Phoenix Park: nieuwe lichting Arnhems talent Phoenix Park: nieuwe lichting Arnhems talent

Gastheer voor De 1e Etage

, Tekst en foto's: Bernard Bodt

Phoenix Park: nieuwe lichting Arnhems talent

Gastheer voor De 1e Etage

Tekst en foto's: Bernard Bodt ,

De Jacobiberg en Luxor Live organiseren zo af en toe een speciaal feestje. Onder de noemer De 1e Etage krijgen bands de gelegenheid hun ideale bandavond te hosten met bands uit Arnhem en omstreken. Deze keer is Phoenix Park op 21 januari de gastheer. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met zanger/gitarist Zac.

Gastheer voor De 1e Etage

Phoenix Park is Zac Chapman (Lead vocals, guitar), Jesper Albers (Drums, backing vocals), Ivo Koenen (Bass) en Jurgen Uffink (Guitar, backing vocals) uit Arnhem.  Volgens Zac is 'kijken waar de meeste invloeden vandaan komen' de beste manier om hun sound te omschrijven. Muziek uit het verleden in een hedendaags jasje, met scheurende gitaren, stampende drums en pompende baslijnen wordt met een nonchalante swagger teruggekeken naar het verleden en vooruit gekeken naar de toekomst.

Jullie hebben in 2009 een eerste demo (cd) uitgebracht. Hoe waren de reacties daarop?

Ondanks het feit dat we onder dezelfde naam spelen is er een groot verschil tussen ons nu en de demo die we in januari 2009 hebben opgenomen. We hebben sinds november 2009 een nieuwe bezetting gevonden met een nieuwe drummer en bassist. De naam Phoenix Park bestaat dus al twee jaar maar is in feite een band die pas twee maanden bezig is.
Het enige wat ik wel kan zeggen over de vorige cd is dat het een eerste stap was naar de sound die we met de nieuwe bezetting hebben ontwikkeld. De plannen voor een échte EP zijn al ingezet. We zijn momenteel bezig met de voorbereidingen en willen binnenkort de pre-productie afronden om de studio in te gaan. Ik heb ook begrepen dat de montage van de Lopend Vuur sessie die we voor Gesel XL hebben gedaan nu afgerond wordt, daarmee zal een akoestisch voorproefje van onze cd binnenkort op onze MySpace verschijnen.

Jullie stonden tijdens Gesel XL al in de grote zaal van Luxor Live. Hoe is dat bevallen?

In de grote zaal was het echt kicken. We waren toen ook net één week bezig en voor ons wel een uitdaging om er klaar voor te zijn. Eenmaal op het podium viel alles op zijn plek en hebben we enorm van de zaal en de reacties kunnen genieten.

Nu staan jullie in de kleine zaal als hoofdact en gastheer voor twee andere bands in het kader van De 1e Etage. Hoe is dat tot stand gekomen?

De 1e Etage is een initiatief van de Jacobiberg en Luxor Live om aan lokaal talent een kans te geven om zélf een avond in de Luxor te kunnen organiseren. Wij als gastheer mochten dan ook zelf twee bandjes uitkiezen om te benaderen voor de gig. Naar aanleiding van ons vorige optreden in Luxor zijn Job Rebergen en Wim Koens tot een besluit gekomen om ons uit te nodigen om te hosten.
Mozart, Hip Guy
is een samenwerkingsproject van één bandlid van The Vlegels, Roel Smeets, en Menno Krivokutya. Mozart, Hip Guy heb ik gekozen, omdat we een avond met een duidelijke lijn wilden neerzetten, zij maken catchy garage/indierock die goed bij onze muziek aansluit. Het zijn toffe gasten en het was voor ons een duidelijke keuze. Xylo heb ik een keer bij een optreden in The Stage gezien, een band die interessante maar toch ook toegankelijke muziek maakt, dat kom je in Arnhem niet zo veel tegen.

Wat vinden jullie van de Arnhemse muziekscene?

Ik denk dat de Arnhemse muziekscene voornamelijk in het verleden ligt, de beatbandjes hebben nogal een verleden in Arnhem en laten we niet vergeten dat Herman Brood in zijn jonge jaren ook deel van de Arnhemse scene was. Het is zeker tijd voor wat meer leven in de muziekscene in Arnhem, ik denk dat we in 2010 eens goed aan de weg gaan timmeren.
 
Hoe belangrijk is muziek voor jullie?

Naast het feit dat we allemaal muziekgerelateerde opleidingen doen, repeteren we minstens twee keer per week en zijn we de rest van de week ook met muziek bezig. Ik denk dat we kunnen zeggen dat ons leven constant om muziek draait en het erg belangrijk voor ons is.

Waar lopen jullie als (locale) band zoal tegenaan?


Ik denk dezelfde dingen waar de meeste bandjes momenteel tegenaan lopen; het feit dat managers of record labels geen risico’s meer durven nemen met ruwe diamanten is toch wel een punt. De tijd van de doe-het-zelf-bandjes is aangekomen. Om door te breken wordt er veel meer van bandjes verwacht, maar dat zal ook het onderscheid maken tussen de hobbybandjes en de bands die het echt willen maken.  
Het ligt eraan hoe goed je bandje is en wat voor optredens je bereid bent om te spelen. In Arnhem zowel als in de rest van Nederland zijn er optredens te regelen, maar voor beginnende bandjes zijn het veelal muziekcafé's. Het enige nadeel hiervan is dat je in het begin van geluk mag spreken als je de onkosten eruit kan krijgen. Om in de grotere zalen te kunnen spelen is het voor beginnende bandjes erg moeilijk om boven de massa uit te komen, maar het begint allemaal met de presentatie van je band, een goede demo en veel netwerken.

Waar kunnen we jullie de komende tijd zoal live bewonderen?

Naast Luxor spelen we de week daarop op 29 januari in Café Piecken, wat onze eerste gig in Nijmegen wordt. Onlangs hebben wij ook in Amsterdam een plekje weten te bemachtigen in een kroeg op het Leidseplein, The Waterhole, waar wij elke tien weken mogen terugkomen om het Amsterdamse nachtleven te vermaken.

Wat kunnen we in 2010 van jullie verwachten?


Hopelijk veel optredens en een cd die mensen aanspreekt. Hou de site in de gaten voor nieuws over de cd, aankomende gigs en andere plannen!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland