De Zwarte Cross-route van Pieter Holkenborg De Zwarte Cross-route van Pieter Holkenborg

De Zwarte Cross-route van Pieter Holkenborg

De Zwarte Cross puilt ook dit jaar weer uit van de spectaculaire bands en acts. Er spelen meer dan 150 bands en per dag treden er een paar honderd theaterartiesten op. Om je wegwijs te maken in de muzikale jungle stellen Zwarte Cross-artiesten hun favoriete festivalroute samen. Vandaag aan het woord: Pieter Holkenborg, aanvalsleider van de garagebluespunkrockers van Automatic Sam. Deze band speelt vrijdag 20 juli om 23:30 in ‘The Bayou’.

Voor de hoeveelste keer kom je op de ZC?
Komende editie wordt mijn zevende Zwarte Cross, vier daarvan heb ik meegemaakt als medewerker.

Voor de hoeveelste keer speel je op de ZC?
Dat is een goeie! Ik zou het echt niet weten. Alle optredens, gastoptredens en Undercoversessies bij elkaar toch wel een keer of vijftien.

Wie zou je heel graag zien spelen op de ZC?
Heb je even? The Cubical, Iggy & The Stooges, Dead Neanderthals, Orange Sunshine, Santa Cruz, Richie Dagger, Gewapend Beton, Spirit of John, Leonie Evans, Phantom Four & The Arguido, Jon Spencer Blues Explosion, Station Nevada, G. Love & Special Sauce, The Information, The Bunny Bonanza's, The Black Albino's, OFF!, Cliteater, Audiolux, Adolf Butler, a.P.A.t.T., Green Hornet, High On Fire, Death Grips, The Men, Dungen, Brant Bjork & The Bros, Mudhoney, Lumerians, Mike Watt, Fatso Jetson, Han Bennink, The Entrance Band, Ugly Papas, All For Nothing, Purling Hiss, Ty Segall, Thee Hämmer, Sugartoosh, Noon, Imaad Wasif, Yawning Man, The Fudge en Brandstapel. Ik kan nog wel uren doorgaan!

Heb je iets met motorcross?
Als kind vond ik motorcross heel stoer. Ik volg het nu al jaren niet meer, maar de helden uit mijn kindertijd waren de Rolling Stones, Jorry (de hond van oom Henk en tante Anny) en Pedro Tragter. Die laatste is een motorcrosser uit Harfsen. Ik zou niet eens meer weten hoe hij er uitziet, maar zijn naam spookt nog steeds door mijn hoofd. Naast de poster van meneer Tragter op mijn kinderkamer keek ik ook wel naar motorcross op tv en ik ben zelfs een keer live bij een motorcrosswedstrijd geweest ergens in de Achterhoek. Ik kan me herinneren dat ik dat wel echt heel erg gaaf vond. Later heb ik nog wel eens wat rondgereden met de brommer van mijn neef over het maïsland, maar daar is het wel bij gebleven wat Pieter en motoren betreft.

Wat is je gouden tip voor de ZC festivalganger?
Gewoon lekker jezelf blijven, haha. En Automatic Sam op vrijdagavond in ‘The Bayou’ natuurlijk!

Tante Rikie heeft haar eigen ‘Uitopia’ gesticht, wat mag in jouw heilstaat absoluut niet ontbreken?
Een Magic Barn voor iedereen ongeacht huidskleur, religie, afkomst, geaardheid of lichaamsgewicht.

Dwars door het programma crossen met Pieter Holkenborg (Automatic Sam)
Elke dag treden een paar honderd theaterartiesten op en er spelen ook nog eens zo’n slordige 150 bands. Daarnaast zijn er nog de cross, de stunts en alle andere ongein, dus aan de kwantiteit zal het in ieder geval niet liggen. Wat ik persoonlijk heel tof vind aan de Zwarte Cross is dat er naast de gevestigde namen nog genoeg nieuws en bijzonders te ontdekken valt. De grote nationale en internationale acts kent iedereen wel, dus ik neem je mee op detour met een programma dat je niet direct bij de Zwarte Cross verwacht.

Donderdag
Het echte festivalgevoel krijg je pas als je gewoon alle dagen gaat en je tent opzet op de camping. Op donderdag kan iedereen met een campingkaart al naar binnen en wordt het feest traditioneel geopend door gastheren Jovink en de Voederbietels. De meeste 3voor12-lezers zullen geen grote fan zijn van het oeuvre van deze mannen, maar het blijft ieder jaar weer een bijzonder moment als de eerste gitarentonen over het festival schallen en het feest echt begint.

