Sterren wichelen met Achmed Boukiour van Proef! en Stichting PAN

“Een hoogtepunt van 2009 is de erg toffe cd van Proef!”

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In deze eerste maand kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2009 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2010 en what’s not? Vandaag gaan we sterren wichelen met Achmed Boukiour van Proef! en Stichting PAN!

“Een hoogtepunt van 2009 is de erg toffe cd van Proef!”

In deze eerste maand kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2009 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2010 en what’s not? Vandaag gaan we sterren wichelen met Achmed Boukiour van Proef! en Stichting PAN!

Hoe zul je je 2009 herinneren?

Hoogtepunten zijn de vele Battle Juice edities die Rosco en ik in Merleyn hebben neergezet, in 2010 komen hier nog wat leuke aanvullingen op. Verder het In-Motion festival dat de vuurdoop succesvol heeft doorstaan. Ook de Affaire was wederom prachtig met Habana als aanwinst. Nog wat politieke steun in plaats van tegenwerking zou meer zekerheid bieden op deze culturele tegenpool ten opzichte van het platte vermaak.

Andere hoogtepunten zijn Proef! van Stichting PAN en LOSVAN waar de Nijmeegse hiphop scene zich ontwikkeld in een sterk workshoptraject. Daarnaast de erg toffe cd van Proef! die opgenomen is  bij Bigmouth Music.  Verder de ontwikkeling van Waalhalla: skateplek, workshops, graffiti en een podium. Dope!

Een hoogtepunt buiten Nijmegen is het tienjarige bestaan van Hiphopinjesmoel, dat gevierd is in Watt met een festival, het Smoelwerkboek, -dvd en -cdrelease. Dit platform heb ik in de begindagen tot zeven jaar erna mede vormgegeven en ontwikkeld, het blijft toch mijn kindje hoewel ik er de afgelopen jaren afstand van genomen heb.

Een persoonlijk dieptepunt van 2009 is het door ziekte en overlijden van een voor mij zeer dierbaar familielid en de lege plek die het bij mijn naasten en mij heeft achtergelaten.

Een ander dieptepunt zijn de wantoestanden bij vele instellingen  die een politieke/bestuurlijke oorzaak bleken te hebben. Gelukkig is er een sterke Nijmeegs cultureel netwerk dat prachtige dingen neerzet met weinig steun.

Welke act uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat het maken in 2010?

Tja, wat is het maken… Overtref blijft mij verrassen. Als ik het iemand gun is het hem en zijn producer Mr. Simple die tevens ook sterk aan de weg timmert als bijzondere media vormgever met zijn bedrijf Defill. Maar voor mij hebben ze het al gemaakt.

State of Ummah (voorheen Derde Verdieping) brengt een vernieuwende, kritische en uitdagende sound en weet een boodschap neer zetten. (Download online gratis de WahdiKareem release genaamd Glimlach.)

En ik ben benieuwd naar nieuwe dingen uit het Zo Moeilijk kamp. Uiteraard broeit er nog veel meer, check de Proef!-cd maar of bezoek eens Battle Juice.

What's hot in 2010?

Laten we ons in 2010 vooral niet teveel bezig houden met wat hot is of de trend. Ik ben daar helemaal niet van. Vooral niet wanneer de trend een uitholling van een subcultuur betreft, door slimme marketeers die je overigens helaas ook in de culturele en maatschappelijke sector terugvindt. Een loze bezigheid zonder identiteit.

Passie in de oprechte zin is en was altijd al hot en laten we dat dan ook zo houden in 2010.

What's not in 2010?

De Twitter-ellende, met als toppunt geluidstechnici die tijdens liveshow twitteren. Verder draadloze mics, rode pen door die rider. En waarschijnlijk media-aandacht voor oprechte hiphop. Ten slotte: klagers zonder bijdrages!