"Ik neem het zoals het komt"

Grote Prijs-winnaar Rogier Pelgrim aan het woord

Anne Sachtleven ,

Vanmiddag is de juryprijs van de Grote Prijs van Nederland toegekend aan singer-songwriter Rogier Pelgrim. Voorafgaand aan de finale hadden wij alvast een gesprek met de singer-songwriter uit Ede.

"Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk wat ik doe. Toen Giel Beelen het tegenovergestelde beweerde was ik dan ook verbaasd. Ik deed toen mee aan De beste singer-songwriter, een televisieprogramma van BNN. Vaak was de kritiek gericht op het bombastische, maar dat is een beetje wie ik ben."

Rogier maakt een gesloten indruk. Frappant, vind ik. Zijn muziek is het tegenovergestelde. "Het podium is een heel onnatuurlijke plek. Vroeger was ik erg onzeker, maar nu valt het wel mee. Het zou kunnen dat die twee een verband hebben, een podium en onzekerheid. Je ziet het vaker, dat ze elkaar aantrekken. Of dat voor mij ook zo is weet ik niet," lacht hij. "Nu kan ik niet meer zonder. Ik heb me dat wel eens afgevraagd. Dan zou ik waarschijnlijk diep ongelukkig worden."

"Ik werd voor het eerst met mijn neus op de feiten gedrukt toen ik stopte met mijn band. Mijn relatie ging uit en ik voelde me ongelukkig. Vervolgens heb ik mijn gitaar weer opgepakt, en dat is een heel tekenend moment geweest. Je zou kunnen zeggen dat ik uit de as herrezen ben."

"De Grote Prijs is altijd al een droom geweest. Het is voor een muzikant zo’n mooie opstap. Ik heb heel lang gedacht dat ik me alleen daarop zou focussen, en toen kwam ik ook nog in een televisieprogramma. Daarna ging het in een keer heel hard."

Op de vraag of er leven is na de Grote Prijs antwoordt hij: "ik neem alles zoals het komt. Ik probeer niet te ver vooruit te denken maar stapsgewijs te werk te gaan. Toen ik net begon stelde ik mezelf ten doel om in een jaar veertig optredens te hebben. Het jaar erop veertig betaalde. Het jaar erop wilde ik een ep uitbrengen. Dat is allemaal gelukt, en het heeft me tot hier gebracht. Goede voornemens voor volgend jaar heb ik nog niet, maar in de toekomst lijkt het me tof om op een paar festivals te spelen. Ik heb zoiets nog niet echt meegemaakt, en het uitbundige sfeertje lijkt me geweldig."

"Volgend jaar wil ik wel graag een plaat maken. Het nummer Quiet Girl komt daar waarschijnlijk wel op, maar verder weet ik het nog niet. Ik vertel verhalen, maar heb niet echt de ambitie om een politiek of maatschappelijk engagement er in te stoppen. Als ik mensen kan vermaken, en ze ook nog aan het denken zet, dan is dat mooi."