Vrijdag
In de Undercovertent is er een Black Sabbath-sessie door Wout (Shaking Godspeed), Bob (Birth Of Joy), Raymond (Thee Hämmer) en Erik (The Undeclinables en One In A Million). Geen coverband dus, maar een groep muzikanten die haar helden eert. Ik heb het al een keer mogen aanschouwen en als groot Black Sabbath-fan was ik zwaar onder de indruk. Echt een aanrader! Voor de liefhebber van absurde humor is het Zwarte Cross Museum zeker de moeite waard. En ’s avonds treedt in festivalweide ‘The Bayou’ de man met de coolste stem van Nederland op; Clemens van de Ven. Hij is het levende bewijs dat je voor dezelfde vibes als Dr. John (na zijn samenwerking met Dan Auerbach weer helemaal hip) absoluut niet naar de Mississippi delta hoeft. Van de Ven komt namelijk gewoon uit Nijmegen. Vergeet tot slot niet langs te gaan bij Automatic Sam!

Zaterdag
De blues wordt helaas steeds minder door de echte ‘originals’ vertolkt. De een naar de ander gaat de pijp uit en het zal niet lang meer duren totdat er alleen nog maar suffe, blanke twaalfmatenblues gespeeld zal worden. Daarom hoop ik met deze oproep muziekminnend Nederland in de benen te krijgen: ga naar Boo Boo Davis! Hij brengt het echte, authentieke bluesgevoel met die bezwerende Fat Possum-feel. Check onderstaand filmpje maar eens. Gewoon te bewonderen in de Achterhoek!

Kun jij ook niet stil blijven zitten op de muziek van Ike & Tina Turner en baal je er ook zo van dat je ze nooit live hebt kunnen zien? Zo ja, dan is mijn tip voor de zaterdag: The Excitements. Wat een band en wat een zangeres! Verder kun je tijdens een weekendje festival eigenlijk twee keuzes maken: of je gaat vanaf de eerste minuut helemaal los of je houdt je een beetje in en zorgt ervoor dat je op de laatste avond ook nog bands kunt checken en een normaal gesprek kunt voeren. In beide gevallen is een goede maaltijd belangrijk. ‘Le Carburateur’ is een echt sterrenrestaurant dat door twee topchefs gerund wordt tijdens de Zwarte Cross. Ga dus vooral even eten op hoog niveau om een goede basis te leggen voor de rest van het weekend.

Zondag
Zondag is van oudsher een dag van bezinning. Daarom is er ieder jaar op zondagochtend een oecumenische kerkdienst in de Megatent. Dit maal onder de bezielende leiding van niemand minder dan Michiel Romeyn! Ja, die van Jiskefet. Een beter begin van de dag kun je niet wensen.
Daarna hoop ik dat ik tussen alle werkzaamheden door nog even tijd heb om een kijkje te nemen in de Metalweide. Een van de platen waar ik als beginnende drummer thuis op mee probeerde te beuken was namelijk All Bets Are Off van de Maastrichtse hardcoreband Backfire!. Superband!
Een weekend Zwarte Cross zonder bij de crossbaan te zijn geweest is natuurlijk helemaal niks. Dat hoort er gewoon bij! De Zwarte Cross staat vooral bekend om alle ludieke klassen, maar het is een echte aanrader om te gaan kijken bij de Superklasse. Dat zijn de profs die echt met grof geweld langs komen razen. Tof om te zien! Net als The Cyborgs uit Italië. Ik zal het een keer in 3voor12-bewoordingen proberen: vuig. Heel vuig!
Als het feest op het festivalterrein is afgelopen, gaat het op de camping nog tot in de kleine uurtjes door. De beste plek om je Zwarte Cross af te sluiten is wat mij betreft bij het kampvuur. Daar kun je even relaxed het weekend overdenken, de laatste pilsjes naar binnen gieten, een paffer roken en napraten met je maten. Maar als je nog wel vol energie zit dan ben je daar ook op de juiste plek, want er is ook muziek. En niet zo maar iets! Het gaat om de onontdekte parel van de vaderlandse rootsmuziek: ’76 Giant Tiger Hooch, die naar mijn bescheiden mening de afgelopen drie jaar al Pinkpop had moeten afsluiten. Op de Zwarte Cross krijgen ze wel wat ze verdienen en mogen ze de lichten uitdoen. Get ready for some serious footstompin’! Check ze hier onder.

Veel plezier op de Zwarte Cross!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland