Aluminiumhoedjes, spacecake en galaxy-electro

Tiende editie Nachtkerk gaat richting sterrenstelsel met NBTD

tekst: Mireille Molenhuis | foto's: David Bouman ,

Rechtstreeks de ruimte in. Met het thema Space hield Nachtkerk de tiende editie, afgelopen zaterdag. In de grote zaal van Luxor Live kon het publiek de ruimte invaren. Met niemand minder dan Nobody Beats The Drum. Een planetenstelsel hing boven de dansvloer. Het plafond was even verlicht als een sterrenhemel en sterrenstelsels sierden de muren van Luxor.

De nacht van Nachtkerk begint rustig. Een handjevol mensen danst op de dansvloer van Luxor Live. De tiende editie van Nachtkerk gaat met het thema Space de ruimte in. Sterrenstelsels langs de muren, planeten aan het plafond. Een verlichte sterrenhemel in de grote zaal. De Arnhemmer Jacek Janiszewski (Mytron) zorgt voor een ontspannen clubgevoel bij binnenkomst.

Van clubbin’ naar Neue Deutsche Welle, een Duitse stroming in de popmuziek. Dj Patski (Pascal Rietman) van 8Bahn geeft een komisch effect. En gaat verder met italo disco. Het aardse komt wat terug, Bloemetjes verschijnen op de schermen. Weer die relaxte sfeer. ‘Space’-cakejes versiert met aliens gaan rond. Een indruk van een gemoedelijk schoolfeest komt op.

Patski laat steeds meer opzwepende ‘galaxy’-muziek horen. Met uitgedeelde aluminiumrollen worden hoedjes en andere creaties gemaakt, versiert met fluorsticks. Future vintage op Nachtkerk, met muziek die als een roadtrip door de ruimte jaagt.

Als het zo donker is als de nacht met een mistig vooruitzicht, nemen de drie Utrechtse heren van Nobody Beats The Drum (NBTD) plaats op het podium. Het toegestroomde publiek staat klaar om los te gaan. De negen ledschermen op het podium lichten op. Mysterieuze opzwepende  beats, maar ook swingende synthesizers zetten de toon. Live-electro waar de een op meedeint en de ander op losgaat.

Het publiek duikt er duidelijk vol enthousiasme in. Daar hebben de mensen op gewacht, terwijl ze al warm werden gedraaid door de Arnhemse dj’s. Een rustig stelletje staat niet meer in de hoek toe te kijken. Het is eindelijk de ruimte binnengetreden. De dansvloer beweegt.

Voor een waar contrast zorgt de Arnhemmer Yosser Dekker onder de naam Defekt. Het is donker in Luxor, net als zijn muziek. Rauw en onaards. Nachtkerk brengt met Space muziek en beeld samen. Laat hiermee het andere van de voorgaande edities los. Deze keer zijn er geen vertrouwde acts van dansers, theatermakers en excentrieke figuren. Geen andere ruimtes en sferen te ontdekken. Het is clubbin’ in de grote zaal. Met projecties uit de ruimte en beats uit de stampende grond.