De Dag des Oordeels: Avtovaz – Hightide Lowtide

3voor12 gelderland bespreekt nieuwe releases van acts die spelen op Gesel XL

Maarten Wagemakers ,

Aan de vooravond van Gesel XL bespreekt 3voor12 gelderland nieuwe releases van acts die acte de présence geven tijdens het Gelderse Popweekend. Tijdens Gesel XL presenteert Avtovaz zijn debuut Hightide Lowtide. Maarten Wagemakers beluisterde de release alvast voor ons.

Anno 2012 komt het plakkaatje ‘postrock’ meteen met een hele rits associaties: instrumentaal, wegdromen, spanningsbogen, ‘sferisch’ (ril), door gitaarmuren ingegeven climax. Het etiket is tegelijkertijd een zegen en een vloek: aan de ene kant weet je wat je gaat krijgen, en aan de andere kant weet je ook precíes wat je gaat krijgen. En dan blijken, zelfs bij de grootste namen in het genre, meeslepend en saai toch verraderlijk dicht bij elkaar te liggen.

Gelukkig lijkt Avtovaz zich terdege bewust van de beperkingen van het genre. Geen nodeloos geneuzel op debuut Hightide Lowtide. De vier composities zijn relatief compact en soms zelfs verrassend groovy in de ontknoping. Ongebreidelde experimenteerdrift, die je mogelijk zou verwachten bij een samenwerking tussen leden van uiteenlopende bands als The Jacobites, Geiser en Plastic Evolution, wordt wijselijk ondergeschikt gemaakt aan het neerzetten van een fraai stukje crescendo-geknuffel. Enig cynisme over de door de band beloofde ‘muzikale reis’ kan ook direct de kast in: Avtovaz mag dan geen wereldschokkende nieuwe inzichten bieden, met het meeslepende karakter van hun immer voortstuwende brouwsels is weinig mis. Zelfs standaard-bagage als spoken word samples over pionierende ruimtevaarders werken eerder versterkend dan schouderophalend.

Avtovaz’ debuut mag dan de postrockwereld niet meteen doen opveren, het is wel een plaat die perfect aan de verwachtingen voldoet en heel makkelijk bekoort. Als de heren dit live ook kunnen waarmaken dan gaat dit zeker niet de laatste keer zijn dat we iets van de band zullen vernemen.

De releaseparty vindt plaatst tijdens Gesel XL op 25 februari om 21:30 uur in Bosch.