Verrassende veelzijdigheid tijdens tweede halve finale Gesel van Gelderland Verrassende veelzijdigheid tijdens tweede halve finale Gesel van Gelderland

Potentie wint het van experimentele ervaring

, Tekst: Petra van Doesburg / Foto's: Mike Nicolaassen

Verrassende veelzijdigheid tijdens tweede halve finale Gesel van Gelderland

Potentie wint het van experimentele ervaring

Tekst: Petra van Doesburg / Foto's: Mike Nicolaassen ,

De tweede halve finale van De Gesel van Gelderland vond afgelopen zaterdag plaats in het Tielse Twentietoe. De overgebleven vier winnaars van regionale bandwedstrijden streden deze avond om de laatste twee beschikbare finaleplaatsen. In de ring stonden Whithout a Trace, Liquid Snow, Bandito en Rizzen.

Potentie wint het van experimentele ervaring

In Twentietoe wordt het spits afgebeten door Without a Trace uit Apeldoorn. Zelf omschrijven zij hun muziek als een mix van screamo, post hardcore en metalcore. Daarmee is de lading redelijk gedekt, al ligt de nadruk wel op screamo. Na een wat haperend begin loopt de band snel warm en speelt vlot hun twintig minuten vol. De set loopt als een trein en het is duidelijk dat deze jongemannen hun tijd in de oefenruimte niet verdoen. De nummers zitten er goed in en de band is goed op elkaar ingespeeld. De verrassende tempowisselingen zijn erg leuk, maar helaas zijn de nummers wat eentonig en ontbreekt de nodige variatie vooral in de zang.

De tweede band die zich mag presenteren is Liquid Snow uit Druten. Deze vier jonge jongens starten hun set zeer bescheiden en timide. Ze lijken zelf nogal onder de indruk van het feit dat ze hier staan en alleen de zanger maakt indruk door tijdens een worsteling met zijn microfoon heel cool te blijven. Dit alles tot het vierde nummer, dan ineens lijkt er een knop om te gaan! De drummer gaat los, de bassist en gitarist realiseren zich ineens dat zij beschikken over een podium en de zanger gooit alles in de strijd om het publiek te overtuigen. Er staat ineens een band. Hun muziek doet denken aan verschillende Britpop bands, misschien niet heel origineel, maar wel erg goed uitgevoerd. Ze zetten een goed opgebouwde set neer en de teksten zijn verstaanbaar. Zelfs het plaatje klopt; vier wat sullige types. Niet sexy? Schijn bedriegt!

Dan betreedt Bandito uit Nijmegen het strijdperk. En zo voelt het ook. De band gaat er vol in en speelt binnen de zaal plat. Ondanks het feit dat de band pas in februari 2009 is geformeerd, voelt het alsof hier jaren ervaring op het podium staat. Alles leeft, alles bruist en je voelt het plezier van de band om te spelen. Ouderwetse hardrock, met af en toe een verrassende draai. Een boeiende set-opbouw en een ‘niet lullen maar spelen’ mentaliteit. De zang lijkt soms wat geforceerd, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteit van de band.

Afsluiter deze avond is Rizzen uit Putten. "Opera meets hardrock", zegt hun site en daar is geen woord van gelogen. Maar zo goed als dat werkt bij een band als Within Temptation, zo blijft het bij deze band wringen. De composities zijn goed, technisch wordt er niet slecht gespeeld, over de set is duidelijk nagedacht en op de zang is niets aan te merken. Maar het werkt niet. Het voelt geforceerd en gemaakt aan en het wil maar niet gaan leven.

De jury beslist dat op 6 november in de finale Liquid Snow en Bandito het opnemen tegen Proper Outfit en Cool Ice Crush Killers. Succes!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland