Ruimte voor ‘elektrische kunst’ in Elektronisch Kafé Ruimte voor ‘elektrische kunst’ in Elektronisch Kafé

Lomechanik brengt gelijktijdig vijf gratis albums uit

, Freddy Radstaak

Ruimte voor ‘elektrische kunst’ in Elektronisch Kafé

Lomechanik brengt gelijktijdig vijf gratis albums uit

Freddy Radstaak ,

Nijmegen heeft te weinig ruimte voor spannende elektronische muziek, vonden de organisatoren van het Elektrisch Kafé. Daarom besloten ze om die ruimte zelf te creëren. Zaterdag 3 oktober vindt de derde editie plaats in de Paraplufabriek in Nijmegen. Met live optredens, dj’s, videokunst, een installatie en vijf gratis releases van Lomechanik.

Lomechanik brengt gelijktijdig vijf gratis albums uit

Zaterdag 3 oktober vindt de derde editie van het Elektrisch Kafé plaats in de Paraplufabriek in Nijmegen. Ruimte voor experimentele muziek en (video)kunst, dat is wat de organisatie wil bieden. Er is best het een en ander te doen in Nijmegen als het om elektronische muziek gaat, zegt Jorg de Man, initiatiefnemer van Lomechanik en samen met Ferdinand Maks (Front 024) organisator van het Elektrisch Kafé. “Maar het zit vaak weggedrukt aan het begin van de avond. Aan het eind van de avond moet er in Merleyn en Doornroosje namelijk gedanst worden. Dat begrijp ik wel, maar ik wil graag meer ruimte voor elektronische muziek.”

De café-setting is een van de redenen waarom de organisatie voor de Paraplufabriek heeft gekozen. “Daarmee laten we zien dat het niet enkel en alleen om het dansen gaat, maar vooral om mooie muziek en prachtige (video)kunst.” Het Elektronisch Kafé blijkt in een behoefte te voorzien. De eerste twee edities werden goed bezocht. Maar ook voor artiesten en kunstenaars is het een uitstekend initiatief. “Veel mensen maken prachtige dingen, maar vinden het lastig om ermee naar buiten te komen omdat er weinig plek is. Die ruimte bieden wij.”

Het is een speciale editie van het Elektrisch Kafé. Er komen deze avond vijf releases van het collectief Lomechanik tegelijkertijd uit. “Die zijn na het Elektrisch Kafé gratis te downloaden van de site van Lomechanik.” Het collectief begon ooit als een exclusief Nijmeegse aangelegenheid, maar dat is het inmiddels al lang niet meer. “Er gebeurt zo veel. En er wordt zo veel goeie muziek gemaakt. Niet alleen in Nijmegen, dus waarom zouden we het exclusief Nijmeegs houden? We zijn gewoon een nationaal collectief van creatieve mensen.”

Ook voor het Elektrisch Kafé hanteert de organisatie het collectieve idee. “We staan open voor ideeën en tips. Mensen die willen optreden of hun kunst willen laten zien, zijn welkom. Het is wel een echt podium en geen werkplaats, dus we stellen wel eisen aan de kwaliteit. Maar als het goed is en bij ons past, kan het zomaar op het programma van de vierde editie van het Elektrisch Kafé terechtkomen.”

Maar zaterdag dus eerst de derde editie. Vanaf 21.30 uur zijn er live optredens van Jellephant, Julien Meir, Digital Scaramouch en db. De dj’s van dienst zijn Xane, Herrfer en Jorg. Verder is er grafische kunst van Versch en staat er de speciale installatie ‘The dyslexia cure room’, gemaakt door Paul van Leur, Santiago en Ans van der Vleuten. De toegang is gratis. 

Bekijk hier de videoaankondiging van het Elektrisch Kafé.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland