeerde videoclips. Liever origineel. Favoriete regisseur: Stanley Kubrick."
 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland