Pete Philly is persoonlijk

Hiphop werkt ook in de kerk

tekst: Simon Mamahit ,

Het is ontzettend druk in de St. Stevenskerk en er staat een hiphop-act op het programma: Pete Philly. De meeste mensen kennen hem van Pete Philly & Perquisite, maar vanavond speelt hij veel van zijn eigen werk. Dat gecombineerd met de grapjes en persoonlijke verhalen tussen de nummers door zorgt voor een mooie avond.

CONCERT
Pete Philly met band, St. Stevenskerk, donderdag 19 juli.

MUZIEK
Autobiografische hiphop met invloeden van jazz en soul. Muzikaal en persoonlijk.

PLUS
Aanvankelijk timide en aftastend betreedt Pete Philly het podium in een volle St. Stevenskerk. “Het is en blijft een kerk,” zegt de man in kwestie, als hij uitlegt waarom hij met opzet de knallende nummers uit zijn set heeft gelaten. Het geheel oogt voorzichtig, maar slaat snel om naar een fenomeen dat de gehele kerk in elk kiertje en gaatje vult. Het is prachtig om te zien hoe Pete Philly elke galm en weerkaatsing van zijn unieke stem analyseert en belangrijker nog: na verloop van tijd snapt. Pete maakt gebruik van de aparte setting en het gemengde publiek door het alom bekende Q&A (Question and Answer), zoals het een volleerde hiphop MC betaamt. De muziek leeft, groeit en staat in vol ornaat in het huis van God. Het publiek beloont dit met staande ovaties.

MIN
Pete Philly is geen vreemde in Nijmegen. In Doornroosje en op Oranjepop zette hij eerder dit jaar al ijzersterke en strakke shows neer. Dat gevoel ontbreekt nu een beetje. Af en toe hakkelt hij met de tekst en de iets te lange intermezzo’s halen wat flow uit het geheel. Daartegenover staat wel dat het publiek een persoonlijk en levend geheel meemaakt, wat niet mogelijk was geweest in een concertzaal of op Oranjepop.

CONCLUSIE
Een ware prediker was Pete Philly in de St. Stevenskerk. Hier en daar waren er wat slippertjes in de show. Die waren echter volledig te verwaarlozen door de sfeer die werd neergezet. Het is en blijft een kerk, maar Pete Philly heeft hiermee wel perfect weten te werken.

CIJFER
9