De Dag des Oordeels: the netherlands - Ampul

3voor12 gelderland bespreekt nieuwe releases van acts die spelen op Gesel XL

Erik Nijsten ,

Aan de vooravond van Gesel XL bespreekt 3voor12 gelderland nieuwe releases van acts die acte de présence geven tijdens het Gelderse Popweekend. De band the netherlands lanceert tijdens Gesel XL zijn nieuwe album Ampul. Recensent Erik Nijsten laat alvast zijn licht schijnen over deze bijzondere release.

Heerlijk, een band die muziek ook op vinyl uitgeeft. Als een lokale band dit doet, dan klopt mijn vinylhart toch altijd iets sneller. En als het muzikaal dan ook nog eens van een uitstekende kwaliteit is, dan blijf ik de plaat gewoon meerdere keren omdraaien.

De muziek die the netherlands op deze plaat laat horen is wellicht niet voor iedereen weggelegd. the netherlands staat immers ver weg van de doorsnee dertien-in-een-dozijn-Nederlandse-gitaarbandjes. Gelukkig maar.

Hoewel kant a genaamd Lost Loop uit vier delen bestaat, is het eigenlijk één lange muzikale trip. Rustig bouwt de band de spanning steeds verder op, om soms ook weer gas terug te nemen. Hierdoor wordt er ruimte gegeven aan licht ontspoorde gitaarklanken die rechtstreeks uit een ander universum lijken te komen. Na dik tien minuten nestelen een vers basdeuntje en een nieuwe gitaarlijn zich gemakkelijk in je hoofd om daar tot het einde van deze kant te blijven zitten.

De b-kant getiteld The Uplifting bestaat eveneens uit meerdere delen, die ook hier perfect aan elkaar worden geweven. Een ambient stuk loopt moeiteloos over in een door de mangel gegaan postrock-deuntje waar Mogwai zich niet voor zou schamen. Het geheel eindigt in een aanstekelijk uptempo stuk met een vleugje jazz.

Hoewel het van mij allemaal iets langer had mogen duren, laat the netherlands zich met Ampul van zijn beste kant zien. Dankzij de korte duur van het alles kan ik inmiddels niet meer tellen hoe vaak ik de 12-inch al heb omgedraaid.

Wil je zelf je oordeel vellen? the netherlands viert de release van Ampul met een optreden tijdens Gesel XL, op 24 februari in Bosch te Arnhem om 23:57 uur.