Van Waal tot Rijn... Van Waal tot Rijn...

... Hoe zou het met KYU zijn?

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Van Waal tot Rijn...

... Hoe zou het met KYU zijn?

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In de nieuwe rubriek ‘Van Waal Tot Rijn... Hoe zou het met ... zijn?’ praat 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen bij met artiesten uit de regio. Ditmaal de beurt aan KYU! Twee jaar was het angstwekkend stil rondom de Arnhemse metalband. De problemen zijn gelukkig achter de rug en KYU kijkt weer vooruit.

... Hoe zou het met KYU zijn?

Het is alweer tweeënhalf jaar geleden dat het Arnhemse KYU hoge ogen gooide in de Gesel van Gelderland en een gevestigde naam was in metalland. Fysieke problemen snoerde helaas de mond van de math-metalband. KYU rechtte desalniettemin de rug en gaat momenteel voor een knallende comeback. We vroegen de heren om een update over waar de band nu staat en wat we van ze mogen verwachten.

Het is al weer een tijdje geleden dat we iets van jullie hebben vernomen. Jullie noemen het zelf een "involuntary break of two friggin' years.” Wat hebben jullie precies gedaan en hoe gaat het nu met de band?
"Uit onze benaming blijkt denk ik duidelijk dat we zelf erg gefrustreerd zijn (geweest!) over de pauze die we noodzakelijkerwijs in hebben moeten lassen. Het is eigenlijk allemaal begonnen met onze zanger Harm die twee jaar geleden stevige rugklachten kreeg. De laatste optredens die we toen hebben gedaan op Kabaal am Gemaal en in de Bastille in Schoonhoven, heeft Harm met behoorlijke pijnen op het podium gestaan. Hij moest geopereerd worden en was een tijd uit de roulatie. Begrijpelijkerwijs kun je niet spelen zonder zanger/gitarist. Aansluitend aan die periode heeft gitarist Rule besloten uit KYU te stappen, om zijn focus te richten op zijn eigen bedrijf en familie. Toen moesten we dus ook nog een nieuwe gitarist zoeken.

De frustratie zat er bij ons vooral in dat we lekker aan de weg timmerden in die tijd. We hebben in de periode daarvoor optredens gedaan op Huntenpop, Appelpop, Kabaal am Gemaal en tal van clubshows. Geen enkele band wil in die flow moeten stoppen met optreden. Wij hebben in die periode een paar keer bij elkaar gezeten en de tendens van die meetings was ‘fuck dit, we gaan ons niet laten tegenhouden door dit gelul!’ en zijn vervolgens keihard aan de slag gegaan met het schrijven van nieuw matriaal en het zoeken naar een nieuwe gitarist, die onze muziek aanvoelt en die in de groep past.

Achteraf heeft die pauze ons misschien zelfs wel goed gedaan. Omdat we veel tijd hadden om te schrijven, hebben we veel tijd besteed aan de nummers en ik denk dat dat goed is terug te horen op de plaat die later dit jaar uit gaat komen. KYU heeft zich geëvolueerd van een harde, polyritmische metalband, naar een harde, polyritmische metalband met een meer melodie, grijpender zanglijnen en completere songs. Voor ons gevoel hebben we met de nieuwe plaat meer gehaald uit de potentie die in de groep zit. Om er maar eens een cliché uit te kakken: we hebben onze sound opnieuw uitgevonden. En dat betekent dat het nu, met onze nieuwe gitarist Surge in de gelederen, beter gaat met de band dan ooit. We kunnen niet wachten om dit ook weer ‘bovengronds’ te laten zien."

Jullie zijn een van de sterkhouders van de regionale metalscene. Wat is jullie visie en mening op het metalaanbod in de regio Arnhem-Nijmegen?   
"Er loopt veel talent rond in deze contreien, zeker ook op metalgebied. We kunnen ze niet allemaal opnoemen, maar ik denk dat Heidevolk een goed voorbeeld is van hoe de metal leeft in deze regio. Daarnaast is er een aantal ‘kleinere’ bands die erg goed werk verrichten. Zelf zijn we erg te spreken over bands als Ashes of Many en The Sin Committee. En terwijl we die namen noemen, beseffen we dat we talloze andere bands nu misschien tekort doen door ze niet te noemen.

Het probleem is volgens ons wel dat er niet echt een ‘scene’ wil ontstaan. Maar dat is misschien wel een probleem dat landelijk bestaat. Wij zijn erg voorstander van het opzoeken van de bands waar je waardering voor hebt, en vervolgens daarmee aan de slag te gaan om iets moois op te zetten: packages, bandavonden, festivalletjes, dat soort dingen. En proberen daar initiatieven in te nemen en dingen in te organiseren. Uiteraard is dat geen uniek intiatief van ons. We merken bij het benaderen van andere bands, dat er veel behoefte is aan dit soort initiatieven. Overigens beweren we ook niet dat het helemaal niet gebeurd, maar van ons mag he meer. Het brengt hopelijk net een stukje meer ‘schwung’ in de Arnhemse/Nijmeegse metalscene."

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van KYU?
"Eind van het jaar komt onze nieuwe plaat uit, met als (werk)titel SVRGN (klinkers vinden we nog altijd veel teveel gedoe). Daarop kunnen we eindelijk aan het publiek laten horen wat we al die jaren hebben zitten doen. Uiteraard zal dat ook betekenen dat we weer op gaan treden. Wat ons betreft veel en hard. We merken nu al dat we langzamerhand weer wat in beweging komen en dat mensen ons gelukkig niet vergeten zijn. We hebben op het moment van schrijven al weer enkele optredens gedaan, je zou kunnen zeggen als soort van try out voor de nieuwe nummers. De mensen zijn enthousiast, hoewel het altijd jammer is om niet na het optreden je nieuwe plaat aan te kunnen bieden. Maar daar zal dus weldra verandering in komen.

We hebben verder nog verschillende dingen in de pijpleiding. Eén van de dingen waar we bewust bij stil hebben gestaan is de presentatie. We hebben gewerkt aan podiumaankleding en verdere verzorging van de live-optredens. Overigens zonder de rauwe en spontane energie uit de shows te halen. We houden nog steeds erg van opkomen en knallen op het podium. Bij ons geen ingestudeerde ‘springmomenten’ en ‘handklapmomenten’. Als daar aanleiding toe is, dan doet het publiek dat vanzelf wel, zo is onze ervaring..."

Waal of Rijn, waar wil je liever zijn?

"Hahaha... lekkere vraag. Tja, met vier Arnhemmers in de band en seizoenskaarten voor Vitesse kan daar natuurlijk maar één antwoord op volgen... De Rijn stroomt door onze aderen. Maar eigenlijk maakt het ons niet zoveel uit. Zowel bij de Waal als de Rijn voelen wij ons fijn..."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland