Nootuitgang Nijmegen 2011 gewonnen door Maura ten Hoopen

Nieuwe editie van singer-songwritercompetitie, georganiseerd door Cultuur op de Campus

Tekst: Reinout Versteeg ,

Dinsdagavond 12 april was het tijd voor Nootuitgang Nijmegen, de singer-songwritercompetitie voor studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, georganiseerd door Cultuur op de Campus. Eerdere winnaars waren Marten de Paepe, Roline de Boer en Blue Mickey. Wie volgt hen op?

Nieuwe editie van singer-songwritercompetitie, georganiseerd door Cultuur op de Campus

Het is dinsdagavond 12 april en het is tijd voor Nootuitgang Nijmegen, de singer-songwritercompetitie voor studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, georganiseerd door Cultuur op de Campus. Eerdere winnaars waren Marten de Paepe, Roline de Boer en Blue Mickey, wie zal hen opvolgen?

De avond begint met een duo: Jordy Sanchez en Benjamin Hoeltje. Het CultuurCafé is aardig volgestroomd wanneer de eerste noten klinken. De twee jongens gaan van start op twee gitaren, waarbij direct blijkt dat zij goed op elkaar zijn ingespeeld. Een piano komt erbij, daarna een djembé en als uitsmijter wordt bij het laatste nummer een steeldrum gebruikt. Het duo eindigt met een Duitse rap à la G-Love.

Als tweede is het podium gereserveerd voor Marit Trienekens. Vorig jaar nam ze ook deel aan Nootuitgang en naar eigen zeggen leerde ze veel van de ervaring het jurycommentaar. Marit speelt fijne liedjes met een duidelijk begin en einde. Ook heeft ze een goede stem en beheerst ze de techniek erg goed.  Bij het laatste nummer vult een vriendin haar vocaal aan. Tweestemmig wordt het geheel wat spannender, meer van dit graag!

Dan is de beurt aan Lucas Vergeest, vergezeld van gitarist Lukas (met een k!). Lucas begeleidt zijn wat zweverige teksten met een synthesizer. De liedjes zijn niet loepzuiver gezongen, maar zetten een goede sfeer neer. De instrumentale stukken zijn goed; wellicht kan Lucas nog meer inzetten op het gebruik van de vele mogelijkheden van zijn synthesizer.

Maura Ten Hoopen lijkt wat zenuwachtig als ze het podium opgaat, maar ze speelt de sterren van de hemel. Ze combineert een zuivere stem met mooie gitaarpartijen met af en toe een jazzy inslag. De nummers zitten goed in elkaar en ze wisselt haar zanglijnen goed af, waardoor het boeiend blijft. Ze speelt het hele optreden alleen en heeft ook niet per se iemand aan haar zijde nodig, maar misschien komt dat de performance wel ten goede.

Als laatste is er wel een erg speciale singer-songwriter aan de beurt: Mick Harris. Hij is voor een half jaar in Nijmegen en is daarmee de eerste internationale kandidaat aan Nootuitgang Nijmegen. Omdat Mick uit Amerika komt, zijn de Engelstalige teksten en de uitspraak erg goed. Hij krijgt het publiek meteen mee. Hij laat ze klappen en af en toe een stukje meezingen. Hij laat zien dat hij niet alleen gitaar kan spelen, maar ook ukelele en piano. Als afsluiter zingt hij zelfs een paar Nederlandse zinnen, fantastisch!

Na de vijf optredens betreedt de jury het podium om een oordeel te vellen over alle singer-songwriters.  Zo vonden ze het laatste nummer van Jordy Sanchez en Benjamin Hoeltje erg leuk, alleen niet altijd even zuiver. Marit Trienekens zingt haar zoete nummers erg goed, maar mist soms wat originaliteit. In Lucas Vergeests composities ziet de jury veel potentie, maar er moet nog wat gewerkt worden aan de zang. Maura Ten Hoopen vonden ze wat onzeker overkomen, maar qua muziek stond het als een huis. Ook aan Mick Harris werd het commentaar in Nederlands gegeven, op verzoek van Mick. De jury vond hem overtuigend met goede teksten en een echte performance.

Uiteindelijk maakt de jury de winst bekend van Nootuitgang 2011: Maura Ten Hoopen!
De grote beker wordt overhandigd en ze is erg verrast. Ze zal op 27 april het festival 'Sound of Science' openen.