Zaterdag 16 april speelt Black Bottle Riot tijdens Club 3VOOR12/Gelderland in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Na een succesvol 2010 was het heel even stil rondom de band, de hoogste tijd om de stand van zaken met deze Nijmeegse band te bekijken. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Mike Sedee.

Na de zomer komt de eerste plaat uit

2010 was voor Black Bottle Riot een geweldig jaar met optredens in onder andere de Nijmeegse Goffert en op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Hoe kijk je daarop terug?
“Het was een waanzinnig jaar. Eigenlijk wilden we ons alleen bezighouden met de opnamen van ons debuutalbum, maar toen kwamen er wat shows binnen die we echt niet konden weigeren! Spelen op de Zwarte Cross en het hoofdpodium van Rockin' Park zonder een album te hebben uitgebracht is trouwens bizar. Natuurlijk kende niemand de songs, maar ik geloof dat we aardig wat zieltjes voor ons hebben gewonnen. Een veld vol rockers stond Gotta Stay Hungry For Rock 'N' Roll te zingen! En we hebben flink wat shirts kunnen verkopen, dus die lui vergeten de bandnaam niet.”

Na zo’n geweldig jaar valt het natuurlijk niet mee om dat succes dit jaar te evenaren of zelfs te verbeteren. Hoe gaat het tot nu toe?
“2011 is voor ons een belangrijk jaar, waarin het uitbrengen van de plaat voorop staat. We hebben de opnamen en de mix afgerond, de mastering gaat binnenkort plaatsvinden en we zijn aan het kijken hoe we de plaat gaan uitbrengen. Dat zal na de zomer zijn. Er zijn enkele labels waar we mee aan het praten zijn, maar de optie om de plaat zelf uit te brengen is zeker ook aantrekkelijk. Daarnaast zijn we opnieuw toch even uit onze schulp gekomen voor een aantal shows in maart en april en dat is genieten. Zodra de plaat uit is, gaan we weer full-blast op pad. We kunnen niet wachten!”

BBR heeft tot nu toe twee ep’s uitgebracht. In 2011 dus een volwaardige cd, hoe is deze tot stand gekomen?

“Voor deze plaat hebben we alles zoveel mogelijk in eigen hand gehouden. De opnamen vonden plaats in studio Barbarossa van (zanger/gitarist) Simon Snel en hij heeft alles samen met Rob Hermans, onze makker met het Gouden Oor, geproduceerd. Het is een plaat vol dynamiek, variërend van balls-to-the-wall slideblues, tot arena riffs, tot psychedelische laid-back songs. Soms hoor je een muur van Marshalls en daarna een akoestisch gitaartje. Ook hebben we wat dames op backing vocals erbij gehaald (Lea Kliphuis en Floor Kraayvanger) en er is hier en daar een Jerry Lee Lewis pianootje en een Fender Rhodes te bespeuren. Qua teksten blijven we dicht bij het alledaagse leven, dus het gaat over gestoorde ex-vriendinnen, de maniakale honger naar R'N'R en het eten van kilo's kip. We hebben eigenlijk alles gedaan waar we zin in hadden! En aanstaande zomer gaan we beginnen met de pre-productie voor de tweede plaat, daar hebben we inmiddels een flinke stapel tracks voor klaar liggen.”

Nijmegen Rock City bloeit als nooit te voren. Hoe is dat succes te verklaren?
“Als er in een stad enthousiaste bands en muziekliefhebbers zijn, een constructieve sfeer en een platform dat dit zooitje ongeregeld enigszins kan organiseren, dan kan er een scene ontstaan zoals hier nu het geval is. Wat mij betreft wordt er nog meer georganiseerd dan nu het geval is, animo genoeg. Er is de laatste tijd veel aandacht voor Nijmegen Rock City en dat is mooi, maar op een gegeven moment is er weer een andere regio 'in' en dan moet Nijmegen echt laten zien dat er genoeg kwaliteit rondloopt. Juist wanneer je de wind niet mee hebt, moet je doorknokken. Peter Pan Speedrock blaast nog altijd door, terwijl Eindhoven Rock City officieel is doodverklaard. Geweldig.”

Kunnen we BBR binnenkort nog ergens in de regio live aan schouwen?
“Bottle Riot speelt toevallig op korte termijn menig vouw uit de zweterige Gelderse broek, onder andere op de 3VOOR12 avond in de DRU Cultuurfabriek te Ulft (16 april), daarna op Koninginnenacht in Arnhem (29 april) en op Koninginnedag in De Loods in Aalten (30 april). Kom ook en drink de tap leeg!”

Welke band vind je dat we in de gaten moet houden?

Onze maatjes van Automatic Sam gaan met een aarsdikke plaat komen, dus die moet je zeker checken. En volgens mij wordt er meer vette muziek gemaakt dan ooit, dus ik probeer op de hoogte te blijven. Hoe ruig zijn de laatste platen van Graveyard, Tom Petty en Tamikrest?!”