Zwarte Cross: undercover met Dan Wilson

Gelegenheidsformatie covert Howlin' Wolf op Zwarte Cross

tekst: Anne Berentsen ,

In de Undercover-tent op de Zwarte Cross spelen gelegenheidsformaties nummers van hun favoriete bands. Howlin' Wolf wordt geëerd door Wout Kemkens (Shaking Godspeed), Pieter Holkenborg (Automatic Sam), Xavier Teerling (The Gospel), Clemens van de Ven, Erik Harbers (ex-Woost) en Dan Wilson (The Cubical). Wilson vloog speciaal over vanuit Liverpool voor dit optreden. 3voor12gelderland sprak met de Britse brulboei.

Waarom Howlin’ Wolf?
Ik ben zo lang als ik me kan herinneren al fan van de man en het is een mooie kans om samen te werken met m’n vrienden van Automatic Sam en Shaking Godspeed. Het is een echte eer om Howlin’ Wolf te mogen coveren. Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging en ik was blij dat de Zwarte Cross me weer vroeg na het optreden met the Cubical vorig jaar.

Wat was je eerste kennismaking met Howlin’ Wolf?
Ik was ongeveer achttien en luisterde veel naar Captain Beefheart. Via Beefheart ontdekte ik Howlin’ Wolf. Hij was een grote invloed op de sound van Beefheart. En Howlin’ Wolf heeft een van de beste stemmen ooit. Zo uniek, hels en krachtig. Het gehuil van Chester Burnett (Howlin’ Wolfs echte naam), de teksten over het kwaad, drank, vrouwen en ‘the railroad’ in combinatie met het gitaarspel van Hubert Sumlin creëren een wereld waarin je wordt meegezogen. Ik had de eer om Sumlin te zien spelen op het South by South West festival in Austin. Na dat concert had ik de behoefte om veel (lees: véél!) whisky te drinken.

Wat is je favoriete of meest geniale zin uit een nummer van hem?
Er zaten een paar goede zinnen in songs zoals Wang Dang Doodle en Do the Do en ik hou van het nummer 300 Pounds of Heavenly Joy. Maar eerlijk gezegd is zijn stem zo autoritair dat alles cool klinkt. Als ik een zin moet kiezen is het wel “I eats more chicken than any man ever seen” uit Backdoor Man.

Welke band zou je nog wel eens willen coveren?
Dit is voor het eerst dat ik iets met covers doe, dus geen idee of het vaker gaat gebeuren. Eerst kijken hoe deze show gaat. Maar Johnny Cash zou wel leuk zijn.

Wat is de beste cover ooit gemaakt?
Beste cover? Moeilijke vraag. Misschien Personal Jesus van Johnny Cash. Dolphins van Tim Buckley? Wie weet? Ik niet.