The Stage biedt podium voor lokaal talent The Stage biedt podium voor lokaal talent

En een plek voor Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

, Tekst & Foto: Bernard Bodt

The Stage biedt podium voor lokaal talent

En een plek voor Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Tekst & Foto: Bernard Bodt ,

Na het wegvallen van zowel Kultuurhuis Bosch als de roemruchte Goudvishal zijn er in Arnhem nog maar weinig plekken overgebleven waar lokaal talent aan de bak kan. Café The Stage is een van die plekken. Ook wordt daar maandelijks Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen gehouden. Een gesprek met eigenaar Niels Breman.

En een plek voor Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Na het wegvallen van zowel Kultuurhuis Bosch als de roemruchte Goudvishal zijn er in Arnhem nog maar weinig plekken overgebleven waar lokaal talent aan de bak kan. Café The Stage is een van die plekken.

The Stage wordt steeds meer een begrip voor rockliefhebbend Arnhem. Maar voor de mensen die het echt nog niet kennen: kun je The Stage introduceren?
“The Stage is een poppodium, gelegen boven The Move aan de Varkensstraat. De twee zaken horen echt bij elkaar, al hebben ze wel allebei een eigen ingang. The Move is een dagelijks geopend danscafé, waar je overdag terecht kunt voor een lekker drankje, een gezellig praatje of een potje poolen. Op donderdag, vrijdag en zaterdag gaan de pooltafels ’s avonds aan de kant en neemt een dj de zaak over."

"The Stage zit op de eerste verdieping. Wekelijks komen er binnen- en buitenlandse acts voorbij. Van beginnende bandjes die net uit het oefenhok komen tot gerenommeerde buitenlandse artiesten. Het zijn veelal bands in het wat “hardere genre”, maar met de lokale acts proberen we zo breed mogelijk te programmeren. Zo speelt de hardcoreformatie Strike First hier regelmatig maar net zo goed kun je een artiest als Lavalu hier tegenkomen."

“Wij werken hier niet met één vaste programmeur. De helft van alle shows worden aangedragen door mensen die een leuk bandje kunnen krijgen of een leuke show willen organiseren en daar de juiste gelegenheid voor zoeken."

Sinds een aantal maanden komt 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen hier regelmatig over de vloer. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen.
“Na het faillissement van Kultuurhuis Bosch zat 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen zonder vergaderruimte in Arnhem. Omdat The Stage toch geen 7 dagen per week gebruikt wordt, was dit een mooie locatie om die vergaderingen te houden. En aangezien wij toch al heel veel met lokale/regionale bands werkten was het makkelijk om dit in het vervolg onder de noemer 'Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen' te doen.“

"Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen heeft natuurlijk ook heel veel contacten met de regionale bands. Vanuit deze 'database' hopen wij de komende tijd menig leuke avond te kunnen boeken. Wij nemen de productie van zo'n avond op ons en 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen mag voor de promotie zorgen. Interviews met de bands op de site, flinke aankondiging en na afloop een mooie (foto-)reportage. Wij een leuke avond en, als het goed is, een leuke promotie voor de bands. Zo is er een win-win situatie voor beide partijen ontstaan.”

Sinds het wegvallen van de Kultuurhuis Bosch en de roemruchte Goudvishal is The Stage een van de weinige plekken in Arnhem waar nog lokale bands terecht kunnen. Hoe lopen de concerten en hoe slaag je er iedere keer weer in bands naar Arnhem te krijgen?
"Als je een tijdje meedraait als zaal stromen de aanbiedingen binnen. Wekelijks komen hier zo'n 25-50 mailtjes binnen van bands en boekingsbureaus die shows en tours aan het promoten zijn en of wij ook ruimte hebben om één van die shows te doen. Je probeert hier 'de krenten uit de pap' te halen en die shows pak je aan en probeert daar iets moois van te maken. Bands wisten de Goudvishal wel te vinden, komen er nu achter dat die niet meer bestaat en gaan dan kijken waar ze eventueel wel in Arnhem zouden kunnen spelen. Zo komen ze hier terecht."

"Daarnaast, als je één keer zaken met een bepaald boekingsbureau hebt gedaan en het is goed bevallen, komen ze heel snel weer bij jou terug. Hetzelfde geldt voor de bands. Als je de mensen goed behandeld en ze krijgen lekker eten en voldoende drinken en, als het nodig is, een goede slaapplaats komen ze graag weer een keer hier spelen.”

Sinds kort is er zo iets als Pandora’s Box. Kun je de rol daarvan toelichten?
"Pandora’s Box is een stichting die we hebben opgericht om de grens tussen een culturele organisatie als Kunst en Cultuur Gelderland (KCG) en een commercieel bedrijf als The Stage wat te verlagen. We kunnen heel goed samenwerken met de andere organisaties hier in Arnhem, maar door ons ‘commerciële karakter’ zijn we toch altijd een beetje vreemde eend in de bijt."

"Het is natuurlijk geweldig dat als KCG een weekend organiseert voor de popmuziek in Gelderland (GESEL XL) wij gewoon worden meegenomen in die programmering en de aanloop daarnaar toe,  maar ergens is dat natuurlijk wel een beetje raar. Wij zijn geen gesubsidieerde culturele organisatie, maar gewoon een commercieel café. Met de oprichting van Pandora’s Box willen we een soort ‘gelijkwaardige gesprekspartner’ worden."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